
Proteinski doručak nikad nije bio lakši: Isprobajte keksiće od kinoe za zdrav početak dana
Ako ste ikada maštali o doručku koji je ukusan poput kolača, a ipak zdrav, onda su ovi keksići od kinoe prava stvar za vas! Idealni za užurbana jutra, praktični za poneti i puni prirodnih sastojaka koji hrane telo i duh - bez potrebe za dodatnim proteinima u prahu.
Kombinacija kinoe, ovsenog brašna, putera od kikirikija i voća čini ove keksiće bogatim izvorom proteina, vlakana i zdravih masti, a uz dodatke poput semenki ili tamne čokolade, dobijate i dodatni sloj ukusa i hrskavosti.
Zašto baš kinoa?
Kinoa je biljka koja potiče iz porodice štireva, iste one kojoj pripadaju i spanać i cvekla. Potiče iz Južne Amerike, a danas je poznata širom sveta kao superhrana. Ono što kinou izdvaja jeste njen nutritivni profil:
- Prirodni izvor biljnih proteina (bogata kompletnim proteinima - sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina) - savršeno za one koji izbegavaju meso ili mlečne proizvode.
- Visok sadržaj vlakana - doprinosi boljoj probavi i dužem osećaju sitosti.
- Bogata mineralima - posebno gvožđem, magnezijumom i cinkom.
- Bez glutena - pogodna za osobe koje izbegavaju gluten.
Pored nutritivnih vrednosti, kinoa je neverovatno svestrana: koristi se u slanim jelima poput salata, kao prilog umesto pirinča, u supama, a sada i u ovim preukusnim doručak-keksićima. Kuvanjem postaje mekana, blago orašastog ukusa, što je čini savršenom bazom za razna jela.

Recept za keksiće od kinoe (7g proteina po keksiću)
Sastojci:
- ½ šolje neslanog putera od kikirikija
- ½ šolje pasirane banane - 1 velika zrela banana
- ¼ šolje javorovog sirupa
- 3 kašike kokosovog ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 šolja kuvane kinoe, ohlađene
- 1 i ¼ šolje ovsenog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Dodaci:
- 2 kašike semenki suncokreta
- ⅓ šolje komadića ili izmrvljene crne čokolade
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 °C. Obložite veliki pleh papirom za pečenje i lagano ga premažite sprejem za kuvanje. Ostavite sa strane.
- U činiji zgnječite bananu i izmerite tačno ½ šolje pasirane banane. Višak zamrznite za kasniju upotrebu u smutiju.
- Dodajte puter od kikirikija, javorov sirup, otopljeno kokosovo ulje i ekstrakt vanile. Mešajte špatulom dok se sve lepo ne sjedini.
- Umešajte kuvanu kinou, ovseno brašno, prašak za pecivo, semenke i čokoladne kapljice.
- Mešajte dok ne dobijete lepljivo testo za keksiće. Mešajte najmanje 2 minuta kako bi vlakna iz ovsenog brašna upila tečnost. Ako je testo i dalje previše vlažno, dodajte još 1-2 kašike ovsenog brašna.
- Koristeći lagano nauljenu kašiku za kekse, uzimajte testo i stavljajte ga na pripremljeni pleh. Ponovite dok ne potrošite svo testo. Dobićete oko 10 većih keksića (oko 2 i po kašike testa po keksiću).
- Blago pritisnite vrhove keksića dlanom ruke, prethodno malo nauljenim.
- Pecite na 180 °C oko 19-22 minuta, dok ivice keksića ne postanu lepo zlatno-smeđe.
- Ostavite keksiće da se hlade 10 minuta na plehu, a zatim ih prebacite na žicu za hlađenje.
Napomene:
- Umesto putera od kikirikija možete koristiti puter od badema ili indijskog oraha.
- Bilo koji tečni zaslađivač poput agavinog sirupa funkcioniše.
- Ne zamenjujte ovseno brašno bademovim ili univerzalnim brašnom. Da biste napravili ovseno brašno, blendajte ovsene pahuljice 30-45 sekundi dok ne dobijete fino brašno.
- Umesto semenki suncokreta možete koristiti semenke bundeve, susama ili sitno seckane orašaste plodove.
- Umesto crne čokolade, možete koristiti sušene brusnice ili suvo grožđe za prirodno zaslađivanje.
- Ako želite dodatnu aromu, pre pečenja pospite vrh svakog keksića sa malo krupne morske soli – savršeno će izbalansirati slatkoću i još više naglasiti orašasti ukus!
Čuvanje:
Keksiće čuvajte u zatvorenoj kutiji u frižideru do 4 dana. Za duže čuvanje, zamrznite ih do mesec dana. Ostavite ih da se otope na sobnoj temperaturi dan pre konzumacije.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.