
Postanite čarobnjak sa cveklom: 3 ideje pomoću kojih će ona zablistati na tanjiru
Cvekla je priznaćemo često zanemarena i uglavnom je u kulinarstvu tretiramo kao sporednu, nimalo zanimljivu salatu. Znači, oljuštimo je, skuvamo, stavimo u slani rastvor sa sirćetom i malo začina i tu sva mašta u pogledu upotrebe cvekle obično tužno završava. Na sreću, cvekla u našoj kuhinji ne mora da ima ovakvu sudbinu, a danas ćemo se upravo time pozabaviti – da otkrijemo načine na koje ovaj skromni nutritivni heroj može neočekivano da zablista na našem meniju.
A da bi vas dodatno motivisali na istraživanje o najboljim načinima da pripremimo cveklu, evo i zaista inispirativnog podsetnika na sve njene benefite:
- Cvekla je bogata nitratima, koje naše telo pretvara u azotni oksid. Pokazano je da ovo jedinjenje poboljšava protok krvi kroz naše krvne sudove, snižava krvni pritisak i može čak popraviti i performanse sportista;
- Cvekla je prepuna antioksidanasa – pa nije džabe tako jarke i tamne boje! Njeni antioksidansi, a naročito betalain, imaju protivupalno dejstvo i pomažu detoksikaciju organizma;
- Cvekla je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima – sadrži folate, kalijum, ali i vitamin C;
- Cvekla nam može ojačati i kognitivne sposobnosti – studije su pronašle dejstvo nitrata iz cvekle na poboljšanje kognitivnih funkcija posredstvom uticaja na bolji priliv krvi u mozak.

Kako mislimo da je prava šteta da nekakav kelj ili avokado pokupe svu nutritivnu slavu, dok cvekla neopravdano čami u zapećku, danas sa vama delimo nekoliko originalnih, a veoma ukusnih načina da pripremite cveklu. Nadamo se da ćete, kada je malo bolje upoznate, da joj dozovolite da češće gostuje na vašem tanjiru.
Recept br. 1: Pasta sa kremastim sosom od cvekle
Ovo je jedna od onih ideja za recepte koja nam dokazuje da se dobar sos za pastu može napraviti bukvalno na milion načina, samo treba pustiti mašti na volju. Pa zašto ne bi moglo i od cvekle? S obzirom da cvekla spada u grupu skrobastog povrća, nije ni čudo što može biti odlična osnova za kremasti sos za pastu. Ideja za ovaj sjajan recept dolazi nam sa čuvenog plant based profila @bosh.tv.
Potrebno je:
- 2-3 cvekle srednje veličine
- 3 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- Majčina dušica 1 kašičica
- 25 g nutritivnog kvasca (nabavlja se u zdravoj hrani – možete po želji zameniti i sa 1-2 kašičice miso paste, ali onda dodajte manje soli, jer je miso pasta slana)
- So i biber po ukusu
- 250 g paste po izboru (čipkasti rezanci najlepše izgledaju sa ovim sosom, ali i taljatele)
- Za garnirung: vege mileram, malo pečenih semenki, a može i narendana posna feta
Postupak pripreme je jednostavan – za početak cvekla se očisti i iseče na na krupnije komade, pa se zajedno sa celim čenovima belog luka, kašičicom majčine dušice i prelivena maslinovim uljem stavi na pečenje u rernu dok se ne omekša i karamelizuje (obavezno prekriti folijom da se pri pečenju ne bi presušila). Pasta se skuva i sačuva se oko 250 ml vode od kuvanja. Pečena cvekla i beli luk se zatim stave u blender zajedno sa sačuvanom vodom od paste, nutritivnim kvascem ili miso pastom i malo soli i bibera po ukusu. Izblendani sos se pomeša sa pastom, a ako je potrebno doliti još malo vode od kuvanja paste. Servirati sa malo vege milerama preko i pečenim semenkama po izboru (fino je kad nešto krcka). Umesto vege milerama može se preko paste sa cveklom narendati i malo posne ili obične fete.
Recept br. 2: Homemade wrap od heljde i cvekle
Svi volimo wrap-ove, jer su vrlo praktični i u njih začas možemo zamotati omiljene sastojke i dobiti ukusan obrok, ali i praktičan za poneti. Međutim, kupovne tortilje su često pune aditiva, pa nije loše s vremena na vreme počastiti sebe homemade verzijom omotača za wrap. Zato evo jedne takve ideje (sa profila @healthymumway), uz to i neverovatno zdrave i hranljive, koja se pravi od sirovih zrna heljde sa dodatkom našeg današnjeg junaka – cvekle. Recept je za jedan veliki omotač za wrap, koji možete nakon što ga nafilujete omiljenim sastojcima, preseći na nekoliko delova (manjih rolata) – pogledajte na priloženom reels-u.
Potrebno je:
- 100 g sirovih zrna heljde
- 170 ml vode
- 150 g skuvane cvekle
- So i biber po ukusu
- 1/2 kašičice belog luka u granulama
Operite cveklu i potopite je sa navedenom količinom da odstoji bar 1 sat. Nakon toga izblendajte cveklu zajedno sa vodom u kojoj je bila dok ne postane kremasta. Smesu ostavite da odmori oko 30 minuta. U međuvremenu izblendajte i kuvanu cveklu, pa je dodajte u kremastu izblendanu heljdu. Posolite sve zajedno, dodajte malo bibera i belog luka u granulama. Ovu smesu ravnomerno razmažite po papiru za pečenje koji ste stavili u pravougaoni pleh iz rerne, kao na priloženom reels-u. Pecite 20-25 minuta na 180 °C dok ivice ne porumene. Pečeni wrap prekrijte krpom dok se ohladi, a zatim ga pažljivo odlepite od papira. Filujte wrap od heljde i cvekle omiljenim sastojcima – svežim hrskavim povrćem, avokadom, zelenišem, humusom, rendanim dimljenim tofuom, omiljenim pikantnim sosićima, itd…
Recept br. 3: Kinoa salata sa pečenom cveklom i batatom sa tahini dresingom
Potrebno je:
- 125 g sirove kinoe
- 1 veći batat (slatki krompir) – oljušten i isečen na kockice
- 2 srednje cvekle oljuštene i isečene na kockice
- 1-2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- 2-3 kašike iseckanog svežeg peršuna
- Izmrvljena posna ili obična feta (opciono, ako želite)
- Za dresing: 2 kašike tahinija (paste od susama), 1 kašika soka od limuna, 1-2 kašičice javorovog sirupa (ili drugog tečnog zaslađivača), 1 izgnječen čen belog luka, so po ukusu i voda da se dresing razredi do željene gustine
Očišćenu i nasečenu cveklu i batat začinite solju i biberom, prelijete sa malo maslinovog ulja i stavite da se peku 30-ak minuta u rerni na 200 °C dok se ne blago ne karamelizuju i omekšaju. Kinou dobro operite i stavite da se skuva u duplo većoj količini vode 15-ak minuta dok ne upije svu vodu, a zatim je sklonite sa vatre i ostavite da odmori. Posle nekoliko minuta rastresite je viljuškom. Dok se povrće peče pripremite dresing od navedenih sastojaka (zgodno je dodati ih u manju teglicu i prosto promućkati). U dublju činiju dodajte kuvanu ohlađenu kinou i prohlađenu pečenu cveklu i batat, prelijte pripremljenim dresingom i odozgo dodajte naseckani peršun i izmrvljenu ili izrendanu fetu po želji.
Eto uz malo novih ideja nadamo se da ćete, ako neki od ovih recepata pripremite, početi da gledate na cveklu na sasvim drugačiji način – ne kao na neugledno povrće, već na potencijalnu zvezdu u vašim jelima.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.