• 3

7 razloga da svaki dan jedemo crnu čokoladu: Nauka utvrdila ove sjajne benefite

  • 3
Crna čokolada Foto: Shutterstock

Čokolada se dugo smatrala grešnim zadovoljstvom i poslasticom za specijalne prilike u kojoj ne treba uživati preterano često. Međutim, za razliku od mnogih drugih slatkiša, ova omiljena poslastica može imati i velike nutritivne i zdravstvene prednosti pod uslovom da sadrži visok procent kakaoa. Čokolade se više od 70% kakaoa su bogate nutrijentima koji ne samo da će ojačati odbrambene moći našeg organizma, već će pozitivno delovati na naše ukupno zdravlje.

Svetski priznati lekar i naučni istraživač iz oblasti nutritivne nauke dr Vilijam Li, u svojoj knjizi „Eat to Beat Disease“ (Hranom pobedite bolest) svrstao je crnu čokoladu među „super-namirnice“ navodeći sledeće izuzetno važne benefite koje možemo imati ako je redovno konzumiramo:

1. Crna čokolada može da podrži zdravlje srca 

Epidemiolozi, istraživači koji posmatraju zdravstvene podatke na velikom uzorku ljudi širom sveta, odavno su pronašli vezu između konzumiranja namirnica koje sadrže fitohemikalije flavanole, moćne antioksidanse koji se nalaze i u tamnoj čokoladi, sa manjom učestalošću smrti od kardiovaskularnih bolesti (bolesti srca i krvnih sudova);

2. Omiljena poslastica može da uveća broj dobrih bakterija u crevima, a smanji broj loših

Po rečima dr Li-ja, istraživači iz Velike Britanije proučavali su određene sojeve bakterija i kako na njih utiče konzumacija crne čokolade. Tom prilikom su grupi volontera dali da svakodnevno tokom 4 nedelje konzumiraju piće sa kakaom sa visokim nivoom flavanola. Pronašli su da je ovo rezultiralo znatno poboljšanim odnosom između dobrih i loših bakterija u njihovom debelom crevu. Naime, broj dobrih bakterija Lactobacillus porastao im je u proseku čak 17.5 puta, kao i broj takođe dobrih Bifidobacterija za 3.6 puta. Na drugoj strani primetili su pad broja loših bakterija, pa je na pr. prisustvo jednog štetnog soja bakterije Clostridium smanjeno 2 puta;

3. Pronađen je uticaj crne čokolade na smanjenje nivoa stresa

Dr Li navodi holandsko istraživanje u kome su testirali efekte konzumacije crne čokolade na osobe sa visokim nivoom anksioznosti. Učesnici studije su dobili da svakoga dana konzumiraju blok čokolade srednje veličine sa 74% kakaoa. Posle 2 nedelje, istraživači su pronašli da su se nivoi stres markera kortizola i adrenalina u mokraći učesnika znatno smanjili;

4. Konzumacija crne čokolade demonstrira antiangiogene efekte u organizmu

Po rečima dr Li-ja, naučnici iz Kalifornije su pokazali da bioaktivne supstance iz kakaoa pokazuju moćne antiangiogene efekte tako što blokiraju signale koji aktiviraju formiranje novih krvnih sudova. Ovo može biti spasonosno u slučajevima pojave kancera, jer su novi krvni sudovi upravo ono što omogućava raku da se širi u organizmu;

5. Crna čokolada je namirnica koja može da mobiliše stem ćelije u organizmu

Naše telo se svakoga dana regeneriše uz pomoć preko 750.000 stem ćelija, a po rečima dr Li-ja pronađeno je da ih crna čokolada mobiliše da taj posao rade što efikasnije. On kaže da su istraživači iz Kalifornije pronašli da su učesnici njihove studije koji su dobijali čokoladno piće od kakaoa svakoga dana tokom mesec dana imali duplo više stem ćelija u cirkulaciji u odnosu na subjekte iz kontrolne grupe;

6. Konzumacijom crne čokolade možemo smanjiti rizik od dijabetesa

Kao slatka poslastica čokolada sadrži i zasićene masti, ali i šećer, dva sastojka koja nisu dobra za zdravlje. Međutim, crna čokolada sa visokim udelom kakaoa sadrži dovoljno moćnih antioksidanasa koji, po rečima dr Lija, mobilišu stem ćelije, pomažu u kontroli šećera u krvi, ali deluju i protiv-upalno u organizmu – što sve doprinosi smanjenom riziku od dijabetesa;

7. Crna čokolada štiti našu DNK

Naš genetski otisak upravlja svim aspektima našeg zdravlja. Pa ipak, iako vrlo moćna, DNK je istovremeno i jako osetljiva na razne agresivne efekte kojima je izložena tokom našeg života. Upravo tu po rečima dr Lija nastupaju antioksidansi koje možemo naći u crnoj čokoladi – flavanoli i ostali polifenoli za koje je pronađeno da podstiču „popravljanje“ DNK i jačaju sposobnosti našeg organizma da se regeneriše.

Zdravstveni benefiti konzumiranja crne čokolade su zaista impresivni. Međutim, pre nego što se zaletite prema polici sa čokoladama u marketu, treba da znate da nisu sve čokolade iste i da treba da napravite pravi izbor. Za najveće zdravstvene benefite preporuka dr Lija je da ciljamo na crnu čokoladu sa više od 70% kakoa. I ako vam možda deluje nadrealno da naše telo ima sposobnost da samo sebe izleči i regeneriše, ono je, ako je verovati nauci, upravo to u stanju da uradi, ali je na nama da mu u tome pomognemo između ostalog i pravim izborom hrane koju unosimo svakoga dana.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavica

    7. septembar 2024. | 23:39

    A kad bi pili kakao , da li je isti efekat kao crna čokolada?

  • Kamulator

    7. septembar 2024. | 19:50

    Da li čokolada mora biti iz Lidl ili Albi marketa?