Kome još treba „foa gra“: Iznenadite goste posnom paštetetom koja oduševljava ukusom
Ko kaže da ne možemo imati luksuz i saosećanje na istom tanjiru? Danas vam donosimo popularan i preukusan veganski recept za paštetu koja može da „izađe na crtu“ čak i čuvenoj „foa gra“ pašteti od guščije džigerice. Inače, proizodnja ovog čuvenog delikatesa već duži niz godina izaziva kontroverze zbog surovog načina kljukanja gusaka kako bi im se jetra nenormalno uvećala. Sigurno ste čuli za bolest masne jetre, koja kod ljudi nastaje zbog prekomerne količine i pogrešne hrane. Na isti način i guske koje se nasilno kljukaju u kratkom roku dobiju isti problem (bolest) - masnu jetru. Pretvarati bolesnu jetru životinje u jedan od najčuvenijih delikatesa samo po sebi već zvuči uvrnuto, mada nije ni prva ni poslednja čudna stvar koju ljudi jedu. Lično nemam problem da ljudi jedu šta god hoće, ali imam kada to uključuje nepotrebnu patnju nedužnih stvorenja.
Veganska verzija „foa gra“ eliminiše sa tanjira holesterol i surovost, zamenjujući ih izuzetno zdravim namazom napravljenim od pečuraka, crnog luka, braon pasulja i badema. Tako dobijamo tzv. „win-win“ situaciju – i uživamo u fantastičnom ukusu i eliminišemo rizik za začepljenje krvnih sudova, kao i nepotrebnu patnju životinja.
Zajedničkim snagama pečurke, luk, pasulj i bademi čine moćnu kombinaciju ne samo u pogledu ukusa već i sposobnosti da hrane naš organizam na najbolji mogući način. Bitno je znati da:
Pečurke– Osnažuju imunitet, daju nam moćne antioksidanse i podržavaju zdravlje mozga.
Luk– Bogat je prebioticima (hranom za dobre bakterije) i antioksidansima. Povoljno utiče na zdravlje srca i digestivnog sistema.
Pasulj – Ima visok sadržaj vlakana i proteina. Pomaže u regulaciji šećera u krvi i snižavanju nivoa holesterola.
Bademi– Dobre masti na delu uz dosta proteina i vlakana koji nas drže sitim. A tu su i antioksidansi, vitamini, minerali, uključujući i dosta kalcijuma.
Ako uporedite na jednoj strani paštetu od bolesnog organa napaćene životinje, a sa druge domaći proizvod od četiri biljne namirnice koje su pravi nutritivni šampioni… Ne znam, nazovite me anti-delikates osobom koja „ne zna da uživa u svemu što život pruža“ ili kako god, ali za mene je izbor više nego jasan.
U pripremi ove sjajne veganske paštete pomaže nam mladi šef Tomaso Manu sa profila @mensch.chef. Svojim vrlo domišljato kreiranim veganskim gurmanlucima koji su često pandani poznatih delikatesa, uključujući i sireve, zadobio je veliki broj pratilaca. On kaže da uz malo truda možemo uživati u praznicima na održiviji, humaniji i zdraviji način, a ilustracija toga je i ova pašteta.
Za pripremu paštete od pečurki i pasulja potrebno je:
- 1 srednja glavica crnog luka
- 1-2 manja čena belog luka
- 1 konzerva kuvanog braon pasulja
- 2 kašičice miso paste
- 120 g šampinjona (sitno iseckanih)
- 80 g mlevenih badema (ako više volite možete ih zameniti i orasima)
- Aromatično suvo bilje: ruzmarin, majčina dušica, origano (svega po 1/2 kašičice)
- Malo muskatnog oraščića i karanfilića (na vrh kašičice)
- So i biber po ukusu
- Malčice konjaka (ako slučajno imate)
- Maslinovo ulje
- Vode po potrebi
Postupak:
- Iseckajte sitno crni i beli luk, kao i oprane šampinjone. Pasulj iz konzerve procedite i isperite u cediljici pod mlazom vode;
- Zagrejte u plićoj šerpi ili tiganju 2-3 kašike maslinovog ulja, pa na njemu propržite crni i beli luk zajedno sa aromatičnim biljem: ruzmarinom, majčinom dušicom i origanom;
- Posle 2-3 minuta dodajte i iseckane šampinjone, pa sve zajedno još malo propržite. Zatim dodajte miso pastu i ulijete oko pola šolje vode ili supe od povrća ako imate (rastvorite u vreloj vodi 1/2 kocke za supu od povrća);
- Kada šampinjoni omekšaju, ostaje da u šerpu dodate oceđeni pasulj, promešate i dodate bibera po ukusu i soli ako je potrebno (prvo probajte,jer su miso pasta i kocka za supu slane);
- Sklonite sastojke sa vatre pa ih, kada se malo prohlade, dodajte u multipraktik zajedno sa mlevenim bademom i na vrh kašičice muskatnog oraščića i karanfilića. Obradite smesu do potpuno glatke i kremaste teksture i željene gustine uz dodavanje po malo vode po potrebi;
Poslužite ovu aromatičnu i zdravu paštetu na kriškama hrskavog prepečenog hleba.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.