Naučna studija utvrdila: Leblebija je moćna za snižavanje holesterola, evo kako

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Kada pomislimo na zdravlje srca ili povišen holesterol, obično to povezujemo sa preporukama o izbegavanju masne hrane ili uzimanjem lekova. Međutim, izgleda da jedna jednostavna i pristupačna namirnica – leblebija, može biti takođe efikasna. Ovo pokazuju nova naučna otkrića. Naime, u novoj studiji predstavljenoj na prestižnoj konferenciji Nutrition 2025, održanoj krajem maja u Orlandu, naučni istraživači sa Ilinois Instituta za tehnologiju došli su do značajnih otkrića o sposobnostima leblebije da utiče na snižavanje holesterola.

Šta je otkrila nova studija?

Učesnici ove studije (72 odrasle osobe sa predijabetesom) bili su podeljeni u tri grupe koje su svakog dana tokom 12 nedelja konzumirale jednu od sledeće tri namirnice:

  1. 1 šolju leblebija
  2. 1 šolju crnog pasulja
  3. 1 šolju belog pirinča (kontrolna grupa)

Tokom trajanja studije učesnici nisu uvodili nikakve druge promene u svoju ishranu, navike i stil života. Rezultati su pokazali klinički značajno smanjenje holesterola u grupi koja je svakoga dana konzumirala leblebije.

U grupi sa crnim pasuljem primećeni je smanjenje upalnih markera, ali ne i značajne promene nivoa holesterola. Istraživači su zaključili da se leblebija pokazala kao najefikasnija namirnica za poboljšanje lipidnog profila.

Pečene leblebije Foto: Shutterstock/Svetlana Monyakova

Kako leblebija deluje u organizmu – objašnjava dr Vilijam Li

Dr Vilijam Li, naučni istraživač i autor knjige „Eat to Beat Disease“ (Ishranom pobedite bolest), objašnjava koji mehanizmi stoje iza efekta leblebija na nivo holesterola u organizmu:

  • One hrane naše dobre bakterije – leblebije sadrže vlakna koja pomažu zdravlje mikrobioma i aktiviraju ga.
  • Vitalne i zdrave bakterije, nahranjene vlaknima leblebija, poboljšavaju metabolizam masti što dovodi do snižavanja holesterola.
  • Naše dobre bakterije, kada su vitalne i nahranjene, utiču na smanjenje inflamacije (zapaljenskih procesa) u organizmu oslobađanjem moćnih metabolita – supstanci pod nazivom kratko-lančane masne kiseline.

Nije teško uključiti leblebije svakoga dana u ishranu…

Dr Li objašnjava da nije naročiti problem ubaciti svakodnevno leblebije u ishranu, s obzirom da postoji puno ukusnih recepata. Možete ih čak i samo prosto začiniti (so, aleva paprika, beli luk u prahu) i preliti sa malo maslinovog ulja i ispeći – za preukusnu hrskavu užinu ili zdravu „grickalicu“. Leblebije su i divan dodatak letnjim kuvanim jelima od povrća, gde uz malo dinstanog luka, začina i drugog povrća lako dobijate i zdrav i izuzetno ukusan, a lagan obrok.

Falafel, hrana, leblebije Foto: Pixabay

Dr Li naglašava da, iako postoji mnogo načina za pripremu leblebija, od ključne je važnosti da se one i pripreme na zdrav način.Upotrebite zdrave masnoće kada ih spremate, kao što je ekstra devičansko maslinovo ulje“, kaže dr Li, „I dodajte druge zdrave sastojke, poput crnog i belog luka i kurkume, kako bi još više poboljšali benefite pripremljenog obroka za zdravlje.

Popularni načini za pripremu leblebija uključuju – mlevenje leblebija u falafel (blisko-istočne ćuftice od leblebija), dodavanje leblebija u salate ili korišćenje leblebija kao vege zamene u receptima sa tunom. Ipak, jedan od najpoznatijih načina svakodnevne upotrebe leblebija svakako je neodoljivi slani namaz koji potiče sa Bliskog Istoka – humus.

Predlog letnjeg ručka - recept za kuvano jelo od leblebija sa patlidžanom (može se jesti i toplo i hladno)

Evo i jednog finog i jednostavnog recepta za pripremu jela sa leblebijama. On objedinjuje letnje povrće koje je u jeku sezone – paradajz i patlidžan, aromatičnu osnovu u vidu crnog i belog luka i začina i na kraju leblebije – za biljne proteine i obilje vlakana.

Potrebno je:

  • 1 glavica crnog luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 2 srednja patlidžana
  • 4-5 zrelih paradajza
  • 1 konzerva lebleblebija (ili 2, ako pravite veću količinu)
  • Začini: biber, aleva paprika, kumin, kurkuma, origano
  • So po ukusu
  • Malo šećera (za balans ukusa – dodati samo ako je paradajz kiseo)
  • Maslinovo ulje

Kao uvod u pripremu jela potrebno je preseći oba patlidžana uzdužno na pola, preliti sa malo maslinovog ulja i ispeći (presečnom stranom na dole na papiru) u rerni dok ne omekšaju. Nakon pečenja izdubiti mekanu sredinu patlidžana kašikom i iseckati je sitno (pretvoriti u pire).

U dubljoj posudi na maslinovom ulju propržiti naseckan crni, pa potom i beli luk, dodati oceđenu leblebiju iz konzerve, začine i promešati. Potom uliti oljušten i iseckan paradajz (po želji za jači ukus paradajza dodajte i malo paste paradajza iz tube) i krčkati 20-ak minuta da se povrće skuva i ukusi povežu. Pred kraj u jelo dodati pire od pečenog patlidžana, pa promešati, probati i dodatno začiniti po potrebi.

U ovom jelu najbolje se uživa umačući hrskave komade prepečenog hleba, a podjednako je ukusno i toplo i hladno.

Dakle, samo jedna šolja leblebija dnevno može značajno poboljšati vaš holesterol, pa time i zdravlje srca. Iako je pomenuta studija rađena na osobama sa predijabetesom, pronađene koristi leblebija odnose se na mnogo širu populaciju. Naime, ovi rezultati samo potvrđuju ono šot stručnjaci već dugo govore – celovite biljne namirnice su moćni i pristupačni saveznici u prevenciji hroničnih bolesti.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari