"Govedina" u vinu na biljni način: Recept za bogato jelo idealno za nedeljni ručak

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ako ste ikada pomislili da bi veganska verzija tradicionalno bogatih i aromatičnih jela mogla biti bleda ili dosadna, ovaj recept će vas razuveriti. Sejtan, visokoproteinska zamena za meso napravljena od pšeničnog glutena, donosi sve ono što volimo kod sporodinstane govedine - intenzivne ukuse, sočnost i savršeno bogat sos. Ključ je u mariniranju sejtana u crvenom vinu sa začinskim biljem i povrćem, što mu daje složenost i dubinu ukusa koju biste očekivali od klasičnih mesnih jela.

Ovo jelo je idealno za one koji žele da probaju nešto novo - bilo da postite, želite laganiju alternativu mesu ili jednostavno istražujete biljne verzije omiljenih recepata. Sejtan upija arome vina i začina, postaje mekan i sočan, a kada se sve prelije bogatim sosom i posluži uz kremastu palentu, rezultat je pravi gastronomski užitak.

Za serviranje, kao prilog se preporučuje kremasta palenta, uz obilno prelivanje toplim sosom od vina.

Recept za vege "govedinu" u vinu

Sastojci za sejtan

  • 560 g glutenskog brašna (kupuje se u prodavnicama zdrave hrane)
  • 70 g brašna od leblebija
  • 5 kašika nutritivnog kvasca (takođe u prodavnicama zdrave hrane)
  • 270 ml biljnog bujona (veganska “goveđa” ili povrtna verzija)
  • 60 ml suncokretovog ili maslinovog ulja
  • 4 kašike soja sosa
  • 4 kašike paradajz paste
  • 2 kašike tamnog soja sosa
  • 1 kašičica seckanog ruzmarina
  • Nekoliko listova žalfije, sitno seckanih
  • 2 čena belog luka, zgnječena

Za marinadu

  • 750 ml crvenog vina
  • 1 crni luk, sitno seckan
  • 2 stabljike celera, sitno seckane
  • 1 velika šargarepa, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, oljuštena
  • 2 lovorova lista
  • Nekoliko listova žalfije
  • Grančica ruzmarina
  • 3 kašike veganskog putera ili margarina
  • Maslinovo ulje
  • 2 kašike biljnog bujona u prahu

Za sos

  • 2 kašike veganskog putera ili margarina (rastopljenog)

Za palentu (opciono)

  • So
  • 1 šolja instant palente
  • 2 kašike veganskog putera ili margarina
  • 20 g veganskog parmezana ili 3 kašike nutritivnog kvasca

Postupak pripreme: 

Priprema sejtana

  1. U velikoj činiji pomešajte glutensko i leblebijino brašno sa nutritivnim kvascem.
  2. U drugoj činiji sjedinite bujon, ulja, soja sos, paradajz pastu, tamni soja sos (po potrebi razblažen u malo tople vode), začinsko bilje i beli luk.
  3. Postepeno dodajte tečne sastojke u suve, mešajući dok ne dobijete čvrsto testo. Ako je previše suvo, dodajte malo vode, a ako je premokro, još glutenskog brašna.
  4. Mesite testo oko 2 minuta dok ne postane elastično.
  5. Oblikujte ga u rolat i vežite kuhinjskim koncem kako bi zadržao oblik tokom kuvanja.

Mariniranje

  1. Stavite sejtan u činiju ili šerpu i prelijte vinom. Dodajte crni luk, celer, šargarepu, beli luk i začinsko bilje.
  2. Pokrijte i ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći, povremeno okrećući kako bi se marinirao sa svih strana.

Kuvanje sejtana

  1. Procedite marinadu i sačuvajte i tečnost i povrće.
  2. U velikoj šerpi zagrejte puter i malo maslinovog ulja. Zapecite sejtan sa svih strana dok ne dobije zlatno-smeđu koricu, pa ga izvadite iz šerpe.
  3. U istu šerpu dodajte povrće iz marinade i propržite nekoliko minuta.
  4. Vratite sejtan u šerpu, prelijte ga marinadom i dodajte bujon u prahu. Ako tečnost ne pokriva sejtan skoro u potpunosti, dolijte malo vode.
  5. Kuvajte na laganoj vatri oko 50 minuta, povremeno okrećući sejtan. Pazite da ne provri jer bi to moglo promeniti teksturu sejtana.
  6. Kada je gotov, izvadite ga iz šerpe i ostavite da se potpuno ohladi. Za najbolji rezultat, ostavite ga da odstoji preko noći i podgrejte ga pre serviranja.

Pravljenje sosa

  1. Iz vinskog bujona odmerite oko 200 ml tečnosti i izvadite začinsko bilje.
  2. Izblendajte tečnost sa kuvanim povrćem dok ne dobijete gladak sos.
  3. Dodajte rastopljeni puter i još jednom izmešajte.

Pravljenje palente (opciono)

  1. U srednjoj šerpi zagrejte 1 litar vode do ključanja i dodajte so.
  2. Postepeno dodajte palentu uz stalno mešanje da ne stvore grudvice.
  3. Smanjite vatru, pokrijte i kuvajte oko 5 minuta, povremeno mešajući.
  4. Sklonite sa vatre i umešajte puter i veganski parmezan ili nutritivni kvasac.

Serviranje

Sejtan poslužite isečen na kriške ili ceo, postavljen na sloj tople, kremaste palente. Prelijte ga bogatim vinskim sosom i poslužite sa pečenim povrćem ili krompirom.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari