
Bečki klasik u novom, biljnom stilu: Recept za vegansku Saher tortu
Ova klasična bečka torta omiljena je u Austriji već vek i po - i to s razlogom! Ko bi mogao da odoli bogatoj čokoladnoj torti punjenoj džemom od kajsije i prekrivenoj prelivom od tamne čokolade? Veganska verzija Saher torte donosi ovaj legendarni dezert u 21. vek.
Poreklo legendarne Saher torte
Zašto je Saher torta stekla toliku popularnost i postala simbol Beča? Jedan od razloga je taj što je bečka kuhinja iz doba Austro-Ugarske poznata po raskošnim poslasticama, a Saher torta je pravi primer toga. Takođe, prvobitno je osmišljena za posebnu priliku još davne 1832. godine, a porodica Saher ju je usavršavala decenijama. Njena bogata aroma tamne čokolade, savršeno upotpunjena slatkoćom džema od kajsije, čini svaki zalogaj pravim užitkom.

Jednostavna priprema, a identičan rezultat!
Veganska verzija Saher torte je neverovatno laka za pripremu - bez komplikovanih tehnika i posebne opreme. Možda neće izgledati identično originalnoj torti, ali ukusom će sigurno ispuniti sva očekivanja!
Sastojci za biskvit:
- 150 g (1,2 šolje) brašna
- 40 g (0,5 šolje) kakao praha
- ½ kašičice sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 150 g šećera
- 190 ml vrele vode
- 45 ml biljnog ulja
- 1 kašičica sirćeta (jabukovo ili belo vinsko)
Sastojci za fil:
- 200 g džema od kajsije
Sastojci za čokoladnu glazuru:
- 100 g crne čokolade (70% kakao)
- 50 g šećera
- 35 ml vode
Priprema biskvita:
- Zagrejati rernu na 180℃ sa uključenim ventilatorom. Pripremiti dva okrugla kalupa prečnika 18 cm - podmazati ih i obložiti papirom za pečenje ili koristiti kalupe sa odvojivim dnom.
- U posudi pomešati brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i so.
- U posebnoj posudi rastvoriti šećer u vreloj (ključaloj) vodi, zatim dodati ulje i sirće.
- Sjediniti suve i mokre sastojke i mešati dok ne dobijete glatku smesu.
- Ravnomerno rasporediti smesu u dva kalupa i peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 15 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva.
- Izvaditi biskvite iz kalupa i ostavi ih na rešetki da se potpuno ohlade, otprilike 1 sat.
Punjenje džemom:
- Lagano zagrejati džem (na šporetu ili u mikrotalasnoj) kako bi postao tečniji i lakši za mazanje. Ovo će pomoći da se bolje zalepi za tortu i učini je sočnijom.
- Premazati donji sloj torte obilnim slojem džema.
- Postaviti drugi sloj biskvita preko prvog i upotrebiti preostali džem za premazivanje vrha i stranice torte.
- Ostaviti da se džem malo stegne i ohladi, oko 15 minuta.
Priprema glazure:
- Izlomiti čokoladu na sitne komade i staviti je u šolju, bokal ili malu staklenu posudu zajedno sa šećerom i vodom.
- Zagrejati u mikrotalasnoj dok se čokolada potpuno ne istopi i smesa ne postane glatka. Ako se čokolada ne istopi, zagrejati dodatno u koracima od po 15 sekundi.
- Ohladiti glazuru uz često mešanje kako biste proverili konzistenciju. Treba buti gusta, ali i dalje potpuno tečna.
- Preliti glazuru preko torte tako da se ravnomerno rasporedi u debelom sloju. Po potrebi, spatulom obložiti ivice torte.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.