
Treba češće jesti heljdu, ali kako: Ovo je najjednostavniji i najukusniji način
Heljda je jedna od onih namirnica koje često zbunjuju ljude. Da, znamo da je jako zdrava, a uz to nije ni skupa – pa ipak mnogi nemaju ideju kako da je koriste, osim povremenog dodavanja heljdinog brašna u hleb i palačinke ili eventualno kuvanja heljdine kaše za doručak. Postoji međutim odličan i brz način, a pri tom izuzetno ukusan da vam se heljda mnogo češće nađe na stolu – napravite salatu od heljde.
Heljda je zapravo seme (tehnički i nije žitarica), pa ne sadrži gluten, a ima blago orašasti ukus i teksturu koja divno upija arome, pa se odlično uklapa kako u topla, tako i hladna jela, odnosno – salate. Dobro pripremljena i sadržajna salata od heljde može biti i sjajan ručak za poneti, prilog uz glavno jelo ili baza za laganu večeru.

A zašto heljda više nego zaslužuje da nam se što češće nađe na tanjiru?
Osim što ima raznovrsne mogućnosti primene, heljda je svakako nutritivni šampion. A ono u čemu briljira je:
- Bogata je vlaknima – podržava zdravlje mikrobioma creva i osećaj sitosti
- Bogata je biljnim proteinima – uz odlični profil svih esencijalnih aminokiselina
- Prepuna je antioksidanasa – poput rutina i kvercetina, koji podržavaju zdravlje srca i smanjuju inflamaciju u organizmu
- Dobar je izvor vrednih minerala (magnezijum, bakar, mangan) i B vitamina
- Ima nizak glikemijski indeks – neće izazvati nagle skokove šećera u krvi
Zašto je baš salata od heljde dobro rešenje za brz obrok?
Heljda se brzo i lako kuva – operite je dobro i prokuvajte 10-15 minuta dok ne omekša, ali ne dozvolite da se prekuva i postane gnjecava. Kada se prohladi pomešajte je sa raznim povrćem, začinskim biljem, mahunarkama i jednostavnim dresingom. A rezultat? Hranljiva, preukusna i vlaknima bogata obrok salata koja može biti odličan obrok u bilo koje doba dana. I to obrok posle koga ćete se zaista osećati dobro u svakomo smislu.
Koje sastojke je najbolje kombinovati sa heljdom u salatama?
Blagi "zemljani“ ukus heljde najbolje se uklapa uz:
- Povrće – cvekla, šargarepa, brokoli (sve pečeno ili skuvano na pari), čeri paradajz, paprika, krastavac, crveni luk, zeleno lisnato povrće (poput rukole, spanaća i sl.)
- Sveže začinsko bilje – peršun, mirođija, nana
- Proteinske dodatke po izboru – leblebije, sočivo, edamame, tofu ili tempeh (proizvodi od soje)
- Sastojke za dresinge i začine – Sok od limuna, maslinovo ulje, tahini (pasta od susama), jabukovo sirće, senf, majčina dušica, origano, kumin,..
- Bonus dodaci – Prepečene semenke suncokreta ili bundeve, seckani orasi ili bademi, kriške avokada, sušene brusnice ili zrna nara
Recept za jednostavnu mediteransku salatu od heljde sa povrćem i leblebijama
Potrebno je:
- 1 šolja kuvane heljde (skuvajte oko 1/2 šolje suve u duplo većoj količini vode)
- 1 šolja kuvane leblebije ili konzerva leblebije (isprane i oceđene)
- 1/2 krastavca iseckanog na sitnije kockice
- 10-ak čeri paradajza
- 10-ak crnih maslina bez koštica (iseći na kolutiće)
- 1/2 manje glavice crvenog luka (sitno iseckanog) – ili mladi luk po želji
- Šaka svežeg peršuna (iseckanog)
- 2-3 kašike semenki suncokreta (kratko zapecite na tiganju da zamirišu i postanu hrskave)
- 2 kašike maslinovog ulja
- Sok od pola limuna
- So i biber po ukusu
Skuvajte heljdu, isperite je hladnom vodom i ostavite da se ocedi i potpuno ohladi. U većoj posudi pomešajte ohlađenu heljdu sa leblebijama, iseckanim povrćem i začinima. U teglici ili šoljici izmešajte maslinovo ulje, sok od limuna i začine, pa promešajte. Prelijte dresing preko sastojaka u posudi i dobro promešajte. Probajte i dodatno začinite po potrebi. Ostavite po želji na hladnom da se ukusi povežu (30-ak minuta) ili poslužite odmah. Ostatke salate od heljde možete čuvati nekoliko dana u frižideru ili poneti sutradan za doručak ili ručak na posao.
Heljda nikako ne zaslužuje tretman „misterioznog“ sastojka sa kojim mnogi ne znaju šta da rade. Sa svojim moćnim nutritivnim sastavom i brzom pripremom ona ima sve preduslove da postane uobičajeni dodatak za plant based obroke bogate vlaknima. A priprema salata sa heljdom kao osnovom je odlična polazna tačka, jer su one – sveže, mogu odlično da zasite i nude bezbroj mogućih kombinacija sastojaka koji se mogu prilagoditi svačijem ukusu.
Dajte heljdi pod hitno šansu i verujemo da će brzo postati redovan sastojak na vašem meniju.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Baka
Kada pravim sarmu, bilo posnu ili mrsnu, prepolovim količinu pirinča i dopunim sa heljdinim zrnom. Takođe je dodajem u čorbe sa povrćem jer daje lepu, gušću teksturu. A palačinke sa heljdom ili heljdopitu veoma često pravim. Obožavam heljdu.
Podelite komentar