Sočni vege mafini sa borovnicama i jednim tajnim magičnim dodatkom za mekoću

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Borovnice… Ko ih ne obožava! Ali, tajna sočnosti i mekoće ovih mafina, za koje vam danas donosimo recept, nije u borovnicama, iako one donose divnu slatkasto-osvežavajuću notu, a usput dodaju vitamine, antioksidanse i vlakna. Tajna je u jednom običnom i leti jeftinom povrću – tikvicama. One imaju tu zgodnu osobinu da poseduju prilično neutralan ukus, a pri tom su sočne i pune vode, a i sa lakoćom se rendaju. Lično ih konstantno zloupotrebljavam za najrazličitije namene u kuvanju, kako u slanim, tako i u slatkim kombinacijama.

Što se tiče brašna za ove mafine, odlučila sam se za kombinaciju običnog belog brašna sa brašnima od spelte i od prosa. Mislim da dodavanje nekog bezglutenskog brašna u manjoj količini doprinosi mekoći, odnosno odsustvu „žilavosti“, koja obično potiče od glutena u testu (proso možete zameniti i heljdom na pr., ali heljda ima dosta jači ukus od prosa, pa se za nju odlučite samo ako baš volite taj njen ukus). Možete izabrati i neke druge kombinacije brašna po želji, ali u tom slučaju ne garantujem potpuno isti rezultat koji sam ja dobila sa ovim receptom.

tikvice foto: pixabay.com

Sočni mafini sa borovnicama i tikvicom se spremaju za tili čas, pa mogu biti idealno rešenje za ona jutra kada baš imate želju da počastite i sebe i ukućane, ali i za situacije kada vam gosti banu nenajavljeno. U svakom slučaju, predlažem vam da što pre zasučete rukave i isprobate ovo čudo od mafina, a posle mi se zahvaljujte.

Za mafine sa tikvicom i borovnicama potrebno je:

  • Pšenično brašno 100 g
  • Integralno brašno od spelte 50 g
  • Integralno brašno od prosa 50 g
  • Prašak za pecivo 2 ravne kašičice
  • Soda bikarbona 1/2 kašičice
  • Na vrh kašičice soli
  • Šećer 100 g
  • Mleveni lan 1 kašika + 3 kašike vode (tzv. laneno „jaje“ – zamena za jaje u veganskoj kuhinji)
  • Tikvica (izrendana) 175 g
  • Suncokretovo ulje 65 g
  • Biljno mleko 100 g
  • Vanila aroma (po želji)
  • Rendana korica od jednog limuna (obavezno, jer sjajno ide uz borovnice)
  • Borovnice (sveže ili zamrznute) 100 g (zamrznute su čak i zgodnije, jer su sitnije)

Postupak:

  1. Pripremite modle za mafine i u njih stavite papirne korpice (može i bez njih, ali onda morate svaki otvor modle da pažljivo tanko premažete masnoćom i pospete tankim slojem brašna, što je prilična gnjavaža). Od date količine sastojaka ja sam dobila 9 mafina. Ako spremate za veće društvo povećajte proporcionalno količinu sastojaka.
  2. Uključite rernu da se zagreje na 180°C, jer će testo za mafine biti gotovo začas.
  3. U šoljici pomešajte kašiku mlevenog lana sa tri kašike vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok spojite ostale sastojke.
  4. Izrendajte na krupnijoj strani rende jednu manju tikvicu, pa odmerite tačnu količinu koja je potrebna za recept.
  5. U dubljoj posudi odmerite brašna, pa dodajte ostale suve sastojke: prašak, sodu, so i šećer. Promešajte dobro.
  6. U posudu sa suvim sastojcima dodajte rendanu tikvicu, ulje, biljno mleko i laneno „jaje“, pa izrendajte preko svega na sitno koricu jednog dobro opranog limuna. Sve sastojke polako i pažljivo promešajte, pa na kraju umešajte i borovnice.
  7. Sipajte testo za mafine u modle sa korpicama. Ne preterujte sa količinom, jer će solidno da narastu. Od ove količine sastojaka trebalo bi da ispadne 9 komada (standardna veličina modli za mafine). Mafine pecite oko 25 minuta.

Probajte da se suzdržite da ih ne jedete vruće, iako zanosno mirišu, jer se pravi ukus i sočna tekstura mogu doživeti tek kada se dobro ohlade. Ako uspete da sačuvate neki i za sutra, prekrijte ih folijom i ne brinite, jer će sutra, verovali ili ne, biti još sočniji i ukusniji.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari