Malo drugačiji pesto: Kreativne varijante omiljenog sosa koje će osvežiti vaše kulinarske trenutke

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Pesto je već dugo jedan od omiljenih dodataka jelima - bilo da se maže na topli tost, meša s testeninom, koristi kao sos u sendvičima ili kao umak uz grickalice. Iako tradicionalni pesto potiče iz Italije i pravi se sa bosiljkom, parmezanom, pinjolima i maslinovim uljem, danas su dostupne brojne kreativne varijante koje ni malo ne zaostaju po ukusu.

U poslednje vreme, sve više ljudi se odlučuje da pravi pesto kod kuće. Razlog je jednostavan: brzo se pravi, lako se prilagođava različitim ukusima i sastojcima koje već imamo u kuhinji, a pritom je mnogo zdraviji i jeftiniji od kupovnih varijanti koje često sadrže aditive i konzervanse.

Zašto je pesto toliko popularan?

Pesto je u poslednjih nekoliko godina postao pravi kulinarski hit, i to s dobrim razlogom. Ne samo da je ukusan i zdrav, već je i neverovatno praktičan. Ove verzije dodatno proširuju njegovu dostupnost svima koji izbegavaju mlečne proizvode, a zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, ideje i recepti za neobične pesto kombinacije šire se neverovatnom brzinom.

Takođe, kako raste interesovanje za domaće, nutritivno bogate i brze obroke, sve više ljudi pravi pesto kod kuće. To je način da potpunije kontrolišemo sastojke koje unosimo i da u isto vreme eksperimentišemo sa ukusima - što je savršena kombinacija za sve koji vole da kuvaju.

Bilo da ste ljubitelj klasičnih aroma bosiljka i belog luka, obožavate bogat ukus sušenog paradajza, slatke paprike ili više volite nešto kremasto i osvežavajuće poput pesta od avokada, za vas imamo tri savršena recepta koja će obogatiti svaki obrok - pesto je tu da obogati vašu svakodnevicu.

Vege pesto pasta Foto: Shuttestock/Noemi_foodpictures

3 predloga recepta za pesto sosove

Pesto od crvene paprike

Jednostavan i ukusan pesto od slatke crvene paprike sa mirisnim pečenim bademima. Najbolje se služi uz testeninu, u tortiljama ili sendvičima!

Sastojci:

  • 4 slatke crvene paprike
  • 4 čena pečenog belog luka
  • 3 kašike nutritivnog kvasca
  • 1/4 šolje pečenih badema
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Prstohvat svežeg bosiljka
  • So i biber po ukusu

Priprema:

  1. U tiganju sa debelim dnom zagrejte bademe na srednjoj temperaturi 2-3 minuta, dok ne počnu da dobijaju boju i ispuštaju bogatu i prijatnu aromu. Mešajte i protresajte ih redovno jer mogu brzo da zagore, pa ih treba stalno nadgledati.
  2. Sklonite ih sa vatre da se ohlade, a zatim ih ubacite u seckalicu ili blender i usitnite na sitne komadiće.
  3. Stavite paprike u prethodno zagrejanu rernu na 230 °C i pecite ih 25 minuta. Kada se ispeku, ostavite ih da se ohlade pa ogulite kožicu.
  4. Sve sastojke stavite u blender ili seckalicu i miksujte dok ne dobijete željenu teksturu pesta.

Jednostavni recept za pesto od sušenog paradajza

Sastojci:

  • 3 šolje svežeg bosiljka (dobro sabijenog)
  • 1 šolja sušenog paradajza (najbolje onih u ulju)
  • 1/2 šolje nutritivnog kvasca
  • 1/4 šolje pinjola
  • 1 do 2 čena belog luka
  • Sok od 1/2 limuna
  • So i biber po ukusu
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 2 do 3 kašike vode

Priprema:

  1. U seckalicu ili blender stavi sve sastojke osim ulja i vode. Blendajte dok se ne sjedine. Zastanite i sastružite smesu sa ivica posude špatulom.
  2. Vratite poklopac i dok blender radi, polako dodajte maslinovo ulje u tankom mlazu. Zatim na isti način dodajte 2 kašike vode, pa još ako je potrebno za željenu gustinu.
  3. Nekoliko puta sastružite smesu sa ivica i miksuj ponovo dok ne dobiješ glatku i kremastu teksturu.
  4. Pesto prebacite u staklenu teglu ili posudu i čuvajte u frižideru do 5 dana, ili ga zamrznite i koristite u roku od 6 meseci.
pesto pasta Foto: Shutterstock

Sirove tikvice sa pestom od avokada

Sastojci:

  • 3-4 srednje tikvice
  • 2 avokada
  • 2 šolje svežeg bosiljka
  • 3-4 čena belog luka
  • Sok od 1 limuna
  • 1/4 šolje konopljinih semenki ili pinjola
  • Morska so i ljute ljuspice (čili) po ukusu

Priprema:

  1. Spiralizuj tikvice i po potrebi ih isecite ili prepolovite na kraće trake. Stavite ih u veliku činiju i ostavite sa strane.
  2. U seckalicu dodajte sve preostale sastojke i blendajte na visokoj brzini dok ne dobijete glatku, kremastu smesu.
  3. Prelijte pesto preko tikvica i dobro promešajte da se sjedine.
  4. Servirajte odmah ili ostavite u frižideru do posluživanja.
  5. Po želji, dodajte još malo konopljinih semenki ili nutritivnog kvasca preko za dodatni ukus.

Kako još iskoristiti pesto i s čim ga kombinovati?

Jedna od najvećih prednosti pesta je njegova svestranost. Bilo da si u žurbi i treba ti brz i ukusan obrok ili želiš da obogatiš već pripremljeno jelo, pesto je uvek pravi izbor. Evo nekoliko ideja kako ga možete koristiti:

  • Uz testeninu - klasika koja nikad ne razočara. Samo promešajte toplu testeninu sa nekoliko kašika pesta i imaćete savršen obrok za manje od 10 minuta.
  • Na tostu ili hlebu - pesto se savršeno slaže sa hrskavim tostom, pogotovo ako dodate par kolutića paradajza ili avokada.
  • U sendvičima i tortiljama - umesto klasičnih sosova, koristite pesto kao aromatičnu osnovu za svaki sendvič ili tortilju.
  • Kao umak - poslužite ga uz štapiće od povrća, krekere ili hlebne štapiće. Sjajan dodatak za druženja i grickanje bez griže savesti.
  • Uz pečeno povrće - kašičica pesta preko toplog, pečenog povrća (krompira, šargarepe, tikvica) može potpuno promeniti ukus i učiniti jelo još primamljivijim.
  • U salatama - dodajte malo pesta u hladne salate od testenine, leblebija ili kinoe za dodatni sloj ukusa.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari