Recept za pečenu ovsenu kašu sa bundevom: Miriše na kolač, a pomaže imunitet

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Leto nesumnjivo odlazi, pa polako idemo u susret jeseni, a sa njom stiže i nesumnjiva kraljica sezone – bundeva. Ne znam kako je sa vama, ali mene bundeva uvek asocira na nešto toplo, mirisno i utešno. Pa postoji li bolji način da otvorimo sezonu bundeve nego jednim zdravim, zasitnim i mirisnim doručkom koji podseća na dezert?

Bundeva nije samo simbol jeseni i omiljeni sastojak u pitama i potaž čorbicama. Vredi podsetiti da je ona prava nutritivna bomba – bogata vitaminom A (iz beta-karotena, koji je zaslužan za njen narandžasti sjaj), vitaminom C, vlaknima, kalijumom i antioksidansima. Svi ovi nutrijenti pomažu u jačanju imuniteta, čuvanju vida, regulaciji krvnog pritiska i smanjenju upala u organizmu. A uz to, bundeva je niskokalorična i laka za varenje, pa je savršen saveznik u zdravoj ishrani.

Bundeva – nepresušna inspiracija u kuhinji

Još jedna divna stvar kod bundeve je njena svestranost. Može se divno uklopiti u mnoga slana jela, kao što su potaži ili rižoto, ali i u slatkim dezertima, poput pita, mafina, kukija ili ovakvih zdravih doručaka sa ovsenim pahuljicama. U biljnoj kuhinji bundeva posebno dolazi do izražaja – odlično se snalazi u sosovima za testeninu, kao deo karija, raznih variva sa povrćem i mahunarkama ili u biljnim namazima.

Potaž od bundeve Foto: Shutterstock

Na startu sezone bundeva pozivamo vas da je za početak probate za doručak u receptu za - zapečenu ovsenu kašu sa bundevom. Ovo mirisno jelo je toliko ukusno da će vam zaličiti na kolač, a opet i hranljivo i lagano da može biti savršen zdravi doručak ili užina.

Recept: Zapečena ovsena kaša sa bundevom

Sastojci:

Suvi sastojci:

  • 2 šolje (180 g) ovsenih pahuljica
  • 2 kašike mlevenih čia ili lanenih semenki (ili mešano po želji)
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica mešavine začina za medenjake (ako nemate povećajte cimet)
  • ¼ kašičice soli
  • 1 kašičica praška za pecivo

Vlažni sastojci:

  • 1 šolja (240 g) pirea od bundeve (ispecite je, ohladite i izblendajte)
  • 3 kašike (50 g) putera od orašastih plodova ili semenki (npr. bademov, kikiriki ili od suncokretovih semenki)
  • 3 kašike (60 g) javorovog sirupa ili drugog tečnog zaslađivača
  • Malo vanila arome (po želji)
  • 1 ½ šolja (oko 360 ml) biljnog mleka po izboru
  • Obični i li pekan orasi za dekoraciju (po želji)

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180 °C.
  2. U vatrostalnoj posudi pomešajte sve suve sastojke.
  3. Dodajte mokre sastojke i dobro promešajte.
  4. Pecite oko 35 minuta, dok ivice ne postanu zlatne, a sredina ne očvrsne.
  5. Ostavite da se blago prohladi pre služenja.
  6. Ako poželite dezert za doručak možete premazati ohlađenu pečenu kašu od bundeve domaćim kremom od indijskih oraha (izblendajte prethodno u vreloj vodi odstojale i oceđene indijske orahe sa dodatkom soka od limuna i javorovog sirupa po ukusu) i ukrasite običnim ili pekan orasima.

Kako je sezona bundeve duga, evo i nekoliko ideja za primamljive varijace na recept za zapečenu ovsenu kašu sa bundevom. U pitanju su dodaci koji se divno slažu sa bundevom i čine da zablista na potpuno različite načine:

Varijacije recepta za zapečenu ovsenu kašu sa bundevom

  • Čokoladna verzijaDodajte 2 kašike kakao praha u suve sastojke i pospite površinu sa komadićima tamne čokolade ili čokoladnim granulama pre pečenja. Rezultat je sočna čoko-bundeva kombinacija definitino miriše na kolač.
  • Sa jabukama i cimetomDodajte 1 rendanu jabuku u mokre sastojke i ubacite u smesu malo suvog grožđa. Ova verzija podseća na ukuse pite sa jabukama, a divno se slaže sa bundevom.
  • Sa dodatkom oraha i suvog voćaPre nego što stavite da se peče, pospite površinu iseckanim orasima i sušenim višnjama ili ribizlama. Orasi daju hrskavost, a suvo voće blago kiselkastu notu.

Sezona bundeva je duga i daje bezbroj prilika da na tanjiru spojimo uživanje i zdravlje. Od doručka koji miriše na kolač, preko kremastih supa i rižota, pa sve do dezerata – bundeva se može uklopiti u svako jelo. Predlažemo da za početak pripremite pečenu ovsenu kašu sa bundevom koja će vas lagano uvesti u mirise i dobru energiju koju jesen donosi.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari