• 0

Sočni vege mafini sa borovnicama i jednim tajnim magičnim dodatkom za mekoću

Drago mi je da ste odlučili da pročitate ovaj tekst, jer znači da ste kao i ja ljubitelj sočnih mafina. Kad malo bolje razmislim, ne verujem da ima puno onih koji to nisu. Ali, koliko god da vas je otvorilo stranicu, znajte da ćete doći do recepta na kome će vam svi koji probaju ove mafine zavideti.

  • 0
Vegan mafin borovnica Foto: Shuttersotck

Borovnice… Ko ih ne obožava! Ali, tajna sočnosti i mekoće ovih mafina, za koje vam danas donosimo recept, nije u borovnicama, iako one donose divnu slatkasto-osvežavajuću notu, a usput dodaju vitamine, antioksidanse i vlakna. Tajna je u jednom običnom i leti jeftinom povrću – tikvicama. One imaju tu zgodnu osobinu da poseduju prilično neutralan ukus, a pri tom su sočne i pune vode, a i sa lakoćom se rendaju. Lično ih konstantno zloupotrebljavam za najrazličitije namene u kuvanju, kako u slanim, tako i u slatkim kombinacijama.

Što se tiče brašna za ove mafine, odlučila sam se za kombinaciju običnog belog brašna sa brašnima od spelte i od prosa. Mislim da dodavanje nekog bezglutenskog brašna u manjoj količini doprinosi mekoći, odnosno odsustvu „žilavosti“, koja obično potiče od glutena u testu (proso možete zameniti i heljdom na pr., ali heljda ima dosta jači ukus od prosa, pa se za nju odlučite samo ako baš volite taj njen ukus). Možete izabrati i neke druge kombinacije brašna po želji, ali u tom slučaju ne garantujem potpuno isti rezultat koji sam ja dobila sa ovim receptom.

tikvice foto: pixabay.com

Sočni mafini sa borovnicama i tikvicom se spremaju za tili čas, pa mogu biti idealno rešenje za ona jutra kada baš imate želju da počastite i sebe i ukućane, ali i za situacije kada vam gosti banu nenajavljeno. U svakom slučaju, predlažem vam da što pre zasučete rukave i isprobate ovo čudo od mafina, a posle mi se zahvaljujte.

Za mafine sa tikvicom i borovnicama potrebno je:

  • Pšenično brašno 100 g
  • Integralno brašno od spelte 50 g
  • Integralno brašno od prosa 50 g
  • Prašak za pecivo 2 ravne kašičice
  • Soda bikarbona 1/2 kašičice
  • Na vrh kašičice soli
  • Šećer 100 g
  • Mleveni lan 1 kašika + 3 kašike vode (tzv. laneno „jaje“ – zamena za jaje u veganskoj kuhinji)
  • Tikvica (izrendana) 175 g
  • Suncokretovo ulje 65 g
  • Biljno mleko 100 g
  • Vanila aroma (po želji)
  • Rendana korica od jednog limuna (obavezno, jer sjajno ide uz borovnice)
  • Borovnice (sveže ili zamrznute) 100 g (zamrznute su čak i zgodnije, jer su sitnije)

Postupak:

  1. Pripremite modle za mafine i u njih stavite papirne korpice (može i bez njih, ali onda morate svaki otvor modle da pažljivo tanko premažete masnoćom i pospete tankim slojem brašna, što je prilična gnjavaža). Od date količine sastojaka ja sam dobila 9 mafina. Ako spremate za veće društvo povećajte proporcionalno količinu sastojaka.
  2. Uključite rernu da se zagreje na 180°C, jer će testo za mafine biti gotovo začas.
  3. U šoljici pomešajte kašiku mlevenog lana sa tri kašike vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok spojite ostale sastojke.
  4. Izrendajte na krupnijoj strani rende jednu manju tikvicu, pa odmerite tačnu količinu koja je potrebna za recept.
  5. U dubljoj posudi odmerite brašna, pa dodajte ostale suve sastojke: prašak, sodu, so i šećer. Promešajte dobro.
  6. U posudu sa suvim sastojcima dodajte rendanu tikvicu, ulje, biljno mleko i laneno „jaje“, pa izrendajte preko svega na sitno koricu jednog dobro opranog limuna. Sve sastojke polako i pažljivo promešajte, pa na kraju umešajte i borovnice.
  7. Sipajte testo za mafine u modle sa korpicama. Ne preterujte sa količinom, jer će solidno da narastu. Od ove količine sastojaka trebalo bi da ispadne 9 komada (standardna veličina modli za mafine). Mafine pecite oko 25 minuta.

Probajte da se suzdržite da ih ne jedete vruće, iako zanosno mirišu, jer se pravi ukus i sočna tekstura mogu doživeti tek kada se dobro ohlade. Ako uspete da sačuvate neki i za sutra, prekrijte ih folijom i ne brinite, jer će sutra, verovali ili ne, biti još sočniji i ukusniji.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari