Smuti čoko kaša od sirove heljde koja će vas opčiniti: Doručak nutritivna bomba

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Jutro kada započinjemo naš dan je pravo vreme da počastimo svoj organizam jednom nutritivnom bombom. Lično, i pored ljubavi prema zdravoj hrani, nikada nisam htela da pravim kompromise kada je ukus hrane u pitanju. Neka je zdravo, neka je hranljivo, ali mora da bude i ukusno! I to stvaaarno ukusno… Ovo pravilo primenjujem na sve obroke, pa i doručak, pa iako ne menjam često doručak i najčešće je u pitanju ovsena kaša, evo već nekoliko dana moje srce, ali i stomak, je potpuno opčinila jedna druga žitarica, a to je - heljda.

I iako sam prošle nedelje pisala o tome kako se priprema divna kuvana kašu od heljde, danas nisam mogla da odolim a da ne podelim svoje novo otkriće, koje mi evo već treće jutro za redom brižljivo neguje stomak. U pitanju je smuti čoko kaša od sirove heljde. Nazvala sam je smuti kaša zato što se priprema u blenderu i neverovaaaaatno je kremasta. Da li sam ja to pomalo „zastranila“ od tolikog bavljenja hranom, ali ponekad uhvatim sebe da se toliko zaljubim u neko jelo da počnem prema njemu i njegovim sastojcima da gajim emocije. Sa jedne strane tu je činjenica da nas te namirnice hrane i kroz razne biohemijske procese bukvalno neguju naše organe (pod uslovom naravno da biramo zdrave namirnice za svoje obroke), ali tu je i momenat zadovoljstva dok u njima uživamo.

Smuti kaša heljda Foto: Tamara Đurić

Tako je i ova smuti kaša od sirove heljde koju danas predstavljamo, pretvorila moj doručak poslednjih dana ne samo u uživanje već i neku vrstu meditacije. Imala sam osećaj da me prosto tera da se fokusiram na svaki zalogaj i osetim i ukus i dobrobit koju mi donosi. Ne znam da li me uopšte razumete, ali sam imala potrebu da ovo podelim, pa će se možda neko i prepoznati u ovom mom iskustvu.

Za heljdu inače znamo da je pseudožitarica, ne sadrži gluten i može se konzumirati i sirova (za razliku od ostalih žitarica). Heljda je izuzetno zdrava, sadrži dosta vlakana i solidnu količinu proteina. Bogata je mineralima i vitaminima, a od blagotvornih fitohemikalija tu su flavonoidi među kojima najviše ima rutina koji im izuzetnu antioksidativnu moć, pa u telu deluje protiv-upalno, a pokazao je i antikancerogena svojstva. Heljda ima veće koncentracije rutina od većine drugih biljnih namirnica koje koristimo u ishrani.

Ideju da isprobam ovu smuti kašu dala mi je jednim svojim postom nedavno odlična food blogerka Doris Valković, autorka Instagram profila @foodoris_ koji donosi mnoštvo finih i jednostavnih plant based recepata. Malo sam izmenila njen recept, jer volim redovno da dodam biljni izvor omega 3 masti u svoj doručak, pa su tu obavezne čia semenke i orah (ili alterantivno lanene semenke). Ako dodajete kašiku ili dve proteina u prahu nema potrebe za dodavanjem nikakvog zaslađivača, a ako ne dodajete protein onda kašu možete blago zasladiti jednom kašičicom sirupa od urmi ili javorovim sirupom.

Bitno je napomenuti da s obzirom da ćemo blendati sirovu heljdu, potrebno je da je prethodno potopimo da odstoji u vodi – 1-2 sata ili preko noći (kako vam je lakše). Stajanjem u vodi heljda će nabubriti, pa će smuti kaša biti bolja i kremastija.

Smuti kaša heljda Foto: Tamara Đurić

Za smuti čoko kašu od sirove heljde potrebno je (za jednu porciju):

  • Sirova heljda u zrnu 60 g
  • 1/2 srednje banane
  • Čia seme 1 kašika
  • Kakao 1 kašika
  • Orah sirovi 10 – 15 g
  • Čaša izabranog biljnog mleka (oko 250 ml)
  • Opciono: 1-2 kašike biljnog proteina sa ukusom vanile
  • Kao toping – smrznuto bobičasto voće: maline, višnje, borovnice (1 šaka ili više), a može i nar

Potopiti heljdu prethodno veče u vodu (ili bar 1-2 sata ranije) da nabubri, a onda pre pripreme u cediljci dobro oprati vodom i ocediti. U blender staviti sve sastojke, osim bobičastog voća za toping, i izblendati prvo na manjoj pa na većoj brzini da postane potpuno kremasto. Presuti čoko smuti kašu u posudu za serviranje, pa odozgo dodati smrznuto voće. Zagrejati kašu na oko 1.5 minut u mikrotalanoj kako bi se voće u njoj lagano istopilo, a ona postala fino mlaka.

Promešati i uživati u kremastim čoko-heljda zalogajima sa osvežavajućim akcentima komadića bobičastog voća.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari