
Ovo je budućnost sira: Biljni sirevi više nisu imitacija, već carstvo inovacija
Do pre nekoliko godina biljni sirevi su imali vrlo lošu reputaciju. Na njih se obično gledalo kao na gumastu i ne naročito ukusnu zamenu za kravlji sir, koja se slabo topi, često nema pravi ukus sira, a i na nutritivnom planu nema baš mnogo da ponudi. Međutim, danas smo svedoci prave renesanse ne-mlečnih, odnosno biljnih sireva, kako u pogledu ukusa, tako i funkcionalnih karakteristika i nutritivne vrednosti. Tu je naravno i prava eksplozija kreativnosti kada su u pitanju sirovine i tehnologija proizvodnje.
Prvi talas plant based sireva uglavnom je bio zasnovan na spoju kokosovog ulja i skroba uz dodatak aroma – dizajniran da imitira teksturu i izgled sira bez posvećivanja dužne pažnje ukusu i nutritivnoj vrednosti. Otuda je kritika ovakvih proizvoda bila vrlo opravdana – neubedljiv ukus, loša topivost i premali ili nikakav sadržaj proteina.
Na sreću ova vremena jadnih biljnih sireva ostaju polako iza nas i na scenu sve više stupaju noviji proizvodi koji donose i nove sastojke, ali i tehnologije izrade:
- Fermentisani orašasti plodovi i semenke (poput indijskog oraha, badema, suncokreta, konoplje)
- Biljni proteini (graška, soje, leblebije)
- Probiotske kulture i fermentacija – kako bi se dobila željena dubina i složenost ukusa
- Prirodni umami dodaci – nutritivni kvasac, miso pasta,…
Koje sve vrste biljnih sireva se mogu naći
Na našem tržištu nažalost ne dovoljno, ali očekujemo da će se to uskoro promeniti. U ostalim zemljama, pa čak i nekim u okruženju, moguće je naći:
- Krem sir biljne namaze napravljene od indijskog oraha uz dodatak probiotskih kultura
- Čvrste biljne sireve u stilu čedara i gaude
- Topljive biljne sireve za picu, pastu ili tople sendviče
- Odležale fermentisane biljne sireve sa korom i kompleksnim ukusom (pa čak i dodatkom plave buđi)
- Biljne sireve u obliku praha za pripremu sira kod kuće.
Zanimljvi aktuelni primeri inovacija na polju biljnih sireva
Kompanija Violife, čije biljne sireve je moguće pronaći i na našem tržištu, najavila je izlazak svog najnovijeg proizvoda, pripadnika naprednije generacije biljnih sireva. Ovaj sir, pod nazivom „Violife Cheddarton“ imaće narednog meseca premijeru u Britaniji. Proizvođač ističe sledeće sjajne benefite:
- 30% manje masti u odnosu na mlečni čedar sir
- Skoro 10 g proteina na 100 g (što je mnogo bolje od ranijih verzija koje skoro da nisu sadržale proteine)
- Bez laktoze, bez holesterola, bez kazeina (sjajne vesti za ljude sa netolerancijama na mlečni šećer i mlečni protein).
Ovo je značajan napredak u formulaciji proizvoda za sve one koji traže ukusne biljne alternative siru, ali žele i proizvod koji ima solidnu nutritivnu vrednost.
Britanska kompanija Mill&Folks koja se bavi proizvodnjom plant based i gluten free proizvoda, izbacila je nedavno na tržište inovativni – Čedar sir u prahu, pod nazivom Oosty!
U pitanju je potpuno novi koncept biljnog sira, a priprema se po sledećem jednostavnom postupku:
- Sipate prah u dublju posudu i dodate mu vodu i ulje (vrsta po izboru)
- Izblendate smesu i homogenizujete je pomoću štapnog miksera
- Potom smesu kratko prokuvate na srednjoj vatri dok ne počne da se zgušnjava
- Sipate je u staklenu posudu (modlu) i ostavite u frižider nekoliko sati da se stegne
- Dobijate čvrst sir koji može fino da se seče ili renda i koji može da se topi.
Ovaj sjajan i revolucionaran koncept ne samo da je ekonomičan, već i ispunjava „low waste“ standarde (manje pakovanja i manja transportna težina proizvoda). Osim toga ova homemade varijanta sira omogućava nam da u kućnoj radinosti „kastomizujemo“ svoj sir, odnosno prilagodimo ga svom ukusu.
Nutritivna poboljšanja biljnih sireva
Nekadašnje opravdane kritike biljnih sireva – da imaju zanemarljiv nivo proteina, visok sadržaj rafinisanih ulja i nedostatak nutrijenata – uskoro će postati prevaziđene. Nove generacije biljnih sireva će moći da ponude:
- Dobar sadržaj biljnih proteina – iz graška, soje ili drugih mahunarki (neki će biti vrlo približni sadržaju proteina u mlečnim sirevima)
- Manji udeo zasićenih masti u odnosu na mlečne sireve
- 0 holesterola
- Dodatak probiotika i kultura za fermentaciju (što podržava i zdravlje našeg mikrobioma).
Plant based sirevi više nisu samo za – vegane. Oni postaju legitimna, inovativna i nutritivno adekvatna alternativa mlečnim sirevima, koja nekada može čak i da ih prevaziđe. Usavršavanje tehnologije i formulacije biljnih sireva sve češće je zadatak i veštačke inteligencije. Ono u čemu plant based sirevi međutim sigurno pobeđuju na duže staze su ogromne ekološke i etičke prednosti u odnosu na kravlji sir. Za sve one koji hoće da vide, jedna stvar je sve jasnija – budućnost sira je... plant based.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.