
Biseri grčke kuhinje: Mediteranski rižoto sa spanaćem, prazilukom i limunom
Jedna od stvari koje obožavamo kod grčke i mediteranske kuhinje je – jednostavnost. Jela su vrlo često kreirana od svega nekoliko svežih i sezonskih namirnica, a opet nekakvom magijom uspevaju sa lakoćom da zadovolje sva naša čula. Maslinovo ulje, limun, povrće, žitarice i sveže začinsko bilje – okosnica su većine mediteranskih jela. Uvek me je fasciniralo kako Grci nepogrešivo uspevaju da od ovako jednostavnih sastojaka kreiraju jela koja su u stanju bukvalno da dočaraju toplinu Mediterana u tanjiru.
Iz mnoštva sjajnih plant based jela grčke kuhinje danas vam predstavljamo „Spankorizo“ – skromno, ali hranljivo klasično jelo čija su okosnica spanać i pirinač, uz dodatak praziluka i crnog luka. I kod ovog jela Grci divno demonstriraju da nam nisu potrebni „fensi“ sastojci niti znanje master šefa da bi jeli dobru hranu – dovoljno je samo izbalansirati ukuse prirode na tanjiru.
A zašto je „zeleniš“ izuzetno važan?
Grčka kuhinja je inače poznata po svojoj ljubavi prema zelenišima, naročito divljim. Lokalno stanovništvo u ruralnim krajevima često u prirodi bere raznolike zelene jestive biljke (zovu ih „horta“), koje jednostavno pripremaju – kratko obare i preliju maslinovim uljem i sokom od limuna. Ovakva povezanost sa zemljom i prirodom i njenim plodovima je verovatno jedan od glavnih razloga za to što je mediteranska ishrana zaslužila epitet jedne od najzdravijih na svetu.

U današnjem jelu Spanakorizo, glavni sastojci su spanać i praziluk (umesto njega se može upotrebiti i mladi luk):
- Spanać je prepun moćnih nutrijenata: gvožđa, folata, kalcijuma i antioksidanasa kao što su lutein i beta-karoten, koji podržavaju zdravlje očiju i kože, ali i imune funkcije.
- Praziluk, sa svojim blago slatkastim ukusom, pripada istoj familiji u kojoj su crni i beli luk. Svi oni sadrže sumporna jedinjenja za koja je pokazano da pružaju podršku zdravlju srca i imunum sistemu, a pri tom su i lako svarljivi.
U kombinaciji sa pirinčem svežom mirođijom i sokom od limuna, zeleniš u ovom jelu postaje mnogo više od priloga – pretvara se u kompletan i hranljiv kremasti obrok sa mediteranskim šmekom. Ukoliko nemate spanać, ovo jelo možete pripremiti i sa blitvom.
Recept: Spanakorizo (Grčki pirinač sa spanaćem i prazilukom)
Potrebno je:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 manja glavica crnog luka, iseckan
- 1 praziluk, iseckan
- 2 struka mladog luka (ako nemate, dodajte još prazliluka)
- 2 čena belog luka
- 400 g svežeg spanaća (ili 300 g odmrznutog i oceđenog)
- 180 – 200 g pirinča (okruglog zrna – za rižoto)
- 3 šolje supe od povrća ili malo više (ili oko 750 ml vode u kojoj je rastvorena povrtna kocka za supu)
- 1 veza sveže mirođije (sitno iseckana)
- 1 limun (izrendana korica + sok)
- So i biber po ukusu
- Malo izmrvljenog feta sira za garnirung (obična ili posna feta)
Postupak:
- U dubljoj šerpi zagrejte 2 kašike maslinovog ulja. Dodajte naseckan crni luk, praziluk i mladi luk. Propržite na srednjoj vatri oko 4 minuta, pa dodajte i 2 isitnjena čena belog luka i to prodinstajte još 1 minut;
- Ubacite u šerpu očišćen i opran svež spanać (ili odmrznut i oceđen). Posolite i kuvajte oko 5 minuta dok spanać ne „uvene“;
- Umešajte u spanać opran pirinač i dodajte 3 šolje povrtne supe (ili vode ako nemate supu). Jelo posolite, pobiberite, dodajte narendanu koricu limuna (sok sačuvajte za kraj) i kada sve provri, stišajte na srednju vatru i kuvajte 15-20 minuta dok pirinač ne omekša. Povremeno promešajte i dolijte još malo vode, ako je potrebno;
- Gotovo jelo skinite sa vatre i u njega odmah umešajte iseckanu svežu mirođiju i dodajte isceđen sok od limuna po ukusu. Probajte i dodatno posolite ili začinite po potrebi i završite dodavanjem još malo maslinovog ulja (ako želite);
- Poslužite jelo posuto izmrvljenim feta sirom.
Jelo Spanakorizo poslužite toplo – kao glavno jelo ili prilog. Sa svakim zalogajem uživaćete u tradicionalnom ukusu Mediterana - sveže zeleno povrće, maslinovo ulje i mirođija, a sve zaokruženo osvežavajućom aromom limuna.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.