Nauka otkrila da je paradajz saveznik srca: Konzumirajte ga ovako i izvucite maksimum iz njega

Foto: Shutterstock

Kada govorimo o sastojcima hrane sa zaštitnim efektima na naše srce, obično pomislimo na omega-3 masne kiseline i vlakna. Međutim, nova studija je kao saveznika našeg srca izbacila u prvi plan supstancu sadržanu u crvenim biljnim namirnicama – likopen. Naime, naučnici su prateći hiljade ljudi pronašli da ovaj sastojak može značajno da smanji rizik od bolesti srca i prerane smrti.

Inače, ovaj crveni pigment, koji se nalazi i u paradajzu i daje mu intenzivnu crvenu boju, dugo se proučavao zbog svojih antioksidantnih i antiinflamatornih (protivupalnih) svojstava. Međutim, ranije se najviše povezivao sa zaštitom kože i prevencijom nekih oblika raka.

Ipak, izgleda da likopen i biljke koje ga sadrže, mogu mnogo više od toga da ponude, pa i značajnu ulogu u zaštiti srca i krvnih sudova. A kako su naučnici došli do ovog nalaza? Ne, nisu prosto beležili koliko ljudi jedu paradajza ili drugih namirnica koje sadrže likopen, već su koristili mnogo pouzdaniji podatak. Naime, merili su nivo likopena u krvi, kao meru toga koliko je organizam zapravo apsorbovao likopena.

I tu dolazimo do vrlo bitnog momenta kada je konzumacija paradajza, kao jedne od namirnica najbogatije likopenom (uz papaju, ali to nije biljka sa našeg podneblja), a to je da nije svejedno kako konzumirati paradajz ako želimo maksimalne benefite i što viši nivo likopena u krvi.

Foto: Shutterstock

A šta kaže novo istraživanje?

Ta nedavna studija je analizirala zdravstvene podatke uzete od preko 7400 ljudi. Merili su njihov nivo likopena u krvi i proučavali kakva je veza između tih nivoa i dugoročnog zdravstvenog stanja. I evo šta su otkrili:

  • Ljudi sa najvišim nivoima likopena u krvi imali su 51% manje šanse od preuranjene smrti, kao i 47% manje šanse da umru od srca, u poređenju sa ljudima koji su imali najniže nivoe likopena.
  • Merili su dve forme likopena u krvi – i pronašli su da su obe povezane sa manjim rizikom od prerane smrti.

Zaključili su da likopen po svoj prilici može imati značajniju ulogu u kardiovaskularnom zdravlju nego što se ranije mislilo i da nisu potrebne ogromne količine da bi videli potencijalne benefite. Inače, tokom istraživanja su uzeli u obzir i druge faktore kao što su ishrana, fizička aktivnost i pušenje, ali je i pored svega toga efekat likopena ostao izražen i jak.

Foto: Pixabay

Gde se nalazi likopen?

Iako se likopen nalazi i u nekim drugim tamnije ili svetlije crvenim namirnicama (kao što su lubenica ili crveni grejpfrut), paradajz je ubedljivo najbogatiji izvor – posebno kada je termički obrađen. Naime, kuvanje povećava bioraspoloživost likopena, što znači da telo lakše apsorbuje likopen iz kuvanih i koncentrovanih oblika paradajza.

Zato su najbolji izvori likopena iz paradajza:

  • Sušeni paradajz – izuzetno koncentrovan i prepun ukusa.
  • Paradajz pire i koncentrat – gusti, aromatični, odlični za dodavanje u razna jela.
  • Domaći sos od paradajza – naročito ako je kuvan sa maslinovim uljem.
  • Konzervirani paradajz – nezaobilazan u svakoj ostavi.
  • Sok od paradajza – praktičan način da se unos pojača (ali bez dodatog šećera!).

Kako da svakodnevno unosimo više likopena?

Evo nekoliko jednostavnih i ukusnih načina da pojačate svakodnevni unos likopena:

  • Pesto od sušenog paradajzanamažite na hleb, dodajte u sendviče ili ga dodajte kada pripremate domaće umake i sosove.
  • Kašiku ili dve paste od paradajza (iz tube) dodajte u čorbe, variva ili soseve.
  • Pripremite testeninu sa sosom od paradajza i začinskim biljem kao što su bosiljak i origano.
  • Umutite paradajz koncentrat u dresing za salatu ili kao marinadu.
  • Dodajte konzerve paradajza u jela kao što su pasulj (na pr. meksički čili), ćuftice od sočiva ili sataraš od letnjeg povrća.
Foto:Shutterstock

Likopen je snažan antioksidans koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i hroničnih upalnih procesa – ključnih faktora u razvoju srčanih bolesti. Može pomoći i u smanjenju krvnog pritiska, očuvanju elastičnosti krvnih sudova i sprečavanju oštećenja arterija.

U vremenu kada se mnogo priča o suplementima i dodacima ishrani, ohrabrujuće je saznati da jednostavne biljne namirnice poput paradajza mogu imati dokazano snažno dejstvo na zdravlje srca. Dakle, sledeći put kada kuvate domaći sos od paradajza ili grickate brusketu sa sušenim paradajzom, imajte na umu – vaše srce vam je zahvalno.

A za kraj priče o likopenu i paradajzu donosimo vam i inspiraciju od jedne simpatične italijanske „none“ (bakice). Naime, mladi Đuzepe, engleski „fudi“ italijanskog porekla, podelio je nedavno na Instagramau reels o tome kako njegova baka priprema špagete u sosu od čeri paradajza… Uživajte i navalite što češće na kuvani paradajz!