Kuhinjski trikovi: Od konzerve pasulja do zdravog i ukusnog jela za samo 10 minuta

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Većina nas često ima po neku konzervu pasulja u kući. Odlično! Na korak ste od nekoliko sjajnih obroka koje možete napraviti od ovog sastojka za samo 10-ak minuta. A kada otkrijete sa kakvom lakoćom se ova skromna namirnica začas pretvara u ukusna i hranljiva jela, ubuduće ćete se sigurno postarati da ih uvek imate u rezervi. Beli pasulj, šareni, braon ili crni, nije mnogo bitno koji imate, svaki će se odlično pokazati. Ove moćne mahunarke su toliko hranljive da je prava šteta ako ih ne unosimo bar nekoliko puta nedeljno, a prepune su:

  • Biljnih proteina – pa su odličan način da zamenite meso ili smanjite količinu koju jedete
  • Vlakana – superzvezda kada je zdravlje u pitanju, jer nam regulišu probavu, pomažu bolju kontrolu šećera u krvi i čine da se duže osećamo sitim
  • Esencijalnih nutrijenata – poput gvožđa, folata, magnezijuma, kalijuma,…
  • Antioksidanasa – koji štite naše ćelije od oštećenja i smanjuju rizike od hroničnih bolesti.

Ako ste raspoloženi za malo inspiracije kako da na najbolji način utrošite tu konzervu pasulja iz ostave i pretvorite je začas u nešto iznenađujuće ukusno, tu smo da vam damo nekoliko ideja.

Pasulj na tostu – ideja za doručak

Ovaj jednostavan recept je prava umami bomba, a tajna je u kombinaciji miso paste i belog luka. Možete upotrebiti bilo koju vrstu pasulja, pa čak i leblebije.

Potrebno je:

  • 1 konzerva belog pasulja
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 malo veći čen belog luka (tanko nasečen)
  • 1 kašičica paste od paradajza (opciono, po želji)
  • 1 kašičica miso paste (svetle)
  • Sok od limuna po ukusu
  • Malo čili ulja (za finiš, ako volite)
  • 2 veća parčeta tostiranog hleba

Stavite tiganj na vatru i u njemu zagrejte maslinovo ulje, pa na srednjoj vatri kratko propržite tanko nasečen beli luk dok ne zamiriše i počne da rumeni (oko 1 min). Dodajte kašičicu miso paste i paradajz paste (po želji, nije obavezno), a zatim ulijte jedno pola šolje vrele vode i iscedite preko malo soka od limuna. Prokuvajte začinjeni pasulj nekoliko minuta da voda uvri (potpuno ili u meri kojoj volite) i svi ukusi se povežu. Poslužite pasulj sa misom i belim lukom na prepečenom hlebu. Možete ga preliti i sa par kapi ljutog čili ulja po želji, a kao prilog se preporučuju kimči ili kiseli kupus, kao prirodni izvori moćnih probiotika.

Pikantni namaz ili umak od pasulja sa senfom – ideja za užinu ili laganu večeru

Potrebno je:

  • 1 konzerva pasulja (po izboru)
  • 1/2 male glavice crvenog luka (naseckanog)
  • 1 puna kašičica senfa (ljutog po želji)
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Sok od limuna po ukusu
  • Malo vode po potrebi

Oceđeni pasulj ubacite u blender ili secko zajedno sa ostalim sastojcima. Izblendajte uz dodavanje vode po potrebi, do željene gustine. Brzi namaz ili umak od pasulja možete poslužiti na hlebu, ili za umakanje uz neke domaće integralne krekere ili sveže povrće nasečeno na štapiće.

Brza salata od pasulja sa kiselim krastavčićima – Ideja za lagan ručak ili prilog za večeru

Potrebno je:

  • 1 konzerva pasulja
  • 1/4 glavice crnog luka (nasečenog na tanka rebarca)
  • 150 g čeri paradajza (isečenog na polovine ili četvrtine)
  • Nekoliko većih kiselih krastavaca (isečenih dijagonalno na tanke kriške)
  • Sveža mirođija
  • Za dresing: 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika tečnosti iz tegle sa krstavčićima, soka od limuna po ukusu, malo belog luka u prahu, soli i bibera po ukusu

U dubljoj posudi pomešati opran i oceđen pasulj iz konzerve, pa mu dodati isečen čeri paradajz, kisele krastavce, crveni luk i svežu naseckanu mirođiju. Pomešati sastojke za dresing, pa preliti preko povrća i pasulja i dobro promešati. Probati i dodati još začina po potrebi.

U ovu salatu možete po želji dodati i naseckanu crvenu papriku, pa i kockice svežeg avokada. Možete je pripremiti i unapred, jer trpi stajanje u frižideru (u tom slučaju samo preskočite avokado, jer on tamni stajanjem).

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari