Raskošni sočni kolač sa kajsijama: Divno će se složiti uz popodnevnu kaficu

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ako volite uz kafu da uživate u mekim i sočnim kolačima – ovo je jedan od baš takvih bisera, što bi Englezi ili Ameri rekli – „coffee cake“. Današnji predlog je recept za jednu baš takvu divotu, samo još obogaćenu svežim sezonskim voćem – kajsijama. Dobri kolači sa svežim kajsijama se retko sreću, a ovaj je baš to – i mek i sočan i mirisan, sa osvežavajućom voćnom notom i zaokružen mrvičastim posipom sa dodatkom cimeta. Šta tu ne voleti?

Kajsije su izuzetno zdravo voće, puno vlakana, ali i bogato kalijumom, pa su odlične za regulaciju krvnog pritiska i kao podrška zdravlju srca. Sadrže i esencijalne minerale, poput kalcijuma, magnezijuma i fosfora, a zbog niskog sadržaj kalorija su i idelano letnje osveženje.

E pa ukoliko ste nabavili kajsije i ostali sa 5-6 komada, malo zrelijih, imate idealnu priliku da pripremite ovaj predivan „kolač uz kafu“ i da iznenadite prijateljice ili porodicu jednom neobičnom, a preukusnom poslasticom.

Postupak podrazumeva nekoliko koraka, ali nipošto komplikovanih. Za početak očistite i iseckate voće i pomešate sa malo džema od kajsija, potom pripremite mrvičasti posip kojim ćete završiti kolač i na kraju umutite i samu smesu za testo. Potom ostaje samo da sklopite kolač i da ga stavite na pečenje.

Recept za sočni kolač sa kajsijama („coffee cake“)

Za toping od svežih kajsija:

  • 6 očišćenih kajsija (isečenih na kriške)
  • 80 g džema od kajsija
  • 1 kašika brašna

Za mrvičasti toping:

  • 2 kašike šećera
  • 60 g brašna
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašike margarina (na sobnoj temperaturi)

Smesa za kolač:

  • 250 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/3 kašičice soli
  • 160 ml sojinog mleka + 2 kašičice jabukovog sirćeta (pomešati nekoliko minuta pre pripreme smese za kolač)
  • 170 g šećera
  • Malo arome vanile
  • 90 g margarina (na sobnoj temperaturi)
  • 3 kašike običnog ili maslinovog ulja
  • 160 g grčkog jogurta ili biljnog milerama

Postupak:

  1. Pripremite okruglu modlu za pečenje kolača prečnika oko 20 cm (do 22 cm, a ako vam je veća modla morate proporcionalno malo povećati sastojke). Zagrejte rernu na 180 °C.
  2. Očistite kajsije, isecite ih na kriške i pomešajte u dubljoj posudi sa džemom i brašnom. Ostavite sa strane dok pripremite ostale delove kolača.
  3. Za mrvičasti posip koji će ići preko kajsija, pomešajte sve navedene sastojke u posebnoj posudi i gnječite sastojke između prstiju dok se sve ne pretvori u mrvice. Ostavite sa strane.
  4. Pomešajte suve sastojke za smesu za kolač: brašno, prašak za pecivo i so. Promešajte.
  5. Pomešajte sojino mleko sa jabukovim sirćetom (može se zameniti i sokom od limuna) i ostavite da odstoji par minuta sa strane (počeće blago da se zgrudvava – ovo je bitno, jer će dovesti do reakcije sa praškom za pecivo, što će rezultirati lepšom strukturom kolača).
  6. Umutite prvo penasto mikserom ili žicom šećer sa omekšalim margarinom 1-2 minuta, pa potom umešajte i grčki jogurt (ili biljni mileram), vanila aromu i ulje.
  7. Spojite suve i vlažne sastojke smese za kolač, tako što ćete postepeno iz dva dela umešati suve sastojke u vlažne.
  8. Sipajte umućenu smesu za kolač u formu za pečenje (prethodno obloženu papirom za pečenje). Preko ravnomerno rasporedite toping od kajsija, a zatim sve pospite mrvičastim toping0m sa cimetom.
  9. Pecite kolač lagano 55-65 minuta (bocnite čačkalicom da proverite da li je pečen, pa po potrebi produžite). Ako kolač prebrzo rumeni prekrijte ga pred kraj folijom i malo snizite temperaturu pečenja.
  10. Kolač prohladite 10-ak minuta, pre nego što ga izvadite iz modle za pečenje. Potom ga potpuno ohladite pre sečenja.

Ovaj sočan kolač može stajati dva dana pokriven na sobnoj temperaturi, ali znatno duže u frižideru (poklopljen u plastičnoj posudi). Ukoliko ga služite iz frižidera, izvadite ga bar 20-ak minuta ranije – za najbolji utisak i teksturu.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari