Šokantna sudbina poznatog promotera visoko-proteinske dijete: Pokušaj prikrivanja
Zatrpani mnoštvom informacija sa Interneta i društvenih mreža, naročito kada su ishrana i dijete u pitanju, sigurno ste se i vi mnogo puta zapitali – kome verovati? Lično, uvek sam vrlo skeptična, pa uvek prvo ispitam izvor informacija (stručnost, reference, konflikt interesa – da li pokušava nešto da proda?). Potom bacim pogled na osobu koja nešto propagira - ukoliko su saveti o ishrani u pitanju, nema baš mnogo smisla verovati osobama koje same loše izgledaju, odnosno imaju višak kilograma.
Svetski poznata dijeta koja je neslavno završila, a o tome se malo zna
Dijeta koja je bila predmet kontroverzi pre 20-ak godina je tzv. Etkinsova dijeta. Doktor Etkins je svoju prvu knjigu objavio još 1972. godine. Njegova proteinska dijeta je godinama reklamirana tvrdnjama da je bazirana na revolucionarnoj ideji o tome da je drastično smanjenje unosa ugljenih hidrata, odnosno forsiranje proteina ono što će ljudima omogućiti „da bez kalorijske restrikcije postanu i ostanu zauvek vitki“.
Etkinsova dijeta je godinama bila vrlo popularna, njegova kompanija je uspešno radila i zarađivala, a onda se desio preokret. Naime, 2003. godine Etkins je preminuo u 72. godini. Dve godine kasnije njegova kompanija je objavila bankrot. Zašto i šta se zapravo desilo?
Sticajem nedovoljno ispitanih okolnosti, izveštaj lekara iz bolnice gde je dr Etkins preminuo, procureo u javnost preko medija. Malo je reći da je bio šokantan. Iako je kao zvaničan uzrok smrti (u koji javnost inače i nije baš poverovala) ubeležen pad i udarac u glavu, u njemu su navedene i neke šokantne informacije. Naime, čuveni doktor, guru dijetalne ishrane, umro je gojazan i sa više hroničnih bolesti – srčanim problemima i dugogodišnjom hipertenzijom. Zvanično, Etkins je imao BMI od skoro 34, što bi ga svrstalo ne u osobe sa viškom težine, već u klinički gojazne osobe.
Ni negodovanje njegove udovice, niti demanti njegovog ličnog lekara, koji je tvrdio da njegovi srčani problemi nisu bili uzrokovani ishranom, već navodno nekakvim preležanim virusom, nisu bili dovoljni da preduprede štetu javnom imidžu pokojnog Etkinsa. Njegova dijeta je završila karijeru, a firma bankrotirala.
Ubrzo su se neki drugi ljudi dosetili da za tržište dijeta uvek „gladno“ za novim idejama i proizvodima iskoriste Etkinsov pristup. Uložili su vreme i novac da celu priču rebrendiraju kako bi je udaljili od neprijatne priče o Etkinsovom neslavnom kraju. Tako su se pojavile „Low carb“ dijeta i „Keto“ dijeta, koje su bazirane na vrlo sličnim principima onima koje je propagirao pokojni Etkins.
Začetnici celovite plant based ishrane obojica prevalili 90-tu
U vezi sa time kome verovati kada su saveti o ishrani u pitanju, evo i zanimljivog primera iz sveta biljne ishrane… Dva čoveka koja su idejni tvorci i inspiratori svetskog plant based pokreta (celovite biljne ishrane) su dr Koldvel Eselstin i dr T. Kolin Kempbel. Oba pomenuta gospodina su prevalila 90.tu i još uvek se bave svojim radom i inspirišu milione ljudi širom sveta da prepoznaju značaj biljne ishrane na zdravlje.
Dr Koldvel Eselstin je realizovao prvu kliničku studiju u kojoj je dokazao delotvornost niskomasne celovite biljne ishrane na poboljšanje kliničke slike i zaustavljanje progresije zakrčenja krvnih sudova kod pacijenata sa koronarnim bolestima. Godinama u čuvenoj bolnici u Klivlendu vodi program primene biljne ishrane na lečenje hroničnih bolesti, piše naučne radove i drži predavanja.
Dr T. Kolin Kempbel je naučnik biohemičar koji je dao ogroman doprinos biohemijskim istraživanjima mehanizama uticaja ishrane na zdravlje, a prvi je i skovao izraz „Plant based“ ishrana predstavljajući 1980. godine svoje istraživanje pred Nacionalnim Institutom za Zdravlje u Americi. Kempbel je vodeći naučnik na projektu obimne epidemiološke studije (jedne od najsveobuhvatnijih ikada sprovedenih), koja je istražila vezu između ishrane i pojave raka, bolesti srca i metaboličkih bolesti (izazvanih gojaznošću). Njegova čuvena knjiga „Kineska studija“, nastala na osnovu ovih istraživanja na stanovnicima Kine, bila je godinama jedan od najvećih bestselera u oblasti ishrane.
Interesantno je da su i dr Eselstin i dr Kempbel odrasli na porodičnim farmama mlečnih krava. Ipak, njihov naučni rad doveo ih je do saznanja da je ishrana pretežno bazirana na biljkama i biljnim proteinima - ono što je optimalno za ljudsko zdravlje.