Zašto su urme zakon za zdravlje debelog creva: Naučni dokazi + recept za zdrave keksiće
Urme često doživljavamo kao prirodnu poslasticu – slatke, lepljive i neodoljive. Ali iza te slatkoće krije se impresivan spoj - vlakana, polifenola, minerala i antioksidanasa, koji urme svrstava među najkorisnije namirnice za zdravlje creva. Naše debelo crevo je dom za oko 10.000 milijardi mikroorganizama – to je jedan od metabolički najaktivnijih ekosistema u ljudskom telu. Svaki obrok koji pojedemo je svojevrsna poruka tim mikrobima – i njime ćemo nahraniti ili dobre bakterije ili one koje nisu naročito korisne za naše zdravlje (a mogu biti i vrlo štetne). U tom domenu, urme spadaju među najbolje saveznike. A evo šta kaže nauka…
Jedan neobičan, ali fascinantan eksperiment: Pomešajte urme i mikrobiom i šta se desi?
Istraživači su želeli da otkriju kako urme utiču na dobre bakterije u crevima, pa čak i na to da li mogu uticati na rast ćelija raka debelog creva. Da bi to ispitali, uradili su nešto što na prvi pogled deluje šašavo: napravili su mešavinu stolice dobrovoljaca u eksperimentu – i pomešali je sa ekstraktom urmi. Potom su se u ime nauke bacili na proučavanje ovog „braon smutija“. Rezultati su bili izuzetni:
1. Urme deluju kao moćan prebiotik
Ekstrakt urmi, kao i izdvojeni polifenoli iz urmi, značajno su uvećali rast broja korisnih bakterija.
To i ima smisla, jer su urme prirodno bogate:
- dijetalnim vlaknima – „hranom“ za dobre bakterije
- polifenolima – antioksidativnim fitohemikalijama koje takođe podstiču rast korisnih mikroba (imaju ulogu prebiotika).
2. Urme mogu da uspore rast ćelija raka (in vitro)
Kada su naučnici primenili polifenole iz urmi na ćelije raka debelog creva u Petri posudi u laboratoriji, rast malignih ćelija je bio upola umanjen. Ekstrakt cele urme bio je još snažniji – skoro potpuno je blokirao rast ćelija raka.
Ovi nalazi sugerišu potencijalno dvostruku korist konzumacije urmi:
- jačanje dobrih bakterija
- suzbijanje potencijalno štetnih ćelija.
Ovo je bila laboratorijska studija, ali je onda došla i prva prava studija na ljudima.
Prva studija na ljudima o efektima urmi na debelo crevo
Istraživači su sproveli randomizovanu kontrolisanu studiju: volonteri su jeli sedam urmi dnevno tokom tri nedelje ili su bili u kontrolnoj grupi. A rezultati u grupi koja je konzumirala urme su bili:
- Više redovnih stolica – nimalo iznenađujuće, jer više vlakana = bolja redovnost
- Značajan pad nivoa amonijaka u stolici – ovo je posebno važno u kontekstu prevencije raka debelog creva. Naime, unos dosta životinjskih proteina povećava stvaranje amonijaka, što podiže pH u debelom crevu. Nažalost viša pH vrednost može pogodovati formiranju kancerogenih supstanci iz žučnih kiselina.
Dobra vest je da celovita (neprerađena) biljna hrana, uključujući i urme – radi suprotno:
- snižava pH stolice
- smanjuje nivo amonijaka
- stvara povoljnije okruženje za crevni mikrobiom
- dugoročno može smanjiti rizik od raka debelog creva.
A koliko jednostavno može biti da se zasladimo na potpuno prirodan i zdrav način, pokazuje i ovaj recept koji donosimo. On je divan primer primene urme kao prirodnog i zdravog zaslađivača. Uz prirodnu slast, ovi brzinski keksići donose i obilje vlakana, polifenola i antioksidanasa.
Recept: Zdravi „all natural“ keksići bez šećera, ulja, jaja i mlečnih proizvoda
Sastojci:
- 200 g ovsenih pahuljica
- 50 g lešnika
- 130 g oljuštene jabuke (oko 1,5 jabuka)
- 120 g urmi (mekših)
- 1 kašika agava sirupa (ili drugog tečnog zaslađivača)
- ½ kašičice praška za pecivo
Priprema:
- Potopite urme u toplu vodu oko 10 minuta da omekšaju (ako su meke, ne morate).
- Sve sastojke stavite u secko, multipraktik ili blender i blendirajte dok ne dobijete homogenu smesu.
- Rasporedite smesu između dva papira za pečenje, rastanjite preko njih oklagijom, pa potom vadite modlom okrugle keksiće, ili drugog oblika po želji (pogledajte priloženi video da vidite gustinu smese za keksiće).
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta, ili dok ne porumene.
Mekani iznutra, hrskavi spolja — ovi hranljivi keksići su idealna užina za celu porodicu, a mogu biti i odličan doručak za sve koji vole zdravu, prirodnu hranu.