Idealan detox od prazničnog krkanluka: Čorbica od krompira i leblebija sa mirođijom
Sezona praznika se polako privodi kraju, ali je pitanje u kakvom smo stanju nakon svog tog čašćavanja masnom i teškom hranom i kolačima. Dok se svi utrkuju u tome da pred goste iznesu što bogatiju trpezu kojoj neće moći da odole, malo ko se brine o tome kako će se to uživanje u neumerenosti odraziti na naš organizam. Koliko čujem ovih dana, ljudi su na sve strane bolesni, padaju ko snoplje od raznih virusa, što nije nimalo čudna pojava nakon pomenutog prazničnog urnisanja zdravlja i imunog sistema.
Kako je danas osvanuo tmuran, hladan i kišovit dan, eto nam divne inspiracije da pripremimo jednu „komfi“ hranljivu čorbicu koja će biti pravi detox za oporavak našeg organizma iscrpljenog prazničnom hranom. A koje je tajno oružje ovog sjajnog, a laganog jela? To su leblebije – divne mahunarke koje su napakovane nutrijentima – moćnim biljnim proteinima, vlaknima i esecijalnim vitaminima i mineralima kao što su magnezijum i folna kiselina. One istovremeno pomažu u stabilizovanju nivoa šećera u krvi, omogućavaju nam da dugo ostanemo siti, a ujedno blagotvorno deluju na naša zdravlje creva. Drugim rečima, one su super-heroj na mnogim frontovima što je našem organizmu upravo sada neophodno.
Čorbica čiji recept vam danas donosimo je lagana, zasitna, a bez štetnih životinjskih masnoća i prepuna svih onih divnih i zdravih sastojaka koje su vašem telu neophodne da se vrati u normalu. Oduvek sam zaljubljenik i zaista verujem da su domaće supe i čorbe prava magija za naša čula, dušu, ali i zdravlje. Sa lakoćom nas ugreju i umire kada nam je to najpotrebnije i podsete nas da je moguće pomoću vrlo skromnih sastojaka kreirati magiju na tanjiru.
Ova „komfi“ čorbica od povrća i leblebija koristi vrlo jednostavne, a hranljive sastojke koje većina verovatno već ima u kući: crni i beli luk, šargarepu i krompir, koji formiraju bazu na koju se dodaju leblebije kao izvor proteina. Ipak, prava magija ukusa ovog jela dolazi od dodataka – senfa sa celim zrnima slačice, sveže mirođije (ili suve), soka od limuna i malo vege pavlake za kuvanje. Prebogata vlaknima, vitaminima i mineralima, ova čorba je više od obroka – to je pravi zagrljaj u tanjiru, koji će vam dobro doći bilo da se borite sa prehladom ili prosto želite da popravite sebi ovaj tmuran dan.
Detalje pripreme pogledajte na priloženom reel-u sa sjajnog profila @lucy_and_lentils , koji je prepun maštovitih, a jednostavnih i zdravih recepata.
Za čorbu od krompira i leblebija sa mirođijom potrebno je:
- Crni luk 1 glavica
- Beli luk 2-3 čena
- Šargrepa 1 veća (150-200 g)
- Krompir 400-450 g
- 1 konzerva leblebija (ili oko 250-300 g kuvanih leblebija)
- 1-2 kašike zrnastog senfa (ako nemate stavite običan – 1 kašiku, ili više po vašem ukusu)
- 2 kašike sveže iseckane mirođije (ili 1 kašika suve)
- 1.5 l supe od povrća (u ključaloj vodi rastvorite 2 kocke za supu od povrća)
- Sok od limuna (po ukusu – oko 1/2 limuna)
- So i biber po ukusu
- Malo vege pavlake za kuvanje (da bi čorbica bila kremastija, ali ne preterujte sa pavlakom)
- Maslinovo ulje
Postupak:
- Iseckajte sitno crni i beli luk i šargarepu. Dodajte u veću šerpu u kojoj ste zagrejali nekoliko kašika maslinovog ulja i propržite na umerenoj vatri 6-7 minuta;
- U međuvremenu naseckajte na kockice očišćen krompir, pa ga dodajte zajedno sa oceđenom leblebijom u proprženo povrće. Začinite i dodajte zrnasti senf (ili običan), pa zatim sve nalijte supom od povrća;
- Kada čorbica provri kuvajte je dok krompir ne omekša. Ako je potrebno tokom kuvanja dodajte još vode da bi dobil gustinu čorbe po svojoj želji;
- Pred kraj kuvanja dodajte naseckanu svežu ili suvu mirođiju, sok od limuna i malo vege pavlake za kuvanje. Probajte i dodajte još začina po potrebi.
Služite ovu magičnu čorbicu uz kriške sveže prepečenog hleba.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.