Zdravo, brzo i preukusno: Recept za pesto pastu sa paradajzom i tikvicama spremna za pola sata

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Tokom leta, kada su pijace pune svežih tikvica, sočnog paradajza i mirisnog bosiljka, volim da pripremim obroke koji su jednostavni, a puni ukusa. Ova pasta sa pestom i pečenim povrćem nastala je upravo iz želje da iskoristim sezonske namirnice na najukusniji način. Osim što izgleda prelepo na tanjiru, pruža pravo bogatstvo ukusa i tekstura, od hrskavih leblebija do kremastog pesta i sočnog čeri paradajza. Idealna je za brzi ručak ili laganu večeru, a uz dodatak biljnog parmezana, postaje pravo zadovoljstvo.

Vege pesto pasta Foto: Shuttestock/Noemi_foodpictures

Recept za pastu sa pestom, tikvicama, čeri paradajzom i leblebijam

Sastojci:

  • 2 velike tikvice (oko 650 g), presečene po dužini i sečene na tanke polumesece
  • 1/2 crvenog luka, sitno iseckan (oko 150 g)
  • 1 pakovanje čeri paradajza (oko 2,5 šolje)
  • 1 konzerva (400 g) leblebija, ispranih i oceđenih (ili oko 1,5 šolja kuvanih)
  • 4 kašike maslinovog ulja (podeljene)
  • 1/2 kašičice morske soli (podeljeno)
  • 1/2 kašičice ljutih pahuljica (podeljeno, po ukusu)
  • 340 g testenine po izboru
  • 1 šolja pesta

Priprema:

  • Uključite rernu na 220°C i postavite dva pleha obložena papirom za pečenje.
  • Na jedan pleh rasporedite tikvice, a na drugi crveni luk, čeri paradajz i leblebije (leblebije ostavite sa jedne strane da ostanu hrskave).
  • Na svaki pleh dodajte po 2 kašike maslinovog ulja, po 1/4 kašičice soli i ljutih pahuljica. Dobro promešajte i rasporedite povrće u ravnom sloju.
  • Pecite 20-30 minuta, dok povrće ne omekša, paradajz ne popuca, a leblebije ne postanu zlatne i blago hrskave.
  • U međuvremenu skuvajte testeninu po uputstvu sa pakovanja. 
  • Skuvanu testeninu vratite u šerpu, dodajte pesto i dobro promešajte. Zatim dodajte pečeno povrće i ponovo lagano promešajte.
  • Servirajte toplo, posuto veganskim parmezanom i listićima bosiljka (po ukusu).

Napomena: Ostatke možete čuvati u frižideru 2-3 dana. Nije pogodno za zamrzavanje.

Pesto pasta Foto: Shutterstock

Ova letnja pasta je savršen primer kako uz nekoliko jednostavnih sastojaka možemo napraviti zdrav i izbalansiran obrok koji prija svim čulima. Idealna je kada želite nešto hranljivo i brzinsko. Dodajte je u svoj letnji jelovnik, biće to sigurno jedno od onih jela koje rado pravite iznova.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari