
Neodoljivi recept za čokoladni tart sa lešnicima i karamelom koji morate probati
Ovaj čokoladni tart sa lešnicima i karamelom savršen je izbor kada želite da impresionirate goste ili jednostavno uživate u dekadentnom dezertu. Nije važno da li ste vegan ili ne - ovaj kolač će oduševiti sve ljubitelje čokolade svojim savršenim spojem orašastog ukusa, karamel sloja i baršunaste čokoladne glazure. Pored toga, ne sadrži mlečne proizvode, što ga čini odličnim izborom za sve koji žele ukusnu, ali nutritivno bogatu poslasticu.
Recept za čokoladni tart sa lešnicima i karamelom
Sastojci:
Za koru:
- 80 g brašna od lešnika
- 70 g seckanih lešnika (plus malo za dekoraciju)
- 60 ml glatkog, neutralnog putera od orašastih plodova (badem, indijski orah ili kikiriki)
- 25 g kakao praha
- 60 ml javorovog sirupa
- Prstohvat soli
Za karamel sloj:
- 125 g seckanih lešnika
- 120 ml veganske karamele (domaće ili kupovne)
- Prstohvat soli
Za čokoladni sloj:
- 300 ml veganske pavlake (ili punomasnog kokosovog mleka)
- 250 g crne čokolade
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C i rasporedite lešnike na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih 8-10 minuta dok ne postanu blago tamniji. Ostavite ih da se potpuno ohlade, a zatim ih protrljajte između kuhinjskih ubrusa kako biste uklonili ljusku.
- Sameljite 80 g oljuštenih lešnika u brašno koristeći blender. Blendajte kratko kako se lešnici ne bi pretvorili u puter. Preostale lešnike grubo naseckajte.
- U činiji pomešajte brašno od lešnika, 70 g seckanih lešnika, kakao prah i so. Dodajte puter od orašastih plodova i javorov sirup, pa promešajte dok ne dobijete lepljivo testo.
- Utisnite smesu u kalup prečnika 20 cm, ravnomerno rasporedite po dnu i ivicama. Prekrijte papirom za pečenje i pritisnite ravnim dnom čaše da poravnate. Stavite u frižider na 15 minuta.
- Pospite seckane lešnike preko ohlađene kore, dodajte prstohvat soli u vegansku karamelu i prelijte preko lešnika. Ostavite u frižideru još 15 minuta.
- Zagrejte vegansku pavlaku u mikrotalasnoj ili na šporetu dok ne postane vrela, ali ne da proključa. Iseckajte čokoladu na sitnije komade i stavite u posudu. Prelijte vrućom pavlakom i ostavite da odstoji 10 minuta.
- Nakon što se čokolada rastopi, dodajte ekstrakt vanile i dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
- Prelijte čokoladnu glazuru preko karamel sloja i pospite dodatnim seckanim lešnicima za dekoraciju.
- Ostavite tart u frižider najmanje jedan sat da se stegne.
- Pre nego što isečete tart, nož potopite u toplu vodu i obrišite između svakog sečenja kako biste dobili čiste parčiće.
- Poslužite uz omiljeni napitak i uživajte u ovom prefinjenom desertu.
Tart možete čuvati u frižideru do 5 dana ukoliko uspete da se suzdržite, prijatno!

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.