
Održali smo prvi PLANTBASED MASTERCLASS u Srbiji! Udružili smo ljubitelje hrane i otkrili novu dimenziju ukusa
Juče je u Beogradu održan prvi masterclass za pripremu biljne hrane koji je vodila Tamara Đurić, urednica portala plantbased.rs i sertifikovani trener za biljnu ishranu.
Događaj je okupio ljubitelje biljne ishrane koji prate naš portal, ali i uticajne influensere okrenute zdravijem stilu života. Sam događaj započeo je kratkim, ali snažnim uvodom o važnosti biljne ishrane. Tamara je u uvodnoj reči objasnila kako je postala sertifikovani plantbased trener - uz smeh je priznala da je oduvek bila štreber u svemu što je radila, pa tako i u učenju o biljkama, zdravlju i ishrani. Nije joj bilo dovoljno da zna šta je zdravo, želela je da zna i zašto, i kako to sve funkcioniše u telu - do ćelijskog nivoa.
„Ova radionica je moja interpretacija biljne ishrane, kao nekoga ko nije profesionalni kuvar, već vrlo iskusan amater koji godinama kuva za veliku porodicu. Biljna ishrana ne podrazumeva komplikovana pravila, tehnike, niti misteriozne sastojke, već je glavna poenta da bude ukusna, raznovrsna i da u njoj uživamo. Kao neko ko se kroz edukaciju upoznao sa ogromnim benefitima biljne ishrane, imala sam želju da podelim i svoje znanje, ali i praktično iskustvo u pripremi svakodnevnih obroka koje će voleti cela porodica,” rekla je Tamara, uvodeći nas u koncept radionice.

Nakon toga smo se upustili u ono zbog čega smo se i okupili - pripremu hrane. Tamara nas je uvela u recepte koje smo spremali, objašnjavajući njihovu praktičnost, jednostavnost i naravno, važnost pravilnog kombinovanja namirnica kako bismo obezbedili kompletan, balansiran obrok. Za predjelo smo spremali tortilje sa povrćem i tofuom, glavno jelo bilo je povrće na pirinču sa tofuom i prelivom koji su svi gosti hvalili, ali i salatom. Za kraj, probali smo mirisni dezert od zapečenih ovsenih pahuljica sa voćem, orasima i crnom čokoladom. Recept jednostavan, bez brašna i šećera, a bogatstvo ukusa neprocenljivo.
A kako je sve počelo?
Podelili smo se u dve grupe i krenuli sa seckanjem, prženjem, mešanjem i uživanjem. Ceo proces je tekao brzo, spontano, i sve nas je zbližio već na prvim zalogajima pripreme - razvijale su se priče, smeh i razmena iskustava. Jedna od najvažnijih činjenica je bila ta što je atmosfera bila potpuno oslobođena predrasuda, bili vegan ili ne, svi su došli da nauče nešto novo. Bilo je prostora za svakoga, sa empatijom, razumevanjem i mnogo pozitivne energije.

Na masterclassu se okupilo 20 učesnika, među kojima su bili i neki od poznatih zaljubljenika u zdrav život i biljnu ishranu. Jedna od njih bila je i Ana Todorović (@nutricionista.anatodorovic), diplomirani nutricionista koja na svom Instagram profilu redovno deli stručne savete o zdravoj ishrani, razbija mitove i motiviše pratioce da biraju hranljive obroke. Pored Ane, Natalija i Julija Đukić (@fitness.bliznakinje), influenseri i sertifikovani treneri, istakle su koliko im je biljna ishrana pomogla da se ugoje na zdrav način i da poboljšaju svoje celokupno zdravstveno stanje, naglašavajući da je zabluda da biljna ishrana mora biti dosadna - to, kako kažu, misle samo oni koji je još nisu isprobali na pravi način. Bila je tu i Nina Gavrilović, na mrežama poznatija kao @ninine_avanture, a ovo su njeni utisci:
„Masterklas je prevazišao sva moja očekivanja. Moj najveći utisak je da smo u prostoriju ušli kao stranci, a izašli kao ljudi koji su se kroz kuvanje povezali i pričali i učili o zdravoj ishrani, zdravom životu i zdravijem pogledu na svet. Bilo je korisno, odlično pripremljeno i zabavno, tako da se radujem novom događaju ovog tipa.”

Oduševljenje druženjem nije krila ni Danijela Pantić (@recepti_za_srecu), influenser, master inženjer vinogradarstva i vinarstva i filolog, koja na svakodnevnom nivou na svom Instagram profilu deli recepte. Iako nije vegan, podelila je sa nama koliko uživa u pripremi biljnih obroka, a posebno nam je istakla da voli vege burger. Dokaz da ne morate biti 100% posvećeni biljnoj ishrani da biste je cenili i voleli.

Nikola Nikolić (@johnnypony.1) , influenser i kreator sadržaja, priznao nam je da glavni razlog njegove želje da dođe na našu radionicu, činjenica da se sve više okreće biljnoj ishrani, promovišući i podržavajući zdrav način života na svom Instagram profilu.

Kad je došlo vreme za degustaciju, svi su se okupljali oko tanjira brže nego što smo stigli da izgovorimo “prijatno”. Tortilja punjena nadevom koji je Tamara ranije koristila za pitu, a zatim kreativno transformisala u punjenje za tortilje, bila je pravi pogodak.

Umaci od paradajza Bakina tajna, klasičan, ljuti i sa dodatkom bosiljka, dodatno su obogatili ukuse i najavili da nas glavno jelo neće razočarati. Kombinacija tofua, povrća, pirinča i sveže salate, uspela je da prevaziđe broj od 30 biljaka u jednom obroku - baš kao što je Tamara napomenula u uvodu da je preporučeni cilj na nedeljnom nivou. A onda, kao šlag na tortu, desert.

Zapečene ovsene pahuljice sa voćem, orasima i crnom čokoladom, čiju je mekoću i pun ukus zaokružio ozbiljno dobar biljni napitak Imlek Oaza. Pošto su se svi vraćali po repete, kuhinja je na kraju ostala skoro pa prazna - olakšali smo čišćenje i u potpunosti izbegli bacanje hrane, što je takođe jedan od plantbased ciljeva.

Prvi masterklas biljne ishrane bio je mnogo više od kuvanja - bio je to susret znanja, ukusa i zajedništva. Dok smo završavali dan puni utisaka, sa punim stomacima i još punijim srcima, jedno je bilo sigurno - biljna ishrana nije samo hrana. To je način povezivanja, učenja, razmene, i možda najvažnije - dokaz da kada nešto spremate sa ljubavlju, postaje neodoljivo ukusno. Naučili smo i koliko je takva ishrana blagotvorna za naše zdravlje - puni tanjiri najvažnijih nutrijenata, proteina, vlakana, vitamina i prirodnih sastojaka za energiju i dobro raspoloženje.

Ovo druženje nam je svima pokazalo koliko je važno otvoriti se prema novim iskustvima, dati šansu drugačijem, i uživati u svakom koraku procesa. Planiramo još edukativnih radionica, a sledeći put možete i vi biti deo tima koji priprema biljnu gozbu!
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.