Samo nekoliko šaka pravih namirnica nedeljno može zameniti skupe dodatke ishrani i poboljšati zdravlje
Tržište je preplavljeno raznim suplementima i dodacima ishrani, a čini mi se da svaki stručnjak, trener ili nutricionista ima svoj lični brend. Sve to izgleda primamljivo, pogotovo ako se odradi dobar marketing, ali istina je da ponekad najjednostavniji izbori imaju najveći uticaj na naše zdravlje. Samo nekoliko šaka pravih namirnica nedeljno može da obezbedi ono što mnogi traže u skupim dodacima ishrani.
Lisnato povrće
Spanać, kelj, blitva ili bok čoj nisu slučajno stalno na listi „superhrane“. Ovi zeleni listovi prepuni su vitamina A, C i K, a uz to sadrže i gvožđe i kalcijum, nutrijente na koje posebno treba obratiti pažnju u biljnoj ishrani. Osim što deluju protivupalno, lako se ubacuju u svakodnevne obroke: u smuti, salate ili kao brzi prilog uz bilo koje jelo.
Orašasti plodovi
Šaka badema, pistaća ili oraha može biti mnogo više od užine. Oni obezbeđuju vlakna koja hrane crevnu floru, zdrave masnoće koje čuvaju srce, kao i proteine koji pomažu mišićima da se oporave. Još jedna njihova prednost je sitost - nakon porcije orašastih plodova manja je verovatnoća da posegnemo za nezdravim slatkišima ili grickalicama. Mogu se jesti samostalno, dodati u ovsenu kašu ili usitniti i posuti preko salata i supa.
Bobičasto voće
Borovnice, maline, jagode i kupine male su po veličini, ali ogromne po nutritivnom značaju. Pored vlakana, pružaju obilje antioksidanata koji pomažu telu da se izbori sa oksidativnim stresom. Upravo zato se često preporučuju i sportistima, jer ubrzavaju oporavak nakon treninga. Mogu se jesti sveže, zamrznute u smutiju ili kao prirodna zamena za šećer u dezertima.
Nije neophodno juriti najnovije trendove u suplementaciji da bismo poboljšali ishranu. Nekoliko šaka zelenog povrća, orašastih plodova i bobičastog voća tokom nedelje može da pruži snažan i potpuno prirodan „boost“ organizmu. Jednostavno, dostupno i efikasno, baš onako kako zdrava ishrana i treba da izgleda.