
"Govedina" u vinu na biljni način: Recept za bogato jelo idealno za nedeljni ručak
Ako ste ikada pomislili da bi veganska verzija tradicionalno bogatih i aromatičnih jela mogla biti bleda ili dosadna, ovaj recept će vas razuveriti. Sejtan, visokoproteinska zamena za meso napravljena od pšeničnog glutena, donosi sve ono što volimo kod sporodinstane govedine - intenzivne ukuse, sočnost i savršeno bogat sos. Ključ je u mariniranju sejtana u crvenom vinu sa začinskim biljem i povrćem, što mu daje složenost i dubinu ukusa koju biste očekivali od klasičnih mesnih jela.
Ovo jelo je idealno za one koji žele da probaju nešto novo - bilo da postite, želite laganiju alternativu mesu ili jednostavno istražujete biljne verzije omiljenih recepata. Sejtan upija arome vina i začina, postaje mekan i sočan, a kada se sve prelije bogatim sosom i posluži uz kremastu palentu, rezultat je pravi gastronomski užitak.
Za serviranje, kao prilog se preporučuje kremasta palenta, uz obilno prelivanje toplim sosom od vina.
Recept za vege "govedinu" u vinu
Sastojci za sejtan
- 560 g glutenskog brašna (kupuje se u prodavnicama zdrave hrane)
- 70 g brašna od leblebija
- 5 kašika nutritivnog kvasca (takođe u prodavnicama zdrave hrane)
- 270 ml biljnog bujona (veganska “goveđa” ili povrtna verzija)
- 60 ml suncokretovog ili maslinovog ulja
- 4 kašike soja sosa
- 4 kašike paradajz paste
- 2 kašike tamnog soja sosa
- 1 kašičica seckanog ruzmarina
- Nekoliko listova žalfije, sitno seckanih
- 2 čena belog luka, zgnječena
Za marinadu
- 750 ml crvenog vina
- 1 crni luk, sitno seckan
- 2 stabljike celera, sitno seckane
- 1 velika šargarepa, sitno seckana
- 2 čena belog luka, oljuštena
- 2 lovorova lista
- Nekoliko listova žalfije
- Grančica ruzmarina
- 3 kašike veganskog putera ili margarina
- Maslinovo ulje
- 2 kašike biljnog bujona u prahu
Za sos
- 2 kašike veganskog putera ili margarina (rastopljenog)
Za palentu (opciono)
- So
- 1 šolja instant palente
- 2 kašike veganskog putera ili margarina
- 20 g veganskog parmezana ili 3 kašike nutritivnog kvasca
Postupak pripreme:
Priprema sejtana
- U velikoj činiji pomešajte glutensko i leblebijino brašno sa nutritivnim kvascem.
- U drugoj činiji sjedinite bujon, ulja, soja sos, paradajz pastu, tamni soja sos (po potrebi razblažen u malo tople vode), začinsko bilje i beli luk.
- Postepeno dodajte tečne sastojke u suve, mešajući dok ne dobijete čvrsto testo. Ako je previše suvo, dodajte malo vode, a ako je premokro, još glutenskog brašna.
- Mesite testo oko 2 minuta dok ne postane elastično.
- Oblikujte ga u rolat i vežite kuhinjskim koncem kako bi zadržao oblik tokom kuvanja.
Mariniranje
- Stavite sejtan u činiju ili šerpu i prelijte vinom. Dodajte crni luk, celer, šargarepu, beli luk i začinsko bilje.
- Pokrijte i ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći, povremeno okrećući kako bi se marinirao sa svih strana.
Kuvanje sejtana
- Procedite marinadu i sačuvajte i tečnost i povrće.
- U velikoj šerpi zagrejte puter i malo maslinovog ulja. Zapecite sejtan sa svih strana dok ne dobije zlatno-smeđu koricu, pa ga izvadite iz šerpe.
- U istu šerpu dodajte povrće iz marinade i propržite nekoliko minuta.
- Vratite sejtan u šerpu, prelijte ga marinadom i dodajte bujon u prahu. Ako tečnost ne pokriva sejtan skoro u potpunosti, dolijte malo vode.
- Kuvajte na laganoj vatri oko 50 minuta, povremeno okrećući sejtan. Pazite da ne provri jer bi to moglo promeniti teksturu sejtana.
- Kada je gotov, izvadite ga iz šerpe i ostavite da se potpuno ohladi. Za najbolji rezultat, ostavite ga da odstoji preko noći i podgrejte ga pre serviranja.
Pravljenje sosa
- Iz vinskog bujona odmerite oko 200 ml tečnosti i izvadite začinsko bilje.
- Izblendajte tečnost sa kuvanim povrćem dok ne dobijete gladak sos.
- Dodajte rastopljeni puter i još jednom izmešajte.
Pravljenje palente (opciono)
- U srednjoj šerpi zagrejte 1 litar vode do ključanja i dodajte so.
- Postepeno dodajte palentu uz stalno mešanje da ne stvore grudvice.
- Smanjite vatru, pokrijte i kuvajte oko 5 minuta, povremeno mešajući.
- Sklonite sa vatre i umešajte puter i veganski parmezan ili nutritivni kvasac.
Serviranje
Sejtan poslužite isečen na kriške ili ceo, postavljen na sloj tople, kremaste palente. Prelijte ga bogatim vinskim sosom i poslužite sa pečenim povrćem ili krompirom.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.