
„Srećna Krava“ objavila listu top 10 gradova na svetu sa najboljom ponudom vege hrane
Ako volite da putujete, da uživate u dobroj hrani, a uz to ste radoznali prema plant based odnosno vege opcijama, ako već niste čuli za njega svakako je vreme da se upoznate sa web sajtom i aplikacijom Happy Cow (Srećna Krava). Za vegane i vegetarijance, Happy Cow je već 25 godina, koliko postoji, spas za pronalaženje plant based ili vegan-friendly restorana kada su na putovanjima. Ovaj registar veganskih i vegan-friendly restorana sadrži opise hiljada lokala i biznisa iz celog sveta zajedno sa recenzijama stotina hiljada posetilaca.
Happy Cow beleži ne samo veganske i vegetarijanske restorane i lokale, već i one koji su vegan-friendly, odnosno osim klasične ponude jela sa mesom, imaju bar nekoliko vege opcija. S obzirom na količinu objekata iz celog sveta koje pokriva, Happy Cow je i svojevrstan barometar trendova na restoranskom tržištu. U svom godišnjem izveštaju, koji tradicionalno objavljuje krajem godine, ovaj web sajt osim top liste gradova sa najbogatijom vege ponudom i top restorana po oceni svojih posetilaca, iznese i svoju ocenu kretanja na tržištu kada je vega hrana u pitanju.
Tako je u ovogodišnjem, nedavno objavljenom izveštaju, Happy Cow ocenio da se već nekoliko godina unazad beleži izvestan pad broja veganskih restorana, ali da je istovremeno primetan značajan porast na strani vegan-friendly ponude. Drugim rečima, iako se broj čisto veganskih restorana smanjuje, broj regularnih restorana sa dobrom ponudom veganskih jela se povećava. Ovo nam govori da je sve više klasičnih restorana koji prepoznaju porast tražnje za vege hranom na tržištu, pa koriste ove prilike i tome se prilagođavaju.
Top 10 gradova na svetu sa najbogatijom vege ponudom hrane
Nije iznenađenje da se 4. put za redom na 1. mestu ove liste našao – London. Ova evropska metropola je ponosni lider globalne veganske scene i po izveštaju Happy Cow i ove godine beleži rast od 12% u broju veganskih restorana. U centralnom delu Londona se nalazi neverovatan broj od 154 veganska restorana uz čak 3620 lokala označenih kao vegan-friendly.
Na 2. mestu liste najboljih našao se Berlin. Ova vrlo progresivna metropola ima veganske opcije na svakom koraku. Berlin trenutno beleži 116 veganskih restorana (pad od 7% u odnosu na prošlu godinu), ali i porast vegan-friendly lokala za 7%, pa ih je trenutno čak 1772.
Na 3. mestu je Los Anđeles, koji se godinama ne skida sa liste Top 10 veganskih destinacija na svetu. Ovaj grad se ponosi sa čak 2515 vegan-friendly biznisa! Iako je broj čisto veganskih restorana opao za čak 22%, pa ih sada ima 50, plant based trend je široko prihvaćen i inkorporiran u gastro scenu ovog grada.
4. Portland (SAD) je jedna od vodećih plant based lokacija u Americi, sa najvećim brojem veganskih restorana po glavi stanovnika. Gastro scena ovog grada se smatra jednom od najinovativnijih u SAD.
5. Lisabon (Portugal) je grad čija je plant based scena trenutno u velikoj ekspanziji – 10% porasta u prethodnoj godini.
6. Barselona (Španija) takođe ima rastuću plant based scenu sa 60 veganskih restorana i skoro 1000 vegan-friendly lokala.
7. Amsterdam (Holandija) se i dalje drži na listi, iako je broj veganskih restorana u padu, ali je uprkos tome kvalitet vege ponude još uvek na visokom nivou.
8. Meksiko Siti (Meksiko) ima izuzetno dinamičnu plant based scenu koja raste (7% u prošloj godini), pa ju je završio sa impresivnih 193 veganskih restorana i skoro 500 vegan-friendly lokala.
9. Njujork (SAD) poput Los Anđelesa beleži pad broja čisto veganskih restorana (sada ih je 122), ali zato čak 7% porasta u broju vegan-friendly biznisa. Sa 1165 listiranih vegan-friendly objekata na Happy Cow, Njujork i dalje ima impresivnu plant based ponudu.
10. Hošimin (Vijetnam) je trenutno najbrže rastući vegan-friendly grad na svetu. Ova metropola od 10 miliona stanovnika beleži porast od 33% u broju veganskih restorana -trenutno ih je 210, uz 1214 vegan-friendly lokala.
Ostali gradovi koji nisu uspeli da uđu u prvih 10, ali se takođe ponose razvijenom vege restoranskom ponudom su: Varšava, Tokio, Porto, Bangkok, Prag, Pariz, San Francisko, Tajpej, Singapur, Kopenhagen, Hamburg, Madrid, Beč, Sao Paolo i Minhen.
A gde smo mi u poređenju sa ovim progresivnim plant based destinacijama?
Nažalost, čini se da restoranska scena u Beogradu ozbiljno zaostaje za svetskim i evropskim plant based trendovima. Čak i zemlje u bližem okruženju prednjače. Beč, koji ima samo nešto više stanovnika od Beograda ima 6 puta (!!) više veganskih i vege-friendly restorana od naše prestonice. Pa čak i Budimpešta, koja poput nas ima tradicionalnu kuhinju bogatu mesom, ima više nego duplo vege opcija i restorana nego Beograd. Zanimljiv je i primer Ljubljane koja, iako 6 puta manja po broju stanovnika, ima sličan broj vegan i vege-friendly objekat kao Beograd.
Na Happy Cow je što se tiče Beograda listirano svega 18 vegansko-vegetarijanskih restorana, a među njima je čak i nekoliko fast food i take away restorana. Ukupan broj restorana sa vege opcijama koje su korisnici pronašli u Beogradu je skromnih 119. Poređenja radi, u Beču ih je oko 750, a u Budimpešti 250.
Zašto otvaranje novih veganskih restorana nije najbolji put ka popularizovanju plant based hrane?
Iako se lično obradujem kad čujem da se otvorio neki veganski restoran ili bar fast food u Beogradu, iz dosadašnjeg iskustva vidim da to nije pravi put ka popularizovanju konzumiranja više biljne hrane. U čemu je problem sa veganskim restoranima? Deo problema leži u predrasudama ljudi, nepoznavanju plant based hrane i strahu da će u veganskom restoranu ostati gladni. Drugi deo problema je identitetske prirode, jer mnogi ljudi zaziru da posete veganske restorane, zbog osećaja da tu ne pripadaju (jer nisu vegani/vegetarijanci). Treći problem je što hrana u veganskim restoranima, iako ukusna, često nije na restoranskom nivou kvaliteta (ali cene zato jesu). Razlog često leži u tome što ove objekte otvaraju veganski i plant based entuzijasti, a ne profesionalci sa iskustvom u ugostiteljstvu.
Pa kako onda da popularizujemo plant based ishranu u Srbiji kako radi zdravlja, ali i očuvanja naše okoline? Za više biljne hrane na našim tanjirima pravo rešenje je da regularni restorani, pa i oni koji neguju tradicionalnu kuhinju, počnu da dodaju veganska jela u svoju ponudu. Trenutno, uglavnom restorani azijske i blisko-istočne kuhinje imaju nešto veganskih opcija, i to iz razloga što su one tradicionalno deo ovih kultura.

Kako je plant based gastronomija trend koji će bez sumnje sve više rasti, krajnje je vreme da se naši kuvari i restorani priključe. Ovo za njih može biti i prilika za rast prometa i privlačenje novih gostiju, a ne verujem da bi se i redovni gosti žalili na proširenje i inoviranje ponude vege opcijama. Uopšte ne sumnjam da imamo dovoljno talentovane šefove, sposobne da osmisle sjajna i inovativna plant based jela, pa čak i inspirisana našom tradicionalnom kuhinjom. Nadajmo se samo da će ovu priliku za rast, ali i prestiž kao inovatori na tržištu, bar neki od njih što pre iskoristiti.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.