
Letnja jednostavnost: Magičan paradajz iz tiganja preko pirea od belog pasulja
Postoji nešto čarobno u jednostavnosti letnje kuhinje. Naime, kada je vrućina u jeku, tada je i paradajz obično najslađi, pa nam za dobar obrok često ne treba mnogo više od tiganja, šake začinskog bilja, malo limuna i maslinovog ulja. Ovo mi je sinulo kada sam naišla na današnji recept na jednom italijanskom Instagram profilu. Mladić – opušten, sa osmehom, kuva sa lakoćom i uživanjem – prži paradajz na tiganju i servira ga preko pirea od belog pasulja koji je za tren samleo u blenderu. Dok završava jelo i degustira ga uz krišku prepečnog hleba, uz osmeh kaže da bi mogao da pojede deset tanjira ovog obroka.
Ovo mi je sa razlogom ostavilo utisak, jer govori nešto važno – da biljna hrana, ako joj posvetimo malo pažnje, ljubavi i začinimo je kako treba, nije samo „dovoljna“ – ona oduševljava. I zasićuje. I itekako može da zadovolji i one koji su navikli na „jaču“ hranu.
A upravo ovo jelo demonstrira tu filozofiju na najbolji način. Najjednostavnije namirnice, ekonomične i lako dostupne – konzervirani beli pasulj, zreli letnji paradajz, beli luk, ruzmarin, origano i limunova korica – pretvaraju se u tanjir pun ukusa, boje i mirisa. Ono što jelo podiže na viši nivo jeste sos ili dresing nalik na poznati „čimičuri“ – napravljen od mešavine maslinovog ulja, limunove korice, vinskog sirćeta, origana, malo tucane paprike i mrvice meda (ili javorovog sirupa). Sos se sipa preko kriški vrućeg prepečenog paradajza, dajući im aromatičnu svežinu. Pasulj se pretvara u svilenkasti pire uz dodatak belog luka, soka od limuna, ruzmarina, soli, bibera i maslinovog ulja. Ovaj pire prestavljaće divno kremastu podlogu koja će se savršeno uklopiti sa aromatičnim prepečenim paradajzom.
Recept za aromatični proprženi paradajz na kremastom pireu od pasulja
Potrebno je:
- Zreo paradajz (mesnatija sorta, bez mnogo semenki i vode) 3-4 komada
- 1 konzerva belog pasulja
- 1 veći čen belog luka
- Malo svežeg ruzmarina (možete zameniti i svežim peršunom, ako ga više volite)
- So i biber po ukusu
- Sok od limuna
- Maslinovo ulje
Preliv za isprženi paradajz:
- Izrendana ili isitnjena korica limuna
- Origano
- Vinsko sirće
- Maslinovo ulje
- Malo meda ili javorovog sirupa
- Malo tucane ljute paprike
- So
Postupak:
- Isecite opran pararadajz na malo deblje kolutove (oko 1 cm debljine), pa ih propržite na neprijanjajućem tiganju sa malo maslinovog ulja. Dovoljno je nekoliko minuta sa obe strane – dok ne porumeni i lepo se zapeče (pogledajte postupak na priloženom reels-u);
- U međuvremenu napravite pire od pasulja tako što ćete opran i oceđen pasulj iz konzerve izblendati sa čenom belog luka, svežim začinima, kašikom maslinovog ulja i malo soka od limuna, soli i bibera, po vašem ukusu;
- Napravite i preliv za pečeni paradajz tako što ćete u šoljici ili posudici izmešati maslinovo ulje, rendanu ili isitnjenu koricu limuna, origano, malo vinskog sirćeta, ljute paprike (ako volite), malo javorovog sirupa (ili meda, da balansirate kiselinu) i soli po ukusu;
- Servirajte na tanjire gomilice pirea od pasulja, preko njega poređajte kriške prepečenog paradajza, pa preko njih prelijte po malo pripremljenog dresinga.
- Poslužite uz hrskave kriške prepečenog hleba - idealne za umakanje u aromatični pire od pasulja.
Ovo nije “fensi” hrana, ali je hrana koja zna da iznenadi – pogotovo one koji još uvek misle da biljni obroci mora da su - bezukusni, komplikovani ili „nedovoljni“ da nas zasite. Ako tražiš letnje jelo koje je brzo, sveže, lako, ali i zasitno – ovo je pravi recept. Ukusi su mediteranski, priprema opuštena, a rezultat je jedno od onih jela koje ćeš poželeti da praviš opet i opet.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.