Rotkvica u glavnoj ulozi: Sve što (ni)smo znali o ovom sitnom, ljutkastom čudu prirode

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Rotkvice su korenasto povrće iz porodice krstašica, kao i kupus, slačica i brokoli. Poreklom su najverovatnije iz jugoistočne ili centralne Azije, dok su ih Stari Grci i Rimljani koristili u medicinske svrhe. Ljudi su pre nekoliko hiljada godina počeli da gaje divlju rotkvu, koja se vremenom proširila po celom svetu.

Brzo rastuće i jakih boja, rotkvice su poput vesnika proleća među povrćem. Iako ih mnogi lako zanemare, njihov oštar, blago ljutkast ukus i intenzivna boja čine ih savršenim dodatkom salatama, činijama sa žitaricama, supama i raznim drugim jelima. Kada se termički obrade, rotkvice postaju blaže i gotovo slatkastog ukusa, pa su odličan dodatak supama, čorbama i testeninama. Nikako nemojte bacati lišće rotkvica, ukoliko ih kupite sa njima - mladi listovi su odlični za salate, dok se stariji najbolje pripremaju kao i ostalo lisnato povrće.

Rotkva vs. cvekla

Obe rastu pod zemljom i imaju zelene listove, ali dolaze iz različitih biljnih porodica. Cvekla pripada amarantu, dok je rotkva deo porodice kupusnjača. Cvekla je veća, čvršća i slatkastog ukusa, dok je rotkva manja, hrskava i pikantna. Obe se mogu jesti sirove ili kuvane, uključujući i njihove listove.

Nutritivne vrednosti

Rotkvice su niskokalorične, sa malo ugljenih hidrata i niskim glikemijskim indeksom. Bogate su važnim vitaminima i mineralima:

  • Vitamin C
  • Kalcijum
  • Kalijum
  • Gvožđe
  • Folat
  • Vitamin B6
  • Riboflavin
  • Niacin
  • Tiamin
  • Mangan

Zdravstvene prednosti korena rotkvica

  • Pomažu u regulaciji šećera u krvi - zahvaljujući jedinjenjima poput glukozinolata i izotiocijanata, mogu pomoći u kontroli glukoze.
  • Mogu imati antikancerogeno dejstvo - posebno listovi rotkve bogati su antioksidansima koji mogu imati zaštitno dejstvo protiv raznih vrsta raka.
  • Podržavaju rad jetre - pomažu u aktiviranju enzima koji eliminišu toksine.
  • Smanjuju rizik od srčanih bolesti - zahvaljujući kalijumu, kalcijumu i vitaminu C, doprinose zdravlju krvnih sudova.
  • Pomažu varenju - posebno listovi, koji su bogatiji vlaknima od samog korena.
  • Antifungalna svojstva - protein RsAFP2 iz rotkvica može delovati protiv gljivica poput Candida albicans.

Zdravstvene prednosti listova rotkvice

U mnogim zemljama, poput Indije, listovi rotkvice se redovno koriste u ishrani. Evo šta ih čini posebnim:

  • Imaju više proteina, kalcijuma, vitamina C i antioksidanasa nego koren.
  • Mogu pomoći kod Alchajmerove bolesti - jedno istraživanje na miševima pokazalo je da spoj iz listova (erukamid) poboljšava memoriju.
  • Sadrže gvožđe - korisno za osobe koje pate od anemije.
  • Pomažu u snižavanju krvnog pritiska - bar u studijama na životinjama.

Moguće nuspojave

Rotkvice su uglavnom bezbedne za konzumaciju, ali u retkim slučajevima mogu izazvati:

  • Alergije - svrab, oticanje usana kod osetljivih osoba.
  • Nizak pritisak - listovi mogu dodatno sniziti pritisak ako je već nizak.
  • Dehidrataciju - deluju kao prirodni diuretik.
  • Stomačne tegobe - previše vlakana može izazvati nadimanje.
  • Nizak nivo šećera - kod preterane konzumacije.

Kako ih jesti?

  • Kiselite ih u sirćetu sa začinima.
  • Dodajte ih u sveže salate.
  • Koristite ih kao hrskavi dodatak sendvičima i burgerima.
  • Pecite ih sa belim lukom i maslinovim uljem.
  • Napravite salatu od pečenih rotkvica i fete.
  • Kimči od rotkve - fermentisano jelo iz Koreje koje se pravi od daikon rotkve i drugih povrća.
  • Listovi rotkve možete dinstati kao prilog, dodati u salate i supe, ili ih iskoristite kao zamenu za bosiljak u pestu.

Kako čuvati rotkvice?

Najpre uklonite listove jer izvlače vlagu i hranljive materije iz korena. Listovi u frižideru traju 2-3 dana. Koren operite i čuvajte u plastičnoj kesi sa vlažnim papirom - tako mogu trajati do 2 nedelje. Ne zamrzavaju se dobro zbog visokog sadržaja vode.

Kiseljenje rotkvica - sterilizujte tegle, napunite ih tanko sečenim rotkvicama, začinima i toplom tečnošću za kiseljenje. Zatvorite i čuvajte na hladnom mestu do 12 meseci.

Recept za šarenu, hrskavu tortilju sa povrćem

Sastojci:

  • 1 konzerva (oko 400 g) kuvanih leblebija, ispranih i oceđenih
  • 3 šolje rendane tikvice
  • ½ šolje rendane šargarepe
  • ½ šolje rendane rotkvice
  • ½ šolje šećerca
  • ½ šolje seckanog crvenog luka
  • ¼ šolje sitno seckane sveže mirođije
  • 2 kašike miso paste
  • 1½ kašičica senfa
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • So i sveže mleven biber, po ukusu
  • 8 integralnih tortilja
  • 16 listova zelene salate, bez drške i isečenih na veće komade

Priprema:

  1. U velikoj činiji zgnječi leblebije. Dodati narednih devet sastojaka (do belog luka) i dobro promešaj. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
  2. U suvom tiganju zagrejati tortilje, jednu po jednu, s obe strane dok ne omekšaju. Držati ih pokrivene krpom da ostanu tople.
  3. Za uvijanje tortilja: poređati listove salate i staviti po kašiku-dve pripremljene smese ispod ‘centra’ svake tortilje. Presaviti donji kraj preko fila, pa uviti bočne strane i urolaj tortilju.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari