Hrskave ovsene kuglice bez šećera: Od samo 4 sastojka za zdravu užinu i dezert

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Želite nešto slatko, a da ne ugrožava vaše zdrave navike? Idealno rešenje su brze poslastice od celovitih i prirodnih sastojaka. Hrskave ovsene kuglice prave se od samo četiri sastojka - bez brašna, jaja, putera, mlečnih proizvoda i rafinisanog šećera. Ovas je odličan izvor vlakana koja doprinose zdravlju probavnog sistema i dužem osećaju sitosti, dok kikiriki puter obezbeđuje proteine i zdrave masti. Dodajte tome prirodnu slast javorovog sirupa ili meda i dobijate savršenu kombinaciju ukusa i teksture.

Ove kuglice možete jesti za doručak, poneti na posao kao užinu ili poslužiti kao zdrav desert.

Recept za hrskave ovsene kuglice

Sastojci (za 12 komada):

  • 1 šolja + 2 kašike sitnog ovsa, podeljeno
  • 2 kašike kokosovog ulja, otopljenog
  • 3 kašike + 2 kašike javorovog sirupa ili meda, podeljeno
  • 6 kašika prirodnog kikiriki putera bez dodatih ulja

Priprema:

  1. Uključite rernu na 177°C i obložite pleh papirom za pečenje.
  2. Stavite 1 šolju ovsa u činiju, prelijte otopljenim kokosovim uljem i dobro promešajte dok se ovsene pahuljice ravnomerno ne oblože.
  3. Dodajte 3 kašike javorovog sirupa (ili ugrejanog meda) i promešajte da se ovas lepo sjedini.
  4. Rasporedite smesu na pleh u ravnomernom sloju i pecite 12-15 minuta, dok ovas ne postane zlatno-smeđ i hrskav. Ostavite da se potpuno ohladi (20-30 minuta), jer će se tek tada lepo učvrstiti.
  5. U veću činiju stavite kikiriki puter, ostatak ovsa i ostatak sirupa/meda. Dodajte ohlađeni pečeni ovas i promešajte. Ako se stvore prevelike grudvice, razmrvite ih rukama ili kratko obradite u secku.
  6. Kada dobijete gustu smesu, oblikujte kuglice rukama (najlakše je pomoću kašike za sladoled).
  7. Kuglice možete odmah jesti ili ih staviti u frižider na 15-30 minuta da se dodatno stegnu. Čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi, na sobnoj temperaturi par dana ili duže u zamrzivaču.

Saveti za savršene kuglice

  • Vrsta ovsa: Najbolje je koristiti sitniji ovas, jer se bolje povezuje - klasične krupne pahuljice teže se oblikuju.
  • Kikiriki puter: Koristite isključivo prirodni, bez dodatih ulja i šećera - on pomaže da kuglice lepo očvrsnu.
  • Zaslađivač: Javorov sirup daje blaži ukus i lakše se meša, dok je med lepljiviji i kuglice će biti mekše i vlažnije.
  • Dodaci: Ako želite da recept prilagodite svom ukusu, možete dodati seckane orahe, bademe, suvo grožđe ili komadiće crne čokolade.
  • Za više proteina: Ubacite kašiku proteinskog praha od vanile ili čokolade - kuglice će biti još hranljivije i zasitnije.

Ove hrskave ovsene kuglice su dokaz da zdrav slatkiš može biti jednostavan, ukusan i brz za pripremu.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari