
Hrskave ovsene kuglice bez šećera: Od samo 4 sastojka za zdravu užinu i dezert
Želite nešto slatko, a da ne ugrožava vaše zdrave navike? Idealno rešenje su brze poslastice od celovitih i prirodnih sastojaka. Hrskave ovsene kuglice prave se od samo četiri sastojka - bez brašna, jaja, putera, mlečnih proizvoda i rafinisanog šećera. Ovas je odličan izvor vlakana koja doprinose zdravlju probavnog sistema i dužem osećaju sitosti, dok kikiriki puter obezbeđuje proteine i zdrave masti. Dodajte tome prirodnu slast javorovog sirupa ili meda i dobijate savršenu kombinaciju ukusa i teksture.
Ove kuglice možete jesti za doručak, poneti na posao kao užinu ili poslužiti kao zdrav desert.
Recept za hrskave ovsene kuglice
Sastojci (za 12 komada):
- 1 šolja + 2 kašike sitnog ovsa, podeljeno
- 2 kašike kokosovog ulja, otopljenog
- 3 kašike + 2 kašike javorovog sirupa ili meda, podeljeno
- 6 kašika prirodnog kikiriki putera bez dodatih ulja
Priprema:
- Uključite rernu na 177°C i obložite pleh papirom za pečenje.
- Stavite 1 šolju ovsa u činiju, prelijte otopljenim kokosovim uljem i dobro promešajte dok se ovsene pahuljice ravnomerno ne oblože.
- Dodajte 3 kašike javorovog sirupa (ili ugrejanog meda) i promešajte da se ovas lepo sjedini.
- Rasporedite smesu na pleh u ravnomernom sloju i pecite 12-15 minuta, dok ovas ne postane zlatno-smeđ i hrskav. Ostavite da se potpuno ohladi (20-30 minuta), jer će se tek tada lepo učvrstiti.
- U veću činiju stavite kikiriki puter, ostatak ovsa i ostatak sirupa/meda. Dodajte ohlađeni pečeni ovas i promešajte. Ako se stvore prevelike grudvice, razmrvite ih rukama ili kratko obradite u secku.
- Kada dobijete gustu smesu, oblikujte kuglice rukama (najlakše je pomoću kašike za sladoled).
- Kuglice možete odmah jesti ili ih staviti u frižider na 15-30 minuta da se dodatno stegnu. Čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi, na sobnoj temperaturi par dana ili duže u zamrzivaču.
Saveti za savršene kuglice
- Vrsta ovsa: Najbolje je koristiti sitniji ovas, jer se bolje povezuje - klasične krupne pahuljice teže se oblikuju.
- Kikiriki puter: Koristite isključivo prirodni, bez dodatih ulja i šećera - on pomaže da kuglice lepo očvrsnu.
- Zaslađivač: Javorov sirup daje blaži ukus i lakše se meša, dok je med lepljiviji i kuglice će biti mekše i vlažnije.
- Dodaci: Ako želite da recept prilagodite svom ukusu, možete dodati seckane orahe, bademe, suvo grožđe ili komadiće crne čokolade.
- Za više proteina: Ubacite kašiku proteinskog praha od vanile ili čokolade - kuglice će biti još hranljivije i zasitnije.
Ove hrskave ovsene kuglice su dokaz da zdrav slatkiš može biti jednostavan, ukusan i brz za pripremu.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.