Recept za posni vege bolonjeze: Probajte i nikada više nećete spremati verziju sa mesom

   
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Za sve one koji misle da je bolonjeze pasti potrebno mleveno meso da bi bila bogata, ukusna i neodoljiva, imamo samo jednu poruku – probajte dobru vege verziju (bez mesa), pa onda da vas čujemo. Zaista, ako nikada niste spremali vege, odnosno plant based verziju paste bolonjeze, onda je krajnje vreme da zasučete rukava i unesete malo avanture u vašu kuhinju. Pa priznajte da vam je dosadilo da godinama spremate isti bolonjeze sos sa mlevenim mesom!

Plant based kulinarstvo mi se između ostalog i sviđa, jer je u njemu sve dozvoljeno, pa svaki dan u kuhinji može da se pretvori u avanturu i otkrivanje nečeg novog. A kako pristupamo pripremi jela koja su tradicionalno mesna, a želimo ih u veganskom izdanju? Tako što koristimo određene biljne namirnice koje uspešno rekreiraju ukuse i teksture na koje smo navikli u jelima u kojima se uobičajeno koristi meso. Što se tiče sadržaja proteina, ima više kandidata među biljnim namirnicama koje uspešno zamenjuju meso – to su najčešće mahunarke ili njihove kombinacije sa orašastim plodovima, pečurke, ali i proizvodi od soje – tofu, tempeh, sojini odresci i ljuspice, sejtan („meso“ od pšenice), itd…

Tajne dobrog vege bolonjeze sosa

Recept za bolonjeze koji vam danas predstavljamo donosi onu pravu dubinu ukusa i umami kvalitet, ali i teksturu sosa – sve ono što očekujemo od mesnog bolonjeze sosa. Međutim, naš vege sos donosi i nešto više – dodatnu nutritivnu vrednost i benefite za zdravlje u odnosu na tradicionalnu verziju. A zaslužni za to su 3 namirnice koje se sa pravom smatraju plant based superherojima: pečurke, orasi i sočivo (upotrebićemo zeleno ili braon sočivo):

  • Pečurke nam obezbeđuju bogati umami ukus, koji podseća na meso, ali istovremeno donose impresivne antioksidante i imaju sposobnost da ojačaju naš imunitet;
  • Orasi doprinose finos „grickavoj“ teksturi sosa (kao komadići mlevenog mesa), dubini ukusa, ali istovremeno dodaju i zdrave masti, uključujući i čuvene omega 3 masne kiseline;
  • Sočivo je vrhunska mahunarka prepuna proteina i bogata vlaknima, što čini da sos bude istovremeno i hranljiv, ali i da nas zasiti bez previše kalorija, podržavajući pri tom i zdravlje srca.

Sve ove predivne i moćne biljne namirnice zajedno kreiraju simfoniju ukusa u ovom vege sosu punom proteina. Ovo jelo na najbolji način demonstrira da prava „komfi“ hrana može biti istovremeno i neverovatno ukusna, ali i jako dobra za naše zdravlje. Pa bili vi vegan, neko ko samo voli da sprema i jela bez mesa ili prosto želite ideju za ukusnu pastu na potpuno drugačiji način – ovo je recept koji će vas osvojiti i koji ćete postati redovan na vašem meniju.

I još jedna napomena pre nego što pređemo na današnji recept - vege bolonjeze sos može se spremiti na mnogo načina. Ono što je uvek isto to su crni i beli luk, paradajz i italijanski začini, ali ostali sastojci se mogu i menjati. Kao izvor proteina umesto sočiva može se koristiti izmrveljeni tofu, tempeh, pa čak i blago izgnječene leblebije. A dubinu ukusa sosu mogu dodati i – malo pečurki u prahu, soja sos, dimljena paprika, itd… Drugim rečima, kada je reč o varijacijama kod vege bolonjeze sosa – nebo je granica.

pečeno sočivo Foto: Tamara Đurić

Recept za vege bolonjeze (za oko 4 porcije)

Potebno je:

  • 250 g šampinjona
  • 100 g oraha
  • 125 g suvog zelenog ili braon sočiva (prethodno skuvati i ocediti)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 šargarepa (narendana ili još bolje samlevena u secku na sitno)
  • 2 kašike paste od paradajz iz tube
  • 2 kašike soja sosa
  • 2 konzerve paradajza (pelat, seckani ili pire)
  • Začini: bosiljak i origano (po 1 kašičicu), 1 kašičica dimljene paprike (ako volite dimljeni ukus) i malo tucane paprike (ako volite ljuto)
  • So i biber po ukusu
  • Integralni špageti ili drugi oblik paste po vašem izboru (oko 400 g)
  • Maslinovo ulje

Postupak:

  1. Sočivo prethodno skuvati i ocediti (ali nikako ne prekuvati, da se i dalje malo gricka); Orahe samleti u secku;
  2. Crni i beli luk sitno naseckati, kao i šampinjone (što sitnije). Ako žurite i mrzi vas da seckate, možete po ugledu na video koji delimo, da sve zajedno stavite u multipraktik – i pečurke i orahe i crni luk, pa sve zajedno isitnite; Šargarepu izrendajte ili takođe isitnite u secku;
  3. Za bolju teksturu i ukus sosa, preporučujemo da se sočivo prethodno malo zapeče u rerni, što će ga pretvoriti u sjajan hrskavi proteinski dodatak jelu (ako vas mrzi, preskočite ovaj korak, mada vredi). Dodaćemo ga tek na kraju u sos, kako bi zadržao tu „grickavu“ teksturu. Kuvano i oceđeno sočivo izručite na pleh preko papira za pečenje, pa ga malo posolite i isprskajte maslinovim uljem, promešajte i stavite u rernu da se peče 20-25 minuta, dok pripremate sos;
  4. Za sos zagrejte malo maslinovog ulja (2-3 kašike) u šerpi, pa na njemu propržite crni luk, pa kad počne da omekšava i karamelizuje dodajte i beli luk. Potom dodajemo na secku usitnjenu ili rendanu šargarepu, kao i sitno naseckane šampinjone i zajedno sa njima soja sos, pa nastavljamo da dinstamo povrće dok ne omekša (5-10 minuta);
  5. Sada dodajemo, pastu od paradajza i mlevene orahe, pa sve posolimo i pobiberimo. Nakon toga ćemo uliti i 2 konzerve paradajz pelata (prethodno samlevenog na secku, ako je ceo u konzervi), dodati i malo vode i ostaviti da se krčka još 10-ak minuta da se ukusi povežu;
  6. U međuvremenu stavljamo izabranu pastu da se skuva u slanoj vodi i izvadimo pečeno i hrskavo sočivo iz rerne;
  7. Sos je sada pri kraju i treba mu još podesiti ukus i gustinu. Probajte i začinite dodatno po ukusu, a ako je paradajz iz konzerve kiseliji dodajte i 1-2 kašiice šećera u sos da neutralizujete višak kiseline. Ako je sos gušći, sada je trenutak da dodate još malo vode, a vodite računa o tome da će se sos ugustiti kada dodamo sočivo;
  8. Skinite sos sa vatre i u njega umešajte pečeno sočivo i promešajte. Oceđenu skuvanu pastu dodajte u pripremljen sos i promešajte. Probajte i dosolite po potrebi.

Bolonjeze pastu, ako ne postite ili niste vegan, možete naravno servirati i posutu sa malo parmezana po želji. Napomena: Vege špagete bolonjeze možete bez problema jesti i hladne. Da, i tako su vrlo ukusne i nemaju onaj problem karakterističan za mesnu verziju da se stegnu i ulepe kad se ohlade. Razlog je što vege varijanta ne sadrži svu onu životinjsku masnoću koja se stegne čim se jelo stavi u frižider.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari