
Čoko-kikiriki štanglice bez pečenja: Gotove za 10 minuta, potrebna su samo 4 sastojka iz kuhinje
Ako ste ljubitelj slatkiša koji su brzo gotovi, ne zahtevaju pečenje i pritom su zdraviji od klasičnih varijanti, ove čoko-kikiriki štanglice će vas oduševiti! Podsećaju na bajaderice, savršene su kao užina, dezert ili kad vam iznenada padne šećer, a priprema traje svega nekoliko minuta. I najbolje od svega - potrebna su vam samo četiri sastojka!
Recept za štanglice sa kikiriki puterom i čokoladom (bez pečenja)
Sastojci:
- 2 šolje (512 g) prirodnog kikiriki putera bez dodatih ulja
- 5 kašika (74 ml) javorovog sirupa
- 6 kašika (38 g) kokosovog brašna
- 1 šolja (168 g) crne čokolade
Priprema:
- Obložite kvadratni pleh (20x20 cm) papirom za pečenje, ostavljajući višak papira preko ivica da biste kasnije lakše izvadili štanglice.
- U srednjoj činiji pomešajte kikiriki puter, javorov sirup i kokosovo brašno. Mešajte dok se ne dobije gusta i kompaktna masa.
- Ravnomerno utisnite smesu u pripremljeni pleh. Stavite u zamrzivač na 5-10 minuta da se površina stegne.
- Za to vreme otopite čokoladu u mikrotalasnoj (u intervalima od 30 sekundi uz mešanje) ili na pari.
- Prelijte otopljenu čokoladu preko sloja sa kikiriki puterom i poravnajte špatulom.
- Stavite pleh u frižider i ostavite da se hladi najmanje 2-3 sata (ili preko noći), dok se čokolada ne stegne.
- Izvadite iz pleha pomoću papira, isecite na štanglice oštrim nožem.
- Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru ili zamrzivaču.
Saveti i varijacije:
- Kikiriki puter: Obavezno koristite prirodni kikiriki puter bez dodatih ulja i šećera. Ako koristite puter s dodatim uljima, smesa neće imati pravu strukturu.
- Zaslađivač: Umesto javorovog sirupa, možete koristiti sirup od agave ili med.
- Dodaci po želji: U bazu možete dodati seckane orašaste plodove, čija semenke, suvo voće ili proteinski prah za dodatnu vrednost i teksturu.
- Za ljubitelje slanog-slatkog: Pospite malo krupne morske soli preko čokoladnog sloja pre nego što se stegne - sjajna kombinacija!
Ove štanglice su odlične za poneti, posluženje gostima ili kao dezert nakon obroka, a svi će misliti da ste ih kupili u nekoj fensi poslastičarnici. Brzo, jednostavno i bez griže savesti!
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.