Zašto mača čaj vredi svaku paru: Magični prah koji ubija i stem ćelije raka
Da, svi znamo da mača čaj u prahu nije jeftin. Međutim, za razliku od mnogih drugih „trendi“ zdravih proizvoda, izgleda da benefiti konzumacije mače opravdavaju investiciju u ovaj moćni napitak. Mnogo se govori o prednostima konzumacije zelenog čaja (koji takođe nije jeftin), ali manje su poznata svojstva mače, koja je između ostalog u stanju da nam obezbedi stabilnu mentalnu energiju i fokus, da poboljša naš metabolizam, kao i da nam donese megadozu antioksidanasa u svakom gutljaju. I umesto da razmišljamo o njoj kao samo još jednoj zdravijoj jutarnjoj rutini, pre će biti da je treba posmatrati kao dugoročnu investiciju u naše zdravlje. Da, mača je skupa, ali su takođe vrlo skupi i lekovi i medicinski pregledi kada se razbolimo.
Ostalo je zapisano da su maču koristili još japanski samuraji pre odlaska u bitku, kao način da poboljšaju mentalni fokus, ali i fizičku izdržljivost. Smatra se da stabilan priliv energije u organizmu nakon konzumacije mače potiče od jedinstvene kombinacije kafeina i L-teanina – amino kiseline koja podstiče opuštanje, ali bez osećaja pospanosti. Iste benefite mače, osim samuraja, obilato su koristili i Zen budistički monasi koji su stolećima pili maču, kao način da i mentalno i fizički izdrže duge sate u meditaciji.
Nauka današnjice se takođe ozbiljno pozabavila proučavanjem benefita mače, pa se čak i NASA laboratorija uključila u ova istraživanja. Naime, svemirska agencija je ispitivala potencijal mače da bude deo hrane na misijama u svemiru, a zbog njenog izuzetnog nutritivnog bogatstva i sposobnosti da podiže energiju.
Mača je u stanju da ubije stem ćelije raka dojke
U jednom nedavnom intervjuu, i dr Vilijam Li poznati naučnik i istraživač, govorio je o sjajanom laboratorijskom otkriću da je ekstrakt mače u stanju da ubije stem ćelije raka dojke. On je rekao i da je ovo neverovatno otkriće, bukvalno „sveti gral“ u istraživanju raka, jer trenutno ne postoji lek koji je u stanju to isto da uradi. Doktor je pojasnio da su stem ćelije ono što omogućava raku da se vraća. Toliku moć mače on objašnjava velikom koncentracijom moćnih polifenola, antioksidanasa koji se u mači nalaze u 30 – 300 puta većoj koncentraciji nego u zelenom čaju. Ovolika količina polifenola potiče od specifičnog načina uzgajanja mače, gde se oko 3 - 4 nedelje pre berbe polja sa biljkama prekrivaju platnima koja prave senku. Biljka mača na ovaj stres reaguje tako što intenzivira proizvodnju polifenola (zato i ima tako jarko zelenu boju).
Dr Li je objasnio da snaga dejstva mače dolazi i od toga što se celi listovi biljke melju u prah koji onda u celosti popijemo, za razliku od zelenog čaja, čije listove nakon ekstrahovanja u vodi bacamo. Na ovaj način unosimo i vlakna prisutna u biljci, što dodatno potpomaže zdravlje pružajući podršku našoj moćnoj crevnoj mikroflori.
Kako su nam borovnice često sinonim za bogat izvor antioksidanasa, smatra se da je mača neuporedivo moćnija u tom pogledu. Interesantno je i da je u studijama pronađeno da mača utiče na povećanje sagorevanja masti za čak 17% tokom vežbanja, što je čini prirodnim sredstvom za ubrzanje metabolizma. A koje su razlike između konzumacije kafe i napitka na bazi mače? Za kafu je poznato da nam donosi brz priliv energije usled dejstva kofeina, koji nažalost ne traje dugo. Mača međutim, iako takođe sadrži kofein, pruža stabilnu i dugotrajniju energiju, zahvaljujući upravo sadržaju amino kiseline L-teanina koja usporava apsorpciju kofeina.
Pišući ovo upravo osećam (ili mi se bar čini) ove benefite sjajnog priliva energije od mače, jer sam tokom prepodneva počastila sebe jednom smuti kašom od heljde, čia semenki i banane u koju sam dodala i 1 kašičicu rastvorenog mača praha. Ukus mače se fino složio sa smrznutim šumskim voćem, koje sam dodala pre nego što sam zagrejala kašu.
Ako ste se i vi zainteresovali da isprobate sve navedene neverovatne moći mača praha, evo dva jednostavna i brza načina kako da od njega pripremite ukusne i zdrave napitke...
Kremasti smuti sa dodatkom mača praha
- 1 čaša biljnog mleka po izboru
- 1 manja banana (smrznuta, ako želite gušći i hladniji smuti)
- 1/2 – 1 kašičica mača praha (u zavnosti koliko jak ukus mače želite)
- 1 šaka bebi spanaća ili drugog zeleniša (opciono, ali je odličan način da ubacimo u sebe što više zeleniša)
- 1 kašika čia semenki (dodatni protein, vlakna i omega 3 masti)
- Nekoliko oraha (opcino, ako volite, za dodatne omega 3 masti)
- Malo sirupa od urmi, ili nekog drugog tečnog zaslađivača po ukusu (ako je potrebno)
Pre nego što sve sastojke sameljete u blenderu u kremasti smuti, preporučujem da maču dobro izmešate sa 2 kašike vrele vode, kako bi se dobro rastvorila pre nego što se pomeša sa ostalim sastojcima (da ne bi slučajno ostala u gromuljicama).
Veganski mača late
- 1 kašičica mača praha
- 2 kašike vrele vode
- 1 šolja biljnog mleka po vašem izboru
- 1 kašičica sirupa od urmi, javorovog sirupa ili sličnog tečnog zaslađivača
Za početak dodajte u mača prah malo vrele vode (ne ključale) i dobro izmešajte viljuškom ili malom žicom za mućenje, kako bi se potpuno rastvorila (i bila bez gromuljica). Zagrejte biljno mleko, a ako imate aparat za pravljenje pene od mleka, iskoristite njega. Sipajte zagrejano mleko ili penu od mleka preko rastvorene mače i dobro promešajte (način da improvizujete penasti mača late je i da sve sipate u teglu, stavite poklopac i onda teglu snažno promućkate). Na kraju dodajte malo zaslađivača po želji i promešajte.