• 0
 ≫ 

6 neverovatno moćnih grupa namirnica su "bomba" za naše zdravlje i dugovečnost

 ≫ 

Poznati svetski nutritivni stručnjak, doktor Fuhrman, smislio je simpatičan akronim koji se lako pamti, a predstavlja početna slova namirnica koje bi trebalo da unosimo svakoga dana zbog njihovih neverovatnih benefita za naše zdravlje

  • 0
hrana, zdrava hrana, raznovrsna hrana Foto: Shutterstock

Mnogi od nas sećaju se sigurno iz nekih starijih vremena jako popularnog crtaća o mornaru Popaju. Kao deca smo se divili njegovoj neverovatnoj snazi, potpuno neproporcionalnoj njegovoj veličini. Naš junak Popaj nije bio ni nalik današnjim nabildovanim snagatorima, ali je zato imao tajno oružje - spanać. Kad god je morao da interveniše pesnicama, posegnuo bi za konzervom spanaća, koju je volšebno izvlačio ko zna odakle. Spanać bi u sekundi napumpao njegove bicepse iz kojih bi eksplodirala nadljudska snaga i dežurni nasilnik Badža bi neslavno završio.

Mornar Popaj Printskrin: Youtube

Zar ne bi bilo lepo da stvarno postoji takva namirnica kojom možemo da „napumpamo“ svoje zdravlje i snagu po ugledu na dobrog starog mornara Popaja? Možda biste mogli da pomislite da je odgovor u tzv. „superhrani“ (marketinški izum današnjice). Znate sigurno, to su one namirnice za koje do skora nismo ni znali da postoje, a sada nam se prodaju kao nešto što nam je neophodno za dobro zdravlje.

Hajde da ne nasedamo na marketinške zavrzvlame i tražimo superhranu u raznim egzotičnim biljkama i skupim preparatima! Superhrana nam je nadohvat ruke i krije se među namirnicama koje su nam svakoga dana dostupne i najčešće nisu skupe. Ali kako izabrati namirnice koje su moćnije od drugih? I da li među njima postoje „superheroji“?

Koje su to namirnice prave „bombe“ za poboljšanje zdravlja?

Poznati svetski nutritivni stručnjak, doktor Fuhrman, koji već dugi niz godina širi ideju o forsiranju nutritivno bogatih namirnica u ishrani i izbegavanju industrijski prerađene hrane, potrudio se da nam olakša svakodnevni izbor namirnica. Osmislio je jedan simpatičan akronim koji se lako pamti, a predstavlja početna slova namirnica koje bi trebalo da unosimo svakoga dana zbog njihovih neverovatnih benefita za naše zdravlje. Taj akronim je G-BOMBS.

G-BOMBS Foto: Telegraf, Shutterstock

Iza njega se kriju namirnice kojima, po njegovom mišljenju, treba da damo prioritet u odnosu na druge. U pitanju su obične i dostupne biljne namirnice koje imaju izuzetnu nutritivnu vrednost, pa ih doktor Fuhrman naziva „olimpijskim šampionima“ zdravlja.

Skraćenica G-BOMBS je engleski akronim i označava sledeće grupe namirnica: Greens (zeleno povrće), Beans (mahunarke), Onions (luk), Mushrooms (pečurke), Berries (bobičasto voće) i Seeds (semenke).

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Dr. Fuhrman, expert on nutrition and natural healing (@joelfuhrmanmd)

G označava Greens ili zeleno povrće – (kupus, kelj, rukola, blitva, brokoli, spanać, …). Ono sadrži neverovatno obilje antioksidanasa – hlorofila, isoflavona, kao i prekursora sulforafana – dosada najmoćnije supstance koja je dobro istražena kao borac protiv raka. Mozak, kosti, krv i vaš DNK, biće vam zahvalni ako unosite puno zeleniša.

B označava Beans ili mahunarke (pasulj, sočivo, leblebije, grašak, …) – grupu namirnica koja se u najvećem broju istraživanja širom sveta povezuje sa dugovečnošću. Visok sadržaj vlakana, proteina, vitamina i minerala, čini da mahunarke nisu samo moćne u borbi protiv raka, već da mogu da doprinesu i zdravlju srca, kontroli nivoa šećera u krvi, ali i zdravom gubitku težine.

O označava Onions ili luk (crni i beli luk, praziluk, mladi luk,…) – porodicu koja se koristi kao lekovito sredstvo hiljadama godina. Luk ima antioksidansna, antiviralna, antibakterijska i anti-inflamatorna svojstva, pa je moćna podrška imunom sistemu.

M označava Mushrooms ili pečurke, koje nisu biljke već gljive i bukvalno su pretrpane antioksidansima, vitaminima i mineralima. Kao posebno carstvo, pečurke sadrže mnoge vredne sastojke koji nisu uobičajeni kod biljaka. To su pre svega ergotionin i glutation, antioksidansi za koje je pokazano da mogu da imaju značajnu ulogu u prevenciji depresije i degeneracije mozga u starijoj dobi.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Dr. Fuhrman, expert on nutrition and natural healing (@joelfuhrmanmd)

Neka od najbolje istraženih svojstava pečurki povezana su sa povoljnim uticajem na imuni sistem, a najmoćnijim su se pokazale, verovali ili ne, pečurke koje najčešće koristimo u ishrani – šampinjoni.

Drugo B u G-BOMBS označava Berries ili bobičasto voće (borovnice, maline, kupine, ribizle,…). Jarke boje ovog voća ukazuju na to da su izuzetno bogata antioksidansima i poilfenolima, ali i vitaminima. Svi ovi sastojci pomažu telu da se izbori sa oksidativnim stresom, odgovornim za hroničnu inflamaciju u organizmu, koja može dovesti do raka, dijabetesa, demencije, itd…

S označava Seeds ili semenke, superheroje po svom sadržaju fitonutrijenata – vitamina, minerala, fenolnih jedinjenja, itd… Semenke sadrže i obilje vlakana, a neke vrste, kao što su čija i lanene semenke, bogate su omega 3 masnim kiselinama. Semenke u ishrani donose nam ogromne benefite – štite nas od raka, snižavaju nivo holesterola, stabilizuju nivo šećera u krvi, podižu raspoloženje, itd…

Dakle, kad god krenete u kupovinu obvezno imajte na umu skraćenicu G-BOMBS, kao podsetnik u kojim namirnicama leži najveća snaga prirode.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari