Jedna kašika kakaoa dnevno bi mogla biti najbolja stvar koju radite za sebe

Foto: Pixabay

Da li i vi imate utisak da u kakaou ima nečeg posebno magičnog? Ne mislimo na čokolade pune šećera, već na pravi, bogati kakao u prahu – tamnosmeđi prah koji u sebi krije duh drevnih rituala, ali i asocira na toplinu šoljice koja nosi velike benefite. Da, nauka sve više pokazuje da je ova biljka pravo malo blago kada je zdravlje u pitanju!

Kakao prah je inače osnovni sastojak čokolade i nastaje od zrna iz ploda drveta kakaoa, nakon prolaska kroz proces fermentacije, sušenja i pečenja.

U svetu u kojem nas često upozoravaju da se odreknemo slatkih zadovoljstava zbog zdravlja, kakao je pravo osveženje – jer u svom čistom obliku istovremeno donosi i zadovoljstvo, ali i hrani telo na najbolji način. Njegovo tajno oružje se izgleda krije u obilju flavonoida - biljnih jedinjenja koja nauka povezuje sa boljim kardiovaskularnim zdravljem, pokretljivošću zglobova, manjim upalama, lepšim izgledom kože, pa čak i oštrijim razmišljanjem.

Foto: Pixabay/maliflac

Šta kaže nauka o moćima kakao praha?

Kako kaže naučnik dr Vilijam Li, laboratorijska istraživanja su otkrila da kakao može da stimuliše matične ćelije koje dolaze iz naše koštane srži da migriraju tamo gde su potrebne za popravku i regeneraciju tkiva. Naročito su se pokazale delotvornim u popravljanju oštećenja na krvnim sudovima.

On je naveo da su u jednoj kliničkoj studiji, muškarci u šezdesetim godinama sa srčanim oboljenjima, koji su pili dve šolje tamnog kakaoa dnevno tokom mesec dana, udvostručili broj matičnih ćelija u krvi i značajno poboljšali cirkulaciju i ishranjenost srčanog mišića.

Po njegovim rečima, i veliko kliničko istraživanje COSMOS (COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study) je pokazalo da konzumacija kakaoa bogatog flavonoidima smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Evo još nekoliko oblasti gde je kakao demonstrirao značajne benefite:

  • Zglobovi i pokretljivost – bolja cirkulacija i dotok kiseonika tkivima smanjuju umor i olakšavaju kretanje.
  • Protiv-upalni efekat – redovan unos flavonoida iz kakaoa smanjuje markere upale (CRP), što je važno jer se hroniče upale nalaze u osnovi mnogih hroničnih bolesti.
  • Koža koja blista – kakao poboljšava hidrataciju, elastičnost i gustinu kože, a studije pokazuju i da smanjuje dubinu bora i povećava otpornost kože na UV zračenje.
Foto: Unsplash, Shutterstock

Koji kakao treba birati za najveće benefite?

Nije svaki kakao u prahu isti:

  1. Prirodni kakao prah – blago kiseo i gorkast, ali sadrži najviše flavonoida i predstavlja najzdraviji izbor.
  2. Procesiran (alkalizovan ili tzv. „dutch processed) kakao – ima lepši i uravnoteženiji ukus, jer je obrađen da izgubi kiselost i gorčinu, ali pri tom gubi i veliki deo blagotvornih flavonoida. Ovaj kakao je i dosta tamnije boje.

Ako želite maksimum zdravstvenih benefita, birajte nezaslađeni, prirodni (nealkalizovani) kakao u prahu i, ako je moguće, organskog porekla.

Kako da uvedemo kakao u svoju svakodnevicu, a bez viška šećera?

  • Jutarnji smuti – dodajte kašiku kakao praha u smuti sa bananom, biljnim mlekom i 2 kašike ovsenih pahuljica.
  • Prekonoćna ovsena kaša ili čia puding – pomešajte kakao sa biljnim mlekom, cimetom, usitnjenim ovsenim pahuljicama, ili čia semenkama i bobičastim voćem po želji.
  • Domaći topli napitak od kakaoa – zagrejte ovseno ili sojino mleko, umešajte kakao i malo cimeta, a zasladite pireom ili sirupom od urmi ili eventualno sa malo javorovog sirupa.
  • Kakao u jogurtu – dodajte ga u biljni jogurt sa vanilom, pireom od urmi i seckanim orašastim plodovima.
  • Energetske kuglice – izblendajte urme, orahe, ovsene pahuljice i kakao prah, uz dodatak malo biljnog mleka, pa dobijenu gušću smesu oblikujte u kuglice i čuvajte u kutiji u frižideru za brzu užinu ili zdrav dezert.
  • Moka kafa sa dodatkom kakaoa - dodajte pola kašičice kakaoa u svoju jutarnju kafu sa dodatkom biljnog mleka (izbegavajte dodavanje kravljeg mleka uz kafu ili kakao, jer je pokazano da značajno smanjuje apsorpciju antioksidanasa u organizmu).

Ostali važni nutrijenti u kakaou o kojima vredi znati

Iako se u vezi sa kakom najčešće ističe sadržaj antioksidanasa flavonida, on obiliuje i drugim značajnim nutrijentima. Pa tako na makro nivou u 100 g kakoa nalazimo:

  • Oko 20 g proteina – iznenađujuće visok udeo
  • 30-35 g vlakana – kakao je bogat i rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, pa podržava i dobro varenje i zdravlje dobrih bakterija, a doprinosi i osećaju sitosti.
  • Sadrži i značajan udeo zdravih mononezasićenih masti (uz nešto stearinske masne kiseline, koja je zasićena, ali manje utiče na loš holesterol od onih koje su životinjskog porekla).

Kada su mikronutrijenti u pitanju, kakao je prava riznica, pa između ostalog sadrži značajne količine: magnezijuma (jedan od najbogatijih biljnih izvora), gvožđa, bakra, mangana, kalijuma, cinka, kalcijuma i fosfora.

  • Kombinacija visokog sadržaja proteina i vlakana čini da kakao daje iznenađujuće dobar osećaj sitosti – njegovo dodavanje u smutije, kaše ili energetske kuglice nije samo zbog ukusa.
  • Zdrave masti u kakaou pomažu apsorpciju mikronutrijenata rastvorljivih u mastima, dok bogatstvo minerala podiže energiju i raspoloženje. Zato nije čudo da se ljudi instiktivno okreću čokoladi kada im je potrebno podizanje raspoloženja.

Uvođenje kakaoa u svakodnevicu ne mora biti komplikovano – naprotiv, u tome i jeste čar. Zato već sutra odvojite trenutak za sebe i počastite se malim i tihim hedonističkim ritualom ispijanja šoljice toplog kakaoa. Ili, umešajte na neki drugi način kašiku ovog magičnog praha u svoj dan, kako bi vam pokazao da i najmoćnije prakse za zdravlje nekada mogu biti i jednostavne i neodoljivo ukusne.