
Rotkvica u glavnoj ulozi: Sve što (ni)smo znali o ovom sitnom, ljutkastom čudu prirode
Rotkvice su korenasto povrće iz porodice krstašica, kao i kupus, slačica i brokoli. Poreklom su najverovatnije iz jugoistočne ili centralne Azije, dok su ih Stari Grci i Rimljani koristili u medicinske svrhe. Ljudi su pre nekoliko hiljada godina počeli da gaje divlju rotkvu, koja se vremenom proširila po celom svetu.
Brzo rastuće i jakih boja, rotkvice su poput vesnika proleća među povrćem. Iako ih mnogi lako zanemare, njihov oštar, blago ljutkast ukus i intenzivna boja čine ih savršenim dodatkom salatama, činijama sa žitaricama, supama i raznim drugim jelima. Kada se termički obrade, rotkvice postaju blaže i gotovo slatkastog ukusa, pa su odličan dodatak supama, čorbama i testeninama. Nikako nemojte bacati lišće rotkvica, ukoliko ih kupite sa njima - mladi listovi su odlični za salate, dok se stariji najbolje pripremaju kao i ostalo lisnato povrće.
Rotkva vs. cvekla
Obe rastu pod zemljom i imaju zelene listove, ali dolaze iz različitih biljnih porodica. Cvekla pripada amarantu, dok je rotkva deo porodice kupusnjača. Cvekla je veća, čvršća i slatkastog ukusa, dok je rotkva manja, hrskava i pikantna. Obe se mogu jesti sirove ili kuvane, uključujući i njihove listove.
Nutritivne vrednosti
Rotkvice su niskokalorične, sa malo ugljenih hidrata i niskim glikemijskim indeksom. Bogate su važnim vitaminima i mineralima:
- Vitamin C
- Kalcijum
- Kalijum
- Gvožđe
- Folat
- Vitamin B6
- Riboflavin
- Niacin
- Tiamin
- Mangan
Zdravstvene prednosti korena rotkvica
- Pomažu u regulaciji šećera u krvi - zahvaljujući jedinjenjima poput glukozinolata i izotiocijanata, mogu pomoći u kontroli glukoze.
- Mogu imati antikancerogeno dejstvo - posebno listovi rotkve bogati su antioksidansima koji mogu imati zaštitno dejstvo protiv raznih vrsta raka.
- Podržavaju rad jetre - pomažu u aktiviranju enzima koji eliminišu toksine.
- Smanjuju rizik od srčanih bolesti - zahvaljujući kalijumu, kalcijumu i vitaminu C, doprinose zdravlju krvnih sudova.
- Pomažu varenju - posebno listovi, koji su bogatiji vlaknima od samog korena.
- Antifungalna svojstva - protein RsAFP2 iz rotkvica može delovati protiv gljivica poput Candida albicans.
Zdravstvene prednosti listova rotkvice
U mnogim zemljama, poput Indije, listovi rotkvice se redovno koriste u ishrani. Evo šta ih čini posebnim:
- Imaju više proteina, kalcijuma, vitamina C i antioksidanasa nego koren.
- Mogu pomoći kod Alchajmerove bolesti - jedno istraživanje na miševima pokazalo je da spoj iz listova (erukamid) poboljšava memoriju.
- Sadrže gvožđe - korisno za osobe koje pate od anemije.
- Pomažu u snižavanju krvnog pritiska - bar u studijama na životinjama.
Moguće nuspojave
Rotkvice su uglavnom bezbedne za konzumaciju, ali u retkim slučajevima mogu izazvati:
- Alergije - svrab, oticanje usana kod osetljivih osoba.
- Nizak pritisak - listovi mogu dodatno sniziti pritisak ako je već nizak.
- Dehidrataciju - deluju kao prirodni diuretik.
- Stomačne tegobe - previše vlakana može izazvati nadimanje.
- Nizak nivo šećera - kod preterane konzumacije.
Kako ih jesti?
- Kiselite ih u sirćetu sa začinima.
- Dodajte ih u sveže salate.
- Koristite ih kao hrskavi dodatak sendvičima i burgerima.
- Pecite ih sa belim lukom i maslinovim uljem.
- Napravite salatu od pečenih rotkvica i fete.
- Kimči od rotkve - fermentisano jelo iz Koreje koje se pravi od daikon rotkve i drugih povrća.
- Listovi rotkve možete dinstati kao prilog, dodati u salate i supe, ili ih iskoristite kao zamenu za bosiljak u pestu.
Kako čuvati rotkvice?
Najpre uklonite listove jer izvlače vlagu i hranljive materije iz korena. Listovi u frižideru traju 2-3 dana. Koren operite i čuvajte u plastičnoj kesi sa vlažnim papirom - tako mogu trajati do 2 nedelje. Ne zamrzavaju se dobro zbog visokog sadržaja vode.
Kiseljenje rotkvica - sterilizujte tegle, napunite ih tanko sečenim rotkvicama, začinima i toplom tečnošću za kiseljenje. Zatvorite i čuvajte na hladnom mestu do 12 meseci.
Recept za šarenu, hrskavu tortilju sa povrćem
Sastojci:
- 1 konzerva (oko 400 g) kuvanih leblebija, ispranih i oceđenih
- 3 šolje rendane tikvice
- ½ šolje rendane šargarepe
- ½ šolje rendane rotkvice
- ½ šolje šećerca
- ½ šolje seckanog crvenog luka
- ¼ šolje sitno seckane sveže mirođije
- 2 kašike miso paste
- 1½ kašičica senfa
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- So i sveže mleven biber, po ukusu
- 8 integralnih tortilja
- 16 listova zelene salate, bez drške i isečenih na veće komade
Priprema:
- U velikoj činiji zgnječi leblebije. Dodati narednih devet sastojaka (do belog luka) i dobro promešaj. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
- U suvom tiganju zagrejati tortilje, jednu po jednu, s obe strane dok ne omekšaju. Držati ih pokrivene krpom da ostanu tople.
- Za uvijanje tortilja: poređati listove salate i staviti po kašiku-dve pripremljene smese ispod ‘centra’ svake tortilje. Presaviti donji kraj preko fila, pa uviti bočne strane i urolaj tortilju.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.