Zanosni plodovi jeseni: Pravimo sočni veganski i posni kolač sa jabukama
Stiglo nam je ono magično doba godine kada nam sveža jutra donose naznake zime, ali zlatno jesenje sunce nam ipak daruje poslednje zagrljaje topline. Kako se dani sve brže skraćuju, polako naslućujemo dolazak praznične sezone, odnosno da je došlo vreme da sebi dozvolimo malo više uživanja. A šta bolje asocira na toplu atmosferu jeseni nego zrele i rumene jabuke? Iako obožavam jabuke u svakom obliku, nekako sve češće biram najlakše i najbrže načine da ih pripremim, pa zato obično završe u piti. Znate ono – gotove kore, malo isprskamo uljem, narendamo jabuke, pospemo sa malo šećera i cimeta, urolamo, buć u rernu i gotovo. Za sat vremena pita je na stolu. Danas mi je međutim ovo sunčano jesenje jutro nakon stidljivog kratkotrajnog snega koji se preko noći otopio, donelo čežnju za nekim mekim i sočnim kolačem koji odiše jesenjim aromama, a najbolji kandidat za glavnog junaka u njemu je, naravno, jabuka.
Danas vam zato donosimo divan recept za veganski kolač sa jabukama. Kako je u pitanju istovremeno i posan recept, biće to odlično rešenje i za one koji poštuju dane božićnog posta, jer on počinje za nekoliko dana. Ovo je ona vrsta kolača u kome se najbolje uživa uz šolju toplog čaja ili drugog omiljenog toplog napitka, a takvi momenti su najbolji podsetnik na to kako je lako uživati u malim stvarima. A naročito kad su slatke…
Ako ste skeptični u pogledu toga da veganski kolači mogu imati podjednako nežnu i sočnu teksturu, ali i ukus kao tradicionalne verzije kolača (sa jajima, puterom i mlekom), ovaj kolač će vas definitino uveriti u suprotno. Naime, obilje jabuka u ovom kolaču obezbediće mu vlažnost, a tu su i biljno mleko i ulje koji će mu dodati sočnost i obezbediti mekoću. Jesenji ukus zaokružiće naravno neizbežni cimet. Ovaj kolač je dokaz da pripremom kolača i na plant based način možemo dobiti podjednako neodoljive poslastice kao i klasičnim pristupom uz korišćenje životinjskih namirnica.
U pitanju je i vrlo jednostavan recept koji ćete pripremiti u jednoj posudi korišćenjem sedam jednostavnih sastojaka. Hajde onda da nahranimo dušu jednim mirisnim slatkim klasikom od jabuka u veganskom izdanju!
Nekoliko trikova i napomena za kolač od jabuka
Za kolač možete upotrebiti bilo koje jabuke koje trenutno imate, ali treba imati u vidu da će slađe jabuke doprineti i slasti kolača, a kiselije naravno ne. Što se tiče brašna, možete koristiti belo brašno T-400 ili ga pomešati pola/pola sa integralnim pšeničnim ili speltinim brašnom. Za laganiju strukturu kolača preporučujemo da brašno prosejete kroz sito dok ga dodajete u vlažne sastojke, jer će tako biti rastresitije. Takođe, vrlo je bitno da lagano mešate vlažne i suve sastojke, jer preterano mućenje može rezultirati gumastom strukturom kolača (znači samo lagano).
Pokušajte da budete brzi nakon što pomešate sastojke za testo i dodate jabuke, odnosno da brzo pripremite kalup za kolač, sipate smesu, dodate odozgo tanke kriške jabuka za ukras i stavite na pečenje. Naime, ako sve to predugo traje, prašak za pecivo u dodiru sa vlažnim sastojcima može izgubiti na aktivnosti, pa neće biti dovoljno efikasan da prilikom pečenja podigne kolač. Takođe, kako bi osigurali da kolač naraste, uzdržite se od otvaranja rerne tokom prvih 30 minuta pečenja.
Za veganski (posni) kolač sa jabukama potrebno je:
Vlažni sastojci:
- Biljno mleko po izboru (soja, badem, ovseno) 200 g
- Šećer 150 g (+1 kašika za posipanje preko kolača) – količinu šećera možete smanjiti na 125 g ako koristite slađe jabuke
- Suncokretovo ulje 60 g
Suvi sastojci:
- Brašno 250 g (belo T-400 ili mešano sa integralnim, speltinim ili nekim drugim brašnom pola/pola)
- 1 kesica praška za pecivo 2 kašičice cimeta (ili manje po vašem ukusu) + prstohvat soli
- Jabuke 300-350 g (2 manje jabuke) iseckanih na male komade za testo (može i sa korom) + tanke kriške od 1-2 jabuke za ukrašavanje kolača pre pečenja
Postupak:
- Za pečenje ovog kolača sa jabukama pripremite okrugli metalni kalup za tortu (onaj što mu se skida okvir, prečnika 24 cm, a može i 26 cm samo će kolač biti malo tanji). Sa unutrašnje strane mu stranice namažite malo uljem ili nekom drugom masnoćom, pa pospite brašnom da se oblože, a na dno stavite papir za pečenje (isečen u okrugli oblik dna). Rernu uključite da se zagreje na 180 °C;
- U dublju posudu stavite odmerene količine biljnog mleka, šećera i ulja, pa žicom dobro umutite;
- U umućene vlažne sastojke prosejte brašno u koje ste prethodno umešali prašak za pecivo, cimet i so. Umutite lagano sve sastojke da se povežu, možete i ručnim mikserom, ali kratko, da se testo ne užilavi. Treba da dobijete glatko i gusto testo za kolač;
- 2 manje jabuke očistite od semena i kriške iseckajte na male komadiće (nemojte rendati jabuku, jer izrendana jabuka pušta vodu što može rezultirati u previše vlažnom kolaču). Iseckane jabuke pažljivo umešajte u pripremljeno testo, pa zatim sve zajedno ulijte u pripremljen kalup za kolač;
- Prekrijte u krug površinu testa u kalupu sa tankim kriškama jabuke odvojene za ukrašavanje, pa ih za kraj pospite sa malo šećera;
- Kolač pecite na 180 °C najmanje 55 minuta, a možda i malo više ako bude potrebno (proveravajte bockanjem čačkalicom). Ako kolač tokom pečenja dobije prejaku boju, možete ga pred kraj prekriti folijom da ne pregori dok se dovoljno ne ispeče;
Kolač secite tek nakon što se dobro ohladi (oko 1 sat). Po želji ga ohlađenog možete posuti sa malo šećera u prahu. Prijatno!
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.