
Zrele banane zamešene sa brašnom: Neodoljiv vazdušasti hleb sa cimetom bez kvasca
Šta biste rekli ako vam kažemo da je moguće zamesiti mekan, sočan i prirodno zaslađen hlebić od samo dva sastojka (ako ne računamo malo soli i prašak za pecivo) – brašna i banana?! Znam, nepoverljivi ste. I ja sam bila kada sam naišla na ovaj recept. Bila sam ubeđena da je nemoguće napraviti vazdušast hleb bez kvasca, pa i bez trunke masnoće i šećera u testu. Ipak, video sa receptom me je toliko mamio da nisam mogla da ga ne isprobam. Pa ionako sam imala nekoliko prezrelih banana koje je svakako trebalo što pre iskoristiti.
Odlučila sam da pokušam i …. Čudo se desilo! Već sam prizor naraslog hlebića i divan karamelast miris koji se širio tokom pečenja bili su dobar znak. Pravo oduševljenje je međutim nastupilo kada sam otkinula i probala komadić kada je bio pečen. Moram da kažem da odavno nisam bila tako prijatno iznenađena rezultatom nekog recepta! Ukus, mekoća i sočnost hlebića su me stvarno oduvali, a naročito ako se uzme u obzir jednostavnost i sastojaka i postupka pripreme. Testo zamešeno samo od brašna i banana (+ malo soli i praška za pecivo) zaista zvuči previše dobro da bi bilo istinito. Ipak, izgleda da je ovaj recept najbolja potvrda one poznate izreke da se često najveća magija u životu krije upravo u najjednostavnijim stvarima.

Za ljubitelje banana, testa i naravno cimeta ovo je, što bi rekli, „must try“, odnosno - morate probati. Ovaj hlebić je mek i vazdušast, lagano zaslađen bananom i karamelizovan od toga što je spolja obložen mešavinom kokosovog šećera i cimeta. I zaista mi se čini da postoji nešto magično privlačno u toj kombinaciji banana, testa i cimeta, pa se pripremite za poslasticu koju ćete želeti da kidate prstima i grickate, čim izađe iz rerne. I potpuno vas razumem zbog toga, ali ipak preporučujem da se uzdržite, jer ćete pravi ukus osetiti tek kada mu dozvolite da se ohladi.
A sada se pripremite za besmisleno jednostavan recept i postupak pripreme koji će vam oduzeti najviše 20 minuta. Nema dugog mešenja, nema čekanja, narastanja testa i drugih komplikacija. Samo izgnječite banane, u njih dodate brašno sa praškom za pecivo i rukom umesite dok testo ne postane elastično (nekoliko minuta). Ostaje još samo da se testo iskida na manje komade koji se zatim uvaljaju u mešavinu šećera i cimeta i slože jedni preko drugih u modlu za hleb poput mozaika. Na reels-u sa profila @theconsciousplantkitchen možete i videti kako izgleda postupak pripreme:
Recept za cimetom prošarani slatki hleb sa bananama
U receptu se kokosov šećer može po potrebi zameniti i nekim drugim (običnim ili braon šećerom), ali meni se ovaj izbor šećera dopao, jer daje baš karamelizovan ukus hlebiću. U receptu sam stavila kombinaciju brašna koju sam ja isprobala, ali treba imati na umu da dodavanje veće količine nekog integralnog brašna sigurno neće proizvesti tako mekan i sočan rezultat.
Za testo je potrebno:
- 330 g brašna (ja sam stavila 200 g belog + 130 g crnog pšeničnog T-1100)
- 380 g izgnječene banane (oko 3 velike zrele banane)
- 1 1/2 kesica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli (oko 4 g)
Za posipanje i preliv:
- 40 g kokosovog šećera + 4 kašičice cimeta (za umakanje testa)
- Ulje za ruke radi lakšeg baratanja testom
- Još 40 g kokosovog šećera + 40 g ulja za premaz preko hlebića
Postupak:
- U brašno dodati prašak za pecivo i so, pa dobro promešati. U posudi odmeriti količinu zrelih banana, pa ih viljuškom pažljivo što bolje izgnječiti;
- Dodati izgnječene banane u brašno, promešati varjačom dok ne dobijete gromuljičastu masu, a zatim rukom mesiti dok se ne dobije glatko i elastično testo. Za to će trebati 3-4 minuta, ali je bitno da se testo postane elastično, jer će takvo testo garantovati da će ovaj slatki hlebić lepo narasti;
- Pomešati 40 g kokosovog šećera sa cimetom u manjoj posudici. Sada nauljiti ruke radi lakšeg rukovanja testom, pa njima otkidati komade umešenog testa i od njih formirati loptice (veličine ping-pong loptice, ali nije bitno da budu idealnog oblika). Loptice testa treba da budu obložene tankim slojem ulja, pa povremeno ponovo nauljiti ruke;
- Pripremiti duguljastu manju modlu za hleb (otprilike 22 cm x 9 cm) i dobro je podmazati ili obložiti papirom. Sada uzimati nauljene komade testa i jedan po jedan ih uvaljati dobro u šećer pomešan sa cimetom, pa ih slagati u modlu redom jedne pored drugih, a zatim i preko formirajući drugi red i tako dok se svi komadi ne potroše i modla ne popuni;
- Ostalih 40 g šećera pomešati dobro sa uljem, pa time dobro premazati hleb odozgo. Ovaj slatki hlebić sa bananama peče se na 180 °C – 35 minuta. Ja sam ga od početka pekla prekrivenog sa aluminijumskom folijom, jer sam se bojala da će prebrzo da počne da rumeni i da tako može da pregori (zbog preliva sa šećerom). Posle 20-25 minuta sam skinula foliju i pustila hleb koji je već bio narastao da se lepo zapeče.
Ovaj sočni hlebić sa zanosnom kombinacijom aroma cimeta i banane, nažalost nestane za tili čas. Upozorenje: Kad krenete da otkidate komade i tako grickate, teško je zaustaviti se! Komadić koji je preostao uvijen u foliju i sutradan je bio sočan, mada je ipak najbolje uživati u ovoj divoti dok je najsvežija.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.