
„Tortilja“ od krompira: Recept za čuveno jelo španske kuhinje, ali bez jaja
„Tortilla de patatas“, jelo poznato i kao španska „tortilja“, jedno je od najpoznatijih i najomiljenijih jela u Španiji. Tradicionalna „tortilja“ pravi se od jednostavnih sastojaka – krompira, crnog luka i jaja, a rezultat je sočno, zasitno jelo i aromatično jelo koje se može jesti i toplo i hladno – za doručak, ručak ili kao tapas (mali tanjiri koji se služe po tradicionalnim španskim restoranima).
Danas vam predstavljamo verziju španske „tortilje“ koja nije tradicionalna, već malo izmenjena – u pitanju je potpuno plant based verzija, u kojoj su jaja zamenjena mešavinom brašna od leblebije, začina i vode. Dobija se jelo slične teksture i punoće ukusa, a pri tom 100% biljnog porekla. Današnji recept je sjajan primer kako se tradicionalna jela mogu prilagoditi plant based stilu života, a da pri tom ne trpe ni ukus ni tradicija.

Španska „tortilja“ inače potiče iz 19. veka i od tada je zaživela kao simbol španske kuhinje. Svoju popularnost ovo jelo u velikoj meri duguje jednostavnosti – jeftini sastojci, lakoća pripreme, a uz to se svima dopada. Postoje mnoge regionalne varijacije ovog jela u Španiji: sa lukom ili bez luka (što u Španiji zna da izazove žustre debate), deblja ili tanja, zapečena ili sočna iznutra, … Pa ipak, bez obzira na stil pripreme, „tortilja“ je uvek domaća, rustična i napravljena sa ljubavlju.
Šta koristimo umesto jaja? Brašno od leblebija!
Brašno od leblebija (poznati i kao besan brašno) dobija se mlevenjem suvih leblebija. Bogato je proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima (posebno gvožđem i folatima) i ne sadrži gluten. U plant based kulinarstvu brašno od leblebije se često koristi u jelima da zameni jaja, ali i zbog svog bogatog sadržaja proteina. Kada se pomeša sa vodom, ono stvara smesu sličnu umućenim jajima, koja se prilikom zagrevanja brzo zgušnjava, pa je odlična kao vezivo i način da se uguste zapečena jela.
Recept za plant based špansku „Tortilju od krompira“
Potrebno je:
- 5-6 kašika maslinovog ulja
- 2 srednje glavice crnog luka (iseckanog)
- 800 g krompira
- 120 g brašna od leblebije
- 1 šolja – oko 240 ml vode
- So i biber
Postupak:
- Zagrejte veći tiganj (prečnika oko 25 cm) koji se ne lepi sa maslinovim uljem (4-5 kašika) na srednju temperaturu. Dodajte iseckani crni luk i lagano pržite povremeno mešajući;
- U međuvremenu oljuštene krompire isecite na komade veličine zalogajčića (kockice 0.7 – 1 cm);
- Posle oko 5 minuta, kada prženi luk postane slatkast dodajte isečeni krompir i sve zajedno promešajte. Lagano pržite luk i krompir i povremeno mešajte da se sve ravnomerno isprži;
- Odmerite brašno od leblebije i vodu, pa umutite dobro žicom i začinite smesu solju i biberom;
- Nakon laganog prženja krompira oko 20-ak minuta, dok ne omekša i dobije zlatnu boju, sklonite tiganj sa vatre. Potom pečene krompire sa lukom dodajte u dublju posudu u kojoj je umućena smesa brašna od leblebije i vode (sačuvajte u tiganju ostatak ulja, ako ga ima), pa lagano izmešajte;
- Zagrejte ponovo isti tiganj na slabijoj do srednjoj vatri (dodajte još malo maslinovog ulja, ako je potrebno da u tiganju bude oko 2 kašike). Kada je tiganj zagrejan dodajte u njega smesu sa pečenim krompirom, vodeći računa da ravnomerno rasporedite smesu po površini tiganja (da bude iste debljine), a onda obavezno stavite poklopac preko tiganja;
- Nakon 6-8 minuta pečenja na tihoj vatri sa poklopcem, skinite ga i spatulom prođite oko spoljnih ivica „tortilje“ da je odlepite od tiganja. Kada se uverite da se tortilja zapekla odozdo i da nigde nije zalepljena, stavite preko nje tanjir koji je nešto manji od tiganja. Sada brzim pokretom prevrnite tortilju sa krompirom na tanjir, a zatim je drugom (nezapečenom) stranom skliznite ponovo u tiganj, da se ispeče i sa druge strane. Utapkajte odozgo blago da se smesa poravna, pa ponovo stavite poklopac i pecite na tihoj vatri još 6-8 minuta i jelo je gotovo;
- Prebacite jelo na tanjir za posluženje i služite toplo, prohlađeno na sobnu temperaturi ili hladno.
Vege verziju španske „tortilje“ sa krompirom možete poslužiti:
- Isečenu na kocke kao predjelo
- Uz obilje zelene salate i masline kao lagani obrok
- Kao deo branč posluženja – odlično se slaže i uz paradajz i kriške avokada.
Španska „tortilja“ je odlična i hladna, pa je idealna kao obrok za poneti ili piknike. Ova plant based verzija klasika španske kuhinje ukusom jako podseća na original. Pri tom je vrlo je zasitno jelo, daje puno energije, a bez holesterola je, jaja i mlečnih proizvoda. Pogodno je naravno i za dane posta, kao i za osobe sa alergijama na jaja ili gluten.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.