Ključne razlike između tahinija i putera od kikirikija: Kako ih je najbolje koristiti?
Namazi od orašastih plodova i semenki odavno su osvojili ljubitelje zdrave ishrane, ali da li ste se ikada zapitali koji je bolji izbor: tahini ili puter od kikirikija? Oba su kremasta, bogata hranljivim materijama i neodoljivo ukusna, ali se razlikuju po ukusu, nutritivnom sastavu i primeni u kuhinji.
Hajde da otkrijemo njihove prednosti – i kako da ih iskoristimo na najkreativniji način!
Nutritivno bogatstvo u kašici
Tahini, napravljen od samlevenih susamovih semenki, potekao je iz bliskoistočne kuhinje. Ima vrlo upečatljiv i prijatan – zemljani, blago gorkasti ukus. Glatke je teksture i znatno ređi od kikiriki putera. Tahini je izuzetno je bogat kalcijumom, gvožđem, magnezijumom i zdravim nezasićenim mastima, a sadrži i antioksidanse sesamin i sesamol, koji doprinose zdravlju srca i smanjenju upala. Odličan je izbor i za one koji izbegavaju orašaste plodove (na pr. zbog alergije).
Puter od kikirikija, sa druge strane, ima više proteina od tahinija – oko 8 g u dve kašike – što ga čini odličnim izvorom biljnog proteina. On ima prijatno sladunjav i orašast ukus, a tekstura mu je znatno gušća od tahinijia. Sadrži i vitamin E, niacin (vitamin B3) i magnezijum, a zdrave masti koje sadrži pomažu u održavanju energije i sitosti. Sadrži i umerene količine kalcijuma i gvožđa (manje nego tahini). Pri kupovini je važno birati prirodan puter od kikirikija, bez dodataka - na pr. šećera ili palminog ulja.
Kada koristiti koji?
Tahini se savršeno uklapa u slana jela – humus, falafel wrap-ove, prelive za salate, sosove, prelive za pečeno povrće ili kao dodatak „buda činijama“ (jelo od žitarica, povrća, mahunarki,..). Daje punoću ukusa, kremastost i blagu gorčinu koja pojačava druge ukuse.
Puter od kikirikija je idealan za doručak, užinu i slatke recepte – kao namaz, u kombinaciji sa džemovima ili svežim voćem, kao dodatak za ovsenu kašu, smutije ili u keksićima i zdravijim dezertima. Mada, u azijskoj kuhinji često nalazi primenu i u slanim jelima i salatama - kao osnova za pikantne prelive i sosove.
Ukratko bi mogli reći - tahini za ručak i večeru, a puter od kikirikija najčešće za doručak, užinu i dezert.
Kreativne ideje za upotrebu oba namaza
Ako niste sigurni kada treba da posegnete za tahinijem, a kada da date prednost kikiriki puteru, evo nekoliko konkretnih ideja:
Tahini:
- Pomešajte ga sa limunom, belim lukom i malo vode za savršeni preliv za salate.
- Prelijte njime karamelizovane pečene šargarepe ili karfiol iz rerne, a preko iscedite i malo soka od limuna.
- Dodajte jednu kašiku u supu od povrća ili jelo sa pastom ili nudlama za dodatnu kremastost.
- Izblendajte ga sa urmama i kakaom za brz i zdrav čokoladni namaz (divan je kao preliv za palačinke).
Puter od kikirikija:
- Dodajte jednu kašiku u smuti - za dodatne proteine i orašasti ukus.
- Pomešajte ga sa malo soja sosa, soka od limuna, belog luka i usitnjenog đumbira za brzi “satay” sos (odličan je kao preliv preko prženog tofua, pirinča i na pari obarenog ili pečenog povrća).
- Namažite ga na integralni tost, pa preko poređajte kriške banane ili jabuke.
- Umešajte ga u ovsenu kašu ili dodajte u veganske sirove energetske kuglice.
Brzi recept: Energetske kuglice sa tahinijem i puterom od kikirikija
Sastojci:
- 3 kašike tahinija
- 3 kašike putera od kikirikija
- 2-3 kašike javorovog sirupa
- 1 šolja usitnjenih ovsenih pahuljica
- 1 kašika čia semenki
- Prstohvat cimeta (po želji)
Priprema:
U činiji sjediniti tahini, puter od kikirikija i javorov sirup. Dodati ovsene pahuljice, čia semenke i cimet, pa promešati dobro da se masa poveže. Oblikovati masu u kuglice i stavi ih u frižider na bar 30 minuta. I eto začas zasitnih i hranljivih zalogaja kad god vam zatreba energija!
Nema sumnje da i tahini i puter od kikirikija zaslužuju važno mesto u kuhinji svakoga ko želi da se hrani zdravo i koristi biljne namirnice sa maksimalnim benefitima. Tahini je bogat mineralima i antioksidansima i daje savršen balans u slanim jelima, dok je puter od kikirikija dobar izvor proteina i energije i mađioničar kada su zdraviji slatkiši u pitanju. Zajedno pokazuju da zdrava ishrana itekako može biti i ukusna i neodoljivo kremasta.