![Pica vege mocarela Pica vege mocarela](https://xdn.tf.rs/2025/02/12/pica-sa-vege-mocarelom2193018997-670x447.webp)
Ekspres recept za biljnu „mocarelu“: Plant based sir direktno iz naše kuhinje
Ako treba da izdvojimo jednu stvar zbog koje je najvećem broju ljudi teško da se odreknu mlečnih proizvoda, onda je to bez sumnje – sir. I to ne bilo koji. Najveću slabost imamo baš prema onom koji se razvlači, topi i pruža onaj neodoljivi kremasti užitak. Zato kada pokrenemo razgovor o plant based ishrani, najčešći izgovor koji čujemo je: „Ma ja bih prešao na biljnu ishranu, ali ne mogu da zamislim život bez sira!“ Dobra vest je da i za ovo postoji rešenje! I tu ne mislimo na neke industrijske varijante biljnih sireva, koji i nisu naročito zdravi, pa i ne preporučujemo da se često konzumiraju. Govorimo o domaćim biljnim, odnosno plant based sirevima, koje možemo lako i brzo napraviti u svojoj kuhinji.
Zato vam danas donosimo divnu ideju za pripremu tečne biljne „mocarele“ koja donosi sve ono što volimo kod tradicionalne verzije: kremastu teksturu, divan i blag umami ukus i savršeno topljenje preko pice, testenine ili lazanja. A šta je najbolje od svega? To što se pravi jako brzo i od jednostavnih sastojaka.
![Takmičenje u pravljenju pica Takmičenje u pravljenju pica](https://xdn.tf.rs/2024/11/23/takmicenje-u-pravljenju-pica-foto-marko-jovanovic-50-460x0.jpg)
Ova ideja za tečnu mocarelu nam stiže sa profila @chef_bai čija je kreatorka plant based šef, a odskora i autor originalnog kuvara pod nazivom „Breaking up with dairy“ („Raskidamo sa mlečnim proizvodima“). Simpatična autorka kroz šalu objašnjava zašto vidi mlečne proizvode, a naročito sireve, kao onog „toksičnog bivšeg dečka“ koga nikako da konačno eliminišemo iz svog života. Zato se odlučila na misiju da otkrije načine da u svojoj kuhinji napravi biljne verzije omiljenih sireva, koje se prave od jednostavnih sastojaka, imaju odličan ukus, a istovremeno mogu da se rendaju i tope. Kaže da je to njen način da pomogne ljudima koji žele da konačno „raskinu“ sa mlečnim proizvodima. U nastavku je reels na kome njen suprug demonstrira koliko je jednostavan ceo proces pripreme biljne „mocarele“ i kako njome filuje picu:
Dakle, umesto da tugujemo za mlečnim sirevima, hajde da zasučemo rukave i napravimo sopstvenu alternativnu verziju mocarele! Ako se neko pita zašto bi to uradio ako može da kupi pravu mlečnu mocarelu, odgovor je da postoji više jako dobrih razloga zbog kojih mnogi ljudi ne žele da konzumiraju mlečne proizvode – kako zbog zdravlja tako i zbog etičkog protivljenja načinu na koji današnja mlečna industrija tretira i nemilosrdno eksploatiše krave i njihove bebe.
Recept za biljni sir - "mocarela" (tečna verzija za prelivanje jela i pice):
Potrebno je:
- 140 g sirovog indijskog oraha
- 300 ml vode
- 1/2 kašičice belog luka u granulama
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika nutritivnog kvasca (nije neophodno, ali je poželjno)
- 1 kašičica miso paste
- 20 g tapioka skroba
- Sok od limuna po ukusu
Postupak pripreme ne može biti jednostavniji - svi sastojci se stave u blender i izblendaju na velikoj brzini 1-2 minuta do potpuno kremaste teksture. Probajte gotov proizvod i dodajte malo soka od limuna po ukusu. Ovu tečnu verziju biljne „mocarele“ možete čuvati u frižideru 5-7 dana, kao dodatak za razna jela ili picu, a bitno je znati da ona može da se dodaje samo u ono što ide dalje na termičku obradu, jer sadrži tapioka skrob koji nije skuvan. Ova tečna „mocarela“ idealna je da je prelijete preko pice ili nekog slanog tarta, ali i preko lazanja, enčilada (filovanih tortilja) i mnogih drugih jela koja idu na pečenje. Ona će se termičkom obradom zgusnuti i zbog jedinstvenih karakteristika tapioka skroba – početi i da se razvlači (ne baš identično kao mlečni sirevi, ali slično).
Prelazak na biljne alternative ne znači odricanje od uživanja u hrani, već otkrivanje novih i kreativnih načina da dobijemo isti ukus i teksturu, ali na zdraviji i etički prihvatljiviji način. Meni lično se kuvanje od trenutka porodičnog prelaska na biljnu ishranu bukvalno pretvorilo u pravu avanturu, a svaki novi obrok posamatram često kao jedan novi eksperiment. I zato… zašto da sami ne pravimo svoj sir? Šta nas sprečava?
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.