
Recept za punjeni avokado: Lagano, sveže i neodoljivo osvežavajuće jelo
Letnji obroci nam često prijaju najviše kada su jednostavni, osvežavajući i puni boja. Ovaj punjeni avokado je upravo takav - lagan, ali zasitan, zdrav, ali bogat ukusima. Ovo jelo je odličan izbor za lagani ručak, branč, posluženje za goste ili kao predjelo koje pleni pažnju. Avokado ne služi samo kao sastojak, već i kao prirodna "posuda" za ovu salatu punu boja i tekstura.
Recept za punjeni avokado
Sastojci:
- ½ manje crvene glavice luka, sitno iseckane
- 1-2 kašičice limunovog ili limetinog soka (po ukusu)
- ½ šolje veganskog majoneza
- ½ kašičice belog luka u prahu
- ¼ kašičice bibera (ili po ukusu)
- ¼ kašičice soli
- 1 kašičica sušenog peršuna ili 1 kašika svežeg
- ½ krastavca, iseckanog (može sa korom ili bez)
- 1 štapić celera, sitno seckan (otprilike ⅓ šolje)
- 1 svež paradajz, iseckan
- 3 zrela avokada
Po želji dodati:
- kuvani kukuruz, crni pasulj ili leblebije
- sveži korijander, mladi luk
- kašičica srirače, senfa, dimljene paprike ili prstohvat bibera za dodatni šmek
Priprema:
- U maloj činiji pomešajte crveni luk sa limunovim ili limetinim sokom. Ovaj korak omekšava luk i dodaje mu blagu citrusnu notu.
- U većoj činiji pomešajte veganski majonez, beli luk u prahu, so, biber i peršun. Ako volite pikantno, dodajte i senf, sriraču ili dimljenu papriku.
- Dodajte paradajz, krastavac i celer, pa dobro promešajte. Po želji dodajte i kuvani kukuruz, crni pasulj ili leblebije.
- Avokado pažljivo prepolovite po dužini, uklonite košticu i pomoću kašike izvadite deo mesa, ali ostavite malo uz koru da avokado zadrži oblik čamčića.
- Iseckajte izvađeni avokado i pažljivo umešajte u salatu.
- Napunite polovine avokada pripremljenom salatom, dekorišite svežim peršunom ili začinskim biljem i poslužite odmah!
Saveti za maksimalan užitak:
- Ako imate vremena, probajte sami da napravite majonez, ukus je neuporedivo bolji od kupovnog.
- Možete potpuno izvaditi meso iz avokada i ostaviti samo ljuske kao "čamčiće" za serviranje.
- Time dobijate više avokada u salati.Ako vam ostane salate, čuvajte je u frižideru i sledeći put samo presecite svež avokado i ponovo napravite "čamčiće".
Ova ideja je dokaz da uz malo kreativnosti i nekoliko svežih sastojaka možemo napraviti obrok koji izgleda impresivno, a zapravo se sprema za manje od 15 minuta. Punjeni avokado je spoj praktičnosti i uživanja, zdravlja i ukusa, idealan saveznik u letnjim danima kada želimo da jedemo pametno, ali i sa uživanjem.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.