Krostini od palente na italijanski način: Predjelo koje ćete i vi i gosti obožavati

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Nekada se definitivno i najskromniji sastojci mogu pretvoriti u najdivnije zalogaje. Krostini od palente su jedno od takvih fenomenalnih jela – jednostavni su, hrskavo rumeni spolja, meki iznutra i moguće je prilagoditi ih različitim ukusima. Retko se ko seti palente kada planira pripremu posluženja i predjelo, jer možda deluje previše obično. Međutim, kada jednom isprobate ove krostine od palente, moguće je da će postati vaš pouzdan izbor za razne prilike, pa čak i kao grickalica i zdrava užina za vašu porodicu.

Krostini se prave od kuvane i ohlađene palente, koja se kada očvrsne iseče na tanke kriške i potom kratko proprži ili prepeče u rerni. Tako zapečeni hrskavo-kremasti krostini postaju zbog svog blagog ukusa idealna podloga za različite ukuse koje preko njih dodajete kao topinge. To može biti grilovano povrće, kremasti domaći namazi, sveži začini, masline, sušeni paradajz, pizza nadev, itd… Bilo da pripremate posluženje za zabavu ili samo hoćete da iznenadite svoje ukućane, krostini od palente će vam omogućiti da se bez muke poigrate sa različitim ukusima i teksturama na jednom tanjiru.

Međutim, pored raznovrsnih mogućnosti upotrebe, korišćenje palente je pametan izbor i sa nutritivne tačke gledišta. Ona se pravi od kukuruznog brašna, koje je prirodno bez glutena i izvor je složenih ugljenih hidrata koji nam pružaju stabilan priliv energije. Palenta sadrži i male količine proteina i vlakana, kao i minerala poput gvožđa, magnezijuma i cinka. Kada se napravi bez dodavanja masnoće, ona je nema puno kalorija i lako se vari – što će reći idealna podloba za razne nutritivno bogate i preukusne topinge.

Inspirisan italijanskom tradicijom, ovaj recept demonstrira njenu domišljatost u korišćenju jednostavnih sastojaka. U mnogim regionima Italije palenta je obavezan sastojak u kuhinji – hranljiva i pristupačna, sa raznovrsnim mogućnostima upotrebe. Zato su Italijani postali pravi majstori u tome da je pretvore u nešto zaista posebno, pa su i nama dali inspiraciju da pripremimo ovo jelo.

Recept za krostine od palente

Potrebno je (za 15-18 krostina):

  • 180 g palente
  • 720 g vode
  • 1 ravna kašičica soli
  • Po pola kašičice: belog luka u granulama, paprike u prahu, italijanske mešavine začina

Postupak:

  1. Odmerite vodu u šerpi, dodajte so i stavite je na ringlu da provri;
  2. Kada voda u šerpi provri smanjite vatru na tiho, a šerpu skinite sa ringle na kratko dok dodajete palentu. Polako sipajte palentu sve vreme mešajući žicom;
  3. Kada umešate svu palentu, vratite šerpu na vatru i mešajte nekoliko minuta dok ne postane gusta i kremasta;
  4. Skinite je sa vatre i umešajte pripremljene začine, pa sipajte vruću palentu u pripremljenu duguljastu pravougaonu modlu (za brzi hleb ili kolač) koju ste iznutra sa svih strana dobro premazali masnoćom;
  5. Ostavite palentu u modli da se dobro ohladi i očvrsne, najmanje 1 sat (a još bolje bar 1 sat i u frižideru);
  6. Očvrslu palentu pažljivo izvadite iz modle i isecite dugim nožem na pravougaone tanje kriške (oko 8 mm debljine otprilike);
  7. Propržite kriške palente kratko na malo maslinovog ulja sa obe strane dok ne porumene i postanu hrskave sa obe strane (ovo možete uraditi i u rerni ili er-frajeru, ali premažite kriške sa malo ulja);
  8. Preko pečenih krostina od palente stavite svoje omiljene topinge.

Evo i nekoliko predloga plant based topinga inspirisanih Mediteranom:

  • Grilovano začinjeno povrće (patlidžan, tikvica, paprika) + izrendana posna feta
  • Humus sa belim lukom + čeri paradajz propržen sa italijanskim začinima
  • Biljni krem sir sa dodatkom korice limuna (od tofua, badema i sl.) + grilovani tanki listići tikvica
  • Namaz od belog pasulja + propržene pečurke sa majčinom dušicom
  • Tapenada od maslina (namaz) + tanke kriške svežeg paradajza

Itd…

Kombinacija i ideja je bezbroj, pa je šteta da palenta, pored svih svojih prednosti bude zaboravljena. Zato uposlite svoju kreativnost i vratite ovu divnu namirnicu na svoj sto, jer ona to bez sumnje zaslužuje (to tvrde i Italijani).

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari