
Malo drugačiji pesto: Kreativne varijante omiljenog sosa koje će osvežiti vaše kulinarske trenutke
Pesto je već dugo jedan od omiljenih dodataka jelima - bilo da se maže na topli tost, meša s testeninom, koristi kao sos u sendvičima ili kao umak uz grickalice. Iako tradicionalni pesto potiče iz Italije i pravi se sa bosiljkom, parmezanom, pinjolima i maslinovim uljem, danas su dostupne brojne kreativne varijante koje ni malo ne zaostaju po ukusu.
U poslednje vreme, sve više ljudi se odlučuje da pravi pesto kod kuće. Razlog je jednostavan: brzo se pravi, lako se prilagođava različitim ukusima i sastojcima koje već imamo u kuhinji, a pritom je mnogo zdraviji i jeftiniji od kupovnih varijanti koje često sadrže aditive i konzervanse.
Zašto je pesto toliko popularan?
Pesto je u poslednjih nekoliko godina postao pravi kulinarski hit, i to s dobrim razlogom. Ne samo da je ukusan i zdrav, već je i neverovatno praktičan. Ove verzije dodatno proširuju njegovu dostupnost svima koji izbegavaju mlečne proizvode, a zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, ideje i recepti za neobične pesto kombinacije šire se neverovatnom brzinom.
Takođe, kako raste interesovanje za domaće, nutritivno bogate i brze obroke, sve više ljudi pravi pesto kod kuće. To je način da potpunije kontrolišemo sastojke koje unosimo i da u isto vreme eksperimentišemo sa ukusima - što je savršena kombinacija za sve koji vole da kuvaju.
Bilo da ste ljubitelj klasičnih aroma bosiljka i belog luka, obožavate bogat ukus sušenog paradajza, slatke paprike ili više volite nešto kremasto i osvežavajuće poput pesta od avokada, za vas imamo tri savršena recepta koja će obogatiti svaki obrok - pesto je tu da obogati vašu svakodnevicu.

3 predloga recepta za pesto sosove
Pesto od crvene paprike
Jednostavan i ukusan pesto od slatke crvene paprike sa mirisnim pečenim bademima. Najbolje se služi uz testeninu, u tortiljama ili sendvičima!
Sastojci:
- 4 slatke crvene paprike
- 4 čena pečenog belog luka
- 3 kašike nutritivnog kvasca
- 1/4 šolje pečenih badema
- 2 kašike maslinovog ulja
- Prstohvat svežeg bosiljka
- So i biber po ukusu
Priprema:
- U tiganju sa debelim dnom zagrejte bademe na srednjoj temperaturi 2-3 minuta, dok ne počnu da dobijaju boju i ispuštaju bogatu i prijatnu aromu. Mešajte i protresajte ih redovno jer mogu brzo da zagore, pa ih treba stalno nadgledati.
- Sklonite ih sa vatre da se ohlade, a zatim ih ubacite u seckalicu ili blender i usitnite na sitne komadiće.
- Stavite paprike u prethodno zagrejanu rernu na 230 °C i pecite ih 25 minuta. Kada se ispeku, ostavite ih da se ohlade pa ogulite kožicu.
- Sve sastojke stavite u blender ili seckalicu i miksujte dok ne dobijete željenu teksturu pesta.
Jednostavni recept za pesto od sušenog paradajza
Sastojci:
- 3 šolje svežeg bosiljka (dobro sabijenog)
- 1 šolja sušenog paradajza (najbolje onih u ulju)
- 1/2 šolje nutritivnog kvasca
- 1/4 šolje pinjola
- 1 do 2 čena belog luka
- Sok od 1/2 limuna
- So i biber po ukusu
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 2 do 3 kašike vode
Priprema:
- U seckalicu ili blender stavi sve sastojke osim ulja i vode. Blendajte dok se ne sjedine. Zastanite i sastružite smesu sa ivica posude špatulom.
- Vratite poklopac i dok blender radi, polako dodajte maslinovo ulje u tankom mlazu. Zatim na isti način dodajte 2 kašike vode, pa još ako je potrebno za željenu gustinu.
- Nekoliko puta sastružite smesu sa ivica i miksuj ponovo dok ne dobiješ glatku i kremastu teksturu.
- Pesto prebacite u staklenu teglu ili posudu i čuvajte u frižideru do 5 dana, ili ga zamrznite i koristite u roku od 6 meseci.

Sirove tikvice sa pestom od avokada
Sastojci:
- 3-4 srednje tikvice
- 2 avokada
- 2 šolje svežeg bosiljka
- 3-4 čena belog luka
- Sok od 1 limuna
- 1/4 šolje konopljinih semenki ili pinjola
- Morska so i ljute ljuspice (čili) po ukusu
Priprema:
- Spiralizuj tikvice i po potrebi ih isecite ili prepolovite na kraće trake. Stavite ih u veliku činiju i ostavite sa strane.
- U seckalicu dodajte sve preostale sastojke i blendajte na visokoj brzini dok ne dobijete glatku, kremastu smesu.
- Prelijte pesto preko tikvica i dobro promešajte da se sjedine.
- Servirajte odmah ili ostavite u frižideru do posluživanja.
- Po želji, dodajte još malo konopljinih semenki ili nutritivnog kvasca preko za dodatni ukus.
Kako još iskoristiti pesto i s čim ga kombinovati?
Jedna od najvećih prednosti pesta je njegova svestranost. Bilo da si u žurbi i treba ti brz i ukusan obrok ili želiš da obogatiš već pripremljeno jelo, pesto je uvek pravi izbor. Evo nekoliko ideja kako ga možete koristiti:
- Uz testeninu - klasika koja nikad ne razočara. Samo promešajte toplu testeninu sa nekoliko kašika pesta i imaćete savršen obrok za manje od 10 minuta.
- Na tostu ili hlebu - pesto se savršeno slaže sa hrskavim tostom, pogotovo ako dodate par kolutića paradajza ili avokada.
- U sendvičima i tortiljama - umesto klasičnih sosova, koristite pesto kao aromatičnu osnovu za svaki sendvič ili tortilju.
- Kao umak - poslužite ga uz štapiće od povrća, krekere ili hlebne štapiće. Sjajan dodatak za druženja i grickanje bez griže savesti.
- Uz pečeno povrće - kašičica pesta preko toplog, pečenog povrća (krompira, šargarepe, tikvica) može potpuno promeniti ukus i učiniti jelo još primamljivijim.
- U salatama - dodajte malo pesta u hladne salate od testenine, leblebija ili kinoe za dodatni sloj ukusa.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.