• 0
 ≫ 

Ramen čorba sa kikiriki puterom

 ≫ 

Mnogi koji su je probali reći će da nema ničeg boljeg od vruće ramen čorbe sa nudlama (ukljlučujući i pisca ovih redova). Ova jednostavna varijanta ramena sa dodatkom kikiriki putera je mala varijacija klasičnog ukusa ramena.

  • 0
Ramen supa Foto: Shutterstock

Jednostavni ramen sa kikiriki puterom pripremićete za 30-ak minuta, nakon čega ćete moći da zaronite u svilenkastu i kremastu umami čorbicu sa dodatkom hrskavog tofu-a, spanaća i kukuruza. Savršen ugođaj za kišovite prohladne večeri. Ovo naravno nije autentičan recept za ramen (ako je nekome to bitno), ali je ukus fantastičan.

Osnovu za ramen čorbicu pripremamo tako što prodinstamo crni i beli luk sa đumbirom. Potom dodajemo soja sos, kikiriki puter i malo javorovog sirupa (ili agave sirupa). U to zatim dodamo vodu i ostavimo nekoliko minuta da tečnost prokuva. Čorbica za ramen je spremna i možemo u nju da stavimo nudle i sve dodatke koje smo pripremili.

Potrebno je:

Za hrskavi tofu (koji na kraju dodajemo pri serviranju):

  • Blok tofua 200 – 250 g
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice belog luka u granulama
  • 2 kašičice gustina (opciono)
  • Malo maslinovog ulja

Za ramen:

  • Maslinovo ulje 1 kašika
  • Crni luk 1/2 glavice (seckanog)
  • Beli luk 2 čena (sitno seckanog)
  • Svež đumbir 5 g (sitno seckanog)
  • Puter od kikirikija 1 ½ kašika (pune)
  • Soja sos 1-2 kašike (ili malo više po želji)
  • Agave sirup ili javorov sirup 1/2 kašike (možete zameniti i sa 1 kašičicom slatko ljutog sosa)
  • 2 čaše vode (ili malo više po potrebi)
  • Bebi spanać 2-3 šake (oko 40 g)
  • Kukuruz 50-60 g
  • Mladi luk 2 struka (iseckan)
  • Nudle za ramen (pirinčane ili druge po želji) 75 – 100 g (zavisi koliko volite da ramen bude gust)
  • Toping (opciono po želji): malo susamovog ulja ili pečenog susama

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by NYT Cooking (@nytcooking)

Postupak:

  1. Iseckajte tofu na kockice (oko 1.5 cm), malo ga posolite, dodajte beli luk u prahu, opciono malo gustina i promešajte. Stavite tofu na pleh sa peki papirom, isprskajte ga sa malo maslinovog ulja i stavite u rernu na 180 ° Pecite ga 15-20 min dok ne postane hrskav (možete ga okretati povremeno).
  2. U međuvremenu na maslinovom ulju prodinstajte crni luk sečen na tanka rebarca i sitno seckan beli luk i svež đumbir. Dinstajte nekoliko minuta na srednjoj vatri, pazeći da beli luk ne zagori. Možete dolivati po malo vode.
  3. Razmutite kikiriki puter, soja sos i agave sirup (ili slatko ljuti sos kao zamenu po želji) u 1 čaši mlake vode, pa dodajte u luk koji prodinstan.
  4. Nakon 1-2 min kada se svi sastojci čorbe lepo povežu dodajte još jednu čašu vode, pa odmah zatim i nudle. Neka ramen provri, pa kuvajte na srednjoj vatri dok nudle ne omekšaju (obično 5-7 minuta, proveravajte).
  5. Pred sam kraj kuvanja umešajte bebi spanać, kao i seckan mladi luk, jer je njima dovoljno 1-2 u čorbi da budu kuvani. Dodajte još vode po potrebi do željene gustine ramena.
  6. Skinite ramen sa vatre, probajte i začinite dodatno po želji (so, biber, ljuti sos) i nacedite u njega malo soka od limuna da izbalansirate ukus.
  7. Poslužite ramen tako što u dublju činiju dodate nudle iz čorbe, pa malo kukuruza (iz konzerve), kockice pečenog tofua i sve to prelijete sa tečnošću iz šerpe.

Količina sastojaka u receptu je dovoljna za dve srednje porcije ramena, ili 1 baaaš veliku za nekog ko je vrlo gladan. Ukoliko imate alergiju na kikiriki, možete kikiriki puter zameniti tahinijem (pastom od susama). U ramen možete po želji dodati još povrća, na pr. šargarepu iseckane na tanke štapiće, zrna graška, bok čoj, tanke kriške crvene paprike, itd…

Originalni recept adaptiran je sa sajta https://plantifullybasedblog.com.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari