
Tradicija španskih Pirineja: Recept za zapečeni pire od kelja, krompira i leblebija
Kulinarske tradicije Španije i Francuske su izuzetno bogate, a recept koji vam danas predstavljamo je spoj ove dve kulture. Naime, ovo zanimljivo jelo po imenu trinksat potiče iz regije Serdania (Cerdanya - Francuzi čitaju Serdanj) ugnežđene visoko u istočnom delu Pirineja na granici između Španije i Francuske. Jelo trinksat tradicionalno je bilo vezano za zimsku sezonu, a naziv u prevodu sa katalonskog znači „zgnječen u pire“ ili „isitnjen“. U pitanju je zapravo jedna rustična mešavina kuvanog kelja, krompira i leblebija, tradicionalno začinjena proprženim belim lukom i seckanom pancetom, a zatim utisnuta u tiganj i zapečena dobro sa obe strane. U našem receptu, slaninu ćemo zameniti prženim pečurkama sa belim lukom, bademima i začinima.
Iako je poznato da su Katalonci obožavaoci sušene svinjske pršute i kobasica, plant based revolucija je odavno uzela maha u Španiji, pa nije retkost naići na veganske verzije tradicionalnih specijaliteta, kako na društvenim mrežama tako i u mnogim restoranima. Današnji prelep recept nam je demonstrirala jedna fina gospođa Katalonka kuvajući ga u kuhinji svog restorana. Ona je pripremajući ovo fino jelo na plant based način pokazala kako je lako preobraziti klasične specijalitete u preukusna jela bez korišćenja životinjskih namirnica.
Veganska verzija tradicionalnog trinksata zameniće komadiće slanine savršeno začinjenim prženim pečurkama koje donose bogati umami ukus, obogaćen dodatkom badema ili pinjola (po izboru). Zvezda jela je glavica kuvanog kelja u kombinaciji sa krompirom, što čini da jelo bude kremasto i da se „topi u ustima“. Leblebije donose malo teksture i dosta biljnih proteina, ali dodaju i malo mediteranskog šmeka.
Kelj ili savojski kupus je, poznato je, prepun C vitamina, vlakana i moćnih antioksidanasa koji pružaju podršku našem sistemu za varenje i imunitetu. Krompiri su odličan izvor kalijuma, ali zbog rezistentnog skroba i dobra hrana za stabilan priliv energije, bez skokova šećera u krvi. A leblebije – pa naravno prave male nutritivne bombe, pune biljnih proteina, gvožđa i folata.

Ova katalonska kreacija iz planinske oblasti Pirineja adaptirana na plant based način, pravi je način da kulinarska tradicija dobije novi smisao - uz malo krativnosti i želje da budemo saosećajniji u svojim izborima namirnica. Započećemo sa seckanjem i kuvanjem kelja i krompira uz dodatak leblebija, pa potom pripremom „sofrita“ – aromatične mešavine pečurki, belog luka, mladog luka i pinjola (badema) sa začinima. Na kraju ćemo izgnječiti kuvanu mešavinu povrća sa leblebijama i u nju umešati proprženi „sofrito“. Ostaje još samo da se sve zajedno zapeče – u većem tiganju.
Katalonski recept za zapečeni kelj, krompir i leblebije sa dodatkom začinjenih pečurki (Trinksat)
Potrebno je:
- 1/2 glavice kelja srednje veličine
- 2 srednja bela krompira
- 1 konzerva leblebija
- 250-300 g krupnijih šampinjona
- 5-6 čenova belog luka (sitno iseckanog)
- 2-3 struka mladog luka (iseckanog)
- 2 kašike seckanih pečenih badema ili pinjola (ili pekan oraha)
- 1 kašika soja sosa
- ½ kašičice slatke paprike, ½ kašičice dimljene paprike, ½ kašičice mlevenog kumina
- So i biber po ukusu
- Maslinovo ulje
Postupak:
- Očistiti krompire i iseći na manje komade. Kelj očistiti od spoljnih listova, pa polovinu glavice naseći tanje, kako bi se što brže skuvao. Staviti šerpu sa vodom da provri, pa ubaciti nasečene krompire i kelj da se skuvaju – 20-25 minuta;
- Pred kraj kuvanja ubaciti u šerpu sa keljom i krompirom i oceđene leblebije iz konzerve da se sa njima prokuvaju bar 5 minuta. Skloniti šerpu sa vatre, pa procediti kuvano povrće i leblebije i vratiti oceđeno u šerpu. Izgnječiti dobro sadržaj šerpe pomoću gnječilice za pire;
- U međuvremenu odvojiti kapice nekoliko većih šampinjona 3-4 komada i iseći na šnite, pa kratko propržiti na tiganju sa malo maslinovog ulja, okrećući da porumene sa obe strane. Posoliti i pobiberiti, pa ostaviti sa strane za dekoraciju jela;
- Ostatak pečurki sitnije iseći i propržiti, pa im dodati i iseckan beli luk i mladi luk. Propržiti na srednjoj vatri da sve porumeni, pa dodati navedene začine, malo soja sosa i na kraju ubaciti seckane pečene bademe, pinjole ili pekan orahe (po izboru). Tako smo dobili "sofrito" od pečurki;
- Gotov propržen aromatični "sofrito" umešati u pire od izgnječenog kuvanog kelja i krompira sa leblebijama;
- Zagrejati veći tiganj sa maslinovim uljem, pa u njega izručiti dobijenu mešavinu i poravnati, pa zapeći odozdo na srednjoj vatri oko 5 minuta. Onda poklopiti većim tanjirom tiganj, pa okrenuti sve naopako tako da se nepečena strane smese nađe na dole u tanjiru, a pečena odozgo. Sada u tiganju ponovo zagrejati malo maslinovog ulja, pa skliznuti pečeni pire od povrća sa tanjira u tiganj tako da se i donja nepečena strana zapeče dobro nekoliko minuta;
- Izručiti gotovo zapečeno jelo iz tiganja na tanjir na kome će se izneti na sto i ukrasiti odozgo kriškama proprženih pečurki koje smo sačuvali za dekoraciju.
Postupak pečenja pirea od kelja, krompira i leblebija pogledajte na priloženom reels-u. Poslužite ovo prelepo jelo kao prilog ili glavno jelo uz obilnu porciju prolećne zelene salate.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.