
Slatke prženice za lenjo nedeljno jutro: U samo 10 minuta dobićete sjajan doručak
Nema ništa lepše nego kada miris cimeta i vanile ispuni kuhinju dok napolju još uvek vlada tišina nedeljnog jutra. Umesto da žurite, ovo je savršen trenutak da usporite i počastite sebe i svoje najdraže nečim što je jednostavno, toplo i utešno - domaćim prženicama. Ovoga puta u slatkoj varijanti, bez jaja i mleka.
Recept za brze slatke prženice
Sastojci za smesu:
- 3 kašike kukuruznog skroba (gustina)
- ½ šolje bademovog mleka (možete i ovseno ili kokosovo)
- 2 kašičice javorovog sirupa
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/8 kašičice crne soli (kala namak - daje „jajasti“ ukus, ali može i morska so)
- ½ kašičice cimeta u prahu
- 1 kašika zrele banane izgnječene viljuškom (daje kremastu teksturu i blagu slatkoću)
- prstohvat kurkume (opciono, za boju)
- 2 velike kriške čvrstog, blago ustajalog hleba
- 2 kašičice veganskog putera (ili biljnog margarina)
Za serviranje (opciono):
- Puter od orašastih plodova
- Sveže voće (banane, bobičasto voće, džem…)
- Javorov sirup
- Šećer u prahu
- Biljna šlag pavlaka (kokosova)
Priprema:
- U plitku posudu sipajte kukuruzni skrob i postepeno dodajte biljno mleko, mešajući žicom da ne ostanu grudvice. Dodajte javorov sirup, vanilu, crnu so (ili morsku), cimet, zgnječenu bananu i kurkumu (ako koristite). Dobro sjedinite.
- Ugrejte veliki tiganj na srednjoj vatri. U međuvremenu, umočite kriške hleba u smesu i držite svaku stranu oko 15-20 sekundi da se lepo natopi, ali da ne bude premekana. Po želji pospite dodatnim cimetom.
- Dodajte malo veganskog putera na ugrejan tiganj, pa stavite kriške tosta. Pecite oko 2 minuta dok donja strana ne porumeni, zatim pažljivo okrenite i pecite još oko 2 minuta dok obe strane ne budu zlatne i karamelizovane. Ponovite postupak ako imate više kriški.
- Poslužite tople, same ili (još bolje) sa biljnim puterom, svežim voćem i javorovim sirupom. Po želji pospite šećerom u prahu ili dodajte biljni šlag za bogatiji desert.

Ove slatke prženice savršeno spajaju jednostavnost pripreme i toplinu domaće poslastice, bez potrebe za mlekom i jajima. Uživajte u svakom zalogaju koji miriše na cimet i vanilu, dok pretvara obično jutro u mali praznik.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.