Crni beli luk: Jači od običnog, snižava holesterol, štiti jetru i ima neočekivano sladak ukus

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Beli luk mi je odavno među onim namirnicama koje uvek imam pri ruci, šta god da spremam. Njegov miris mi automatski znači da će nešto dobro da se kuva. Navikla sam na njegovu ljutkastu notu i oštar ukus, ali crni beli luk? Moram da priznam da mi do skoro nije ni bio na radaru.Prvi put sam naletela na njega sasvim slučajno, dok sam čitala tekst o prirodnim načinima za jačanje imuniteta. Među poznatim savetima, iznenada - crni beli luk. Zaličilo mi je na neki izgoreli, osušeni beli luk kome nešto ‘fali’. Brzo sam shvatila da nije u pitanju greška već sasvim posebna verzija mog starog poznanika iz kuhinje.

Iako se možda čini kao novitet, crni beli luk se koristi vekovima. Njegovo tačno poreklo nije poznato, ali se zna da je bio cenjen u azijskoj kuhinji mnogo pre nego što je postao popularan na Zapadu i u Evropi. Poput svežeg belog luka, i crni beli luk se povezuje s nizom pozitivnih uticaja na zdravlje - s tim što sadrži čak i veće količine antioksidanata, jedinjenja koja pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Šta je crni beli luk?

Crni beli luk se dobija tako što se sveži beli luk pažljivo „sazreva“ u kontrolisanim uslovima toplote i vlažnosti tokom nekoliko nedelja. Tokom ovog procesa dolazi do tzv. Maillard-ove reakcije, koja se dešava kada se proteini i šećeri u hrani transformišu toplotom, stvarajući nove arome, boje i ukuse. Ova reakcija daje crnom belom luku tamnu boju, mekanu i lepljivu teksturu i sladunjav, gotovo voćkast ukus - podseća na urme ili slatki balzamiko.

Za razliku od svežeg belog luka, crni beli luk ima blaži miris jer sadrži manje alicina - jedinjenja koje daje karakterističnu ljutinu. Zbog toga je lakši za varenje i prijatniji za upotrebu u raznim jelima.

Da li je crni beli luk isto što i fermentisani?

Iako se često naziva fermentisanim, crni beli luk tehnički nije fermentisan jer u procesu ne učestvuju mikroorganizmi poput bakterija ili kvasaca. Njegova transformacija zasniva se isključivo na toploti i vremenu, što ga razlikuje od klasične fermentacije.

Zdravstvene prednosti crnog belog luka

Osim što je interesantan za kulinarsku upotrebu, crni beli luk nudi i brojne zdravstvene benefite, a u nekim slučajevima i snažnije od svežeg belog luka.

Bogat je antioksidansima

‘’Fermentacijom’’, crni beli luk postaje još snažniji izvor antioksidanasa. Tokom sazrevanja, alicin, jedinjenje koje daje karakterističan miris svežem belom luku, transformiše se u moćne antioksidanse poput alkaloida i flavonoida.

Antioksidansi štite naše ćelije od oksidativnog stresa, koji može doprineti razvoju raznih bolesti. Jedna studija iz 2014. godine pokazala je da crni beli luk dostiže vrhunac antioksidativnog kapaciteta nakon 21 dana fermentacije.

Može pomoći u regulaciji šećera u krvi

Studije na životinjama pokazuju da crni beli luk može doprineti boljoj kontroli nivoa šećera u krvi. Studije na životinjama su pokazale da je ekstrakt crnog belog luka je doveo do boljih metaboličkih rezultata, smanjenja upala i regulacije apetita.

Takođe, u još nekim ekperimentima, crni beli luk je pokazao jače antioksidativno dejstvo od svežeg, što može pomoći u sprečavanju komplikacija dijabetesa.

Može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Neka istraživanja pokazuju da crni beli luk može pozitivno uticati na nivoe holesterola i triglicerida - ključne faktore u razvoju bolesti srca. U jednoj studiji, pacovima sa srčanim problemima je nakon konzumacije crnog belog luka poboljšana cirkulacija i smanjen oksidativni stres.

U ograničenim studijama na ljudima, crni beli luk je povećao nivo „dobrog“ HDL holesterola i poboljšao neke pokazatelje zdravlja srca.

Može štititi mozak i kognitivne funkcije

Upale u nervnom sistemu povezane su sa razvojem neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmera. Neke studije na životinjama sugerišu da crni beli luk može smanjiti upalu u mozgu i zaštititi pamćenje.

Moguća antikancerogena svojstva

U laboratorijskim uslovima, ekstrakt crnog belog luka pokazao je snažno antioksidativno i imunostimulativno dejstvo, a u nekim slučajevima čak i toksičnost za ćelije raka pluća, dojke, želuca i jetre.

Jedna studija je pokazala da fermentisani beli luk može imati preventivno dejstvo protiv raka debelog creva, dok su druga istraživanja pokazala ograničene ili neodređene efekte kod obolelih od raka.

Može štititi jetru

Crni beli luk može pomoći u zaštiti jetre od oštećenja izazvanih lekovima, toksinima, alkoholom i infekcijama. U studijama na životinjama, pokazao je sposobnost da ublaži oštećenje jetre i poboljša funkciju ovog organa, čak i kod hroničnog oštećenja izazvanog alkoholom.

Kako da koristite crni beli luk u kuhinji?

Za razliku od svežeg, crni beli luk je nežan, sladak i pun umami ukusa. Odličan je dodatak supama, sosevima, marinadama ili kao deo začinskih mešavina. Posebno se dobro slaže sa sastojcima poput soja sosa, balzamiko sirćeta, suvih čili paprika i susama, ali i sa pečurkama i drugim bogatim, zemljanim ukusima.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari