
Sočni vege mafini sa borovnicama i jednim tajnim magičnim dodatkom za mekoću
Borovnice… Ko ih ne obožava! Ali, tajna sočnosti i mekoće ovih mafina, za koje vam danas donosimo recept, nije u borovnicama, iako one donose divnu slatkasto-osvežavajuću notu, a usput dodaju vitamine, antioksidanse i vlakna. Tajna je u jednom običnom i leti jeftinom povrću – tikvicama. One imaju tu zgodnu osobinu da poseduju prilično neutralan ukus, a pri tom su sočne i pune vode, a i sa lakoćom se rendaju. Lično ih konstantno zloupotrebljavam za najrazličitije namene u kuvanju, kako u slanim, tako i u slatkim kombinacijama.
Što se tiče brašna za ove mafine, odlučila sam se za kombinaciju običnog belog brašna sa brašnima od spelte i od prosa. Mislim da dodavanje nekog bezglutenskog brašna u manjoj količini doprinosi mekoći, odnosno odsustvu „žilavosti“, koja obično potiče od glutena u testu (proso možete zameniti i heljdom na pr., ali heljda ima dosta jači ukus od prosa, pa se za nju odlučite samo ako baš volite taj njen ukus). Možete izabrati i neke druge kombinacije brašna po želji, ali u tom slučaju ne garantujem potpuno isti rezultat koji sam ja dobila sa ovim receptom.

Sočni mafini sa borovnicama i tikvicom se spremaju za tili čas, pa mogu biti idealno rešenje za ona jutra kada baš imate želju da počastite i sebe i ukućane, ali i za situacije kada vam gosti banu nenajavljeno. U svakom slučaju, predlažem vam da što pre zasučete rukave i isprobate ovo čudo od mafina, a posle mi se zahvaljujte.
Za mafine sa tikvicom i borovnicama potrebno je:
- Pšenično brašno 100 g
- Integralno brašno od spelte 50 g
- Integralno brašno od prosa 50 g
- Prašak za pecivo 2 ravne kašičice
- Soda bikarbona 1/2 kašičice
- Na vrh kašičice soli
- Šećer 100 g
- Mleveni lan 1 kašika + 3 kašike vode (tzv. laneno „jaje“ – zamena za jaje u veganskoj kuhinji)
- Tikvica (izrendana) 175 g
- Suncokretovo ulje 65 g
- Biljno mleko 100 g
- Vanila aroma (po želji)
- Rendana korica od jednog limuna (obavezno, jer sjajno ide uz borovnice)
- Borovnice (sveže ili zamrznute) 100 g (zamrznute su čak i zgodnije, jer su sitnije)
Postupak:
- Pripremite modle za mafine i u njih stavite papirne korpice (može i bez njih, ali onda morate svaki otvor modle da pažljivo tanko premažete masnoćom i pospete tankim slojem brašna, što je prilična gnjavaža). Od date količine sastojaka ja sam dobila 9 mafina. Ako spremate za veće društvo povećajte proporcionalno količinu sastojaka.
- Uključite rernu da se zagreje na 180°C, jer će testo za mafine biti gotovo začas.
- U šoljici pomešajte kašiku mlevenog lana sa tri kašike vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok spojite ostale sastojke.
- Izrendajte na krupnijoj strani rende jednu manju tikvicu, pa odmerite tačnu količinu koja je potrebna za recept.
- U dubljoj posudi odmerite brašna, pa dodajte ostale suve sastojke: prašak, sodu, so i šećer. Promešajte dobro.
- U posudu sa suvim sastojcima dodajte rendanu tikvicu, ulje, biljno mleko i laneno „jaje“, pa izrendajte preko svega na sitno koricu jednog dobro opranog limuna. Sve sastojke polako i pažljivo promešajte, pa na kraju umešajte i borovnice.
- Sipajte testo za mafine u modle sa korpicama. Ne preterujte sa količinom, jer će solidno da narastu. Od ove količine sastojaka trebalo bi da ispadne 9 komada (standardna veličina modli za mafine). Mafine pecite oko 25 minuta.
Probajte da se suzdržite da ih ne jedete vruće, iako zanosno mirišu, jer se pravi ukus i sočna tekstura mogu doživeti tek kada se dobro ohlade. Ako uspete da sačuvate neki i za sutra, prekrijte ih folijom i ne brinite, jer će sutra, verovali ili ne, biti još sočniji i ukusniji.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.