• 0
 ≫ 

Ove žene su se za samo 8 nedelja biološki podmladile za čak 5 godina: Evo kako...

 ≫ 

  • 0
Starije žene istezanje Foto: Shutterstock/Litvinov

Novo istraživanje donosi nam dobre vesti. Naime, izgleda da se izmenama stila života kroz bolju ishranu, dobar san i redovno vežbanje, a sve udruženo sa vežbama relaksacije, možemo bukvalno podmladiti. Naravno ne kalendarski, već biološki. 6 žena godišta između 46 i 65 su se uključile u interventni 8-nedeljni program koji je uključivao izmene u njihovoj ishrani, spavanju i količini fizičke aktivnosti. Dobile su i uputstvo kako da izvode vežbe relaksacije, kao i koje suplemente treba da uzimaju.

Nakon završetka ovog 8-nedeljnog intenzivnog programa, kod čak 5 od 6 učesnica je na testovima krvi ustanovljeno smanjenje parametara biološke starosti od 3 do čak 11 godina, a u proseku 4.6 godina, po nalazima objavljenim u naučnom časopisu „Aging“ (Starenje). Sve učesnice istraživanja osim jedne, su pre njegovog početka bile biološki mlađe u odnosu na svoju hronološku starost (broj godina). Ovo je važno, jer smanjuje verovatnoću da je do smanjenja biološke starosti došlo usled poboljšanja stanja neke hronične bolesti tokom trajanja programa. Drugim rečima, po mišljenju autora sa tri američka univerziteta, smanjenje biološke starosti može se pripisati isključivo ostvarenom uticaju na mehanizme starenja.

16:8 dijeta, vreme za jelo, zdrava hrana, ishrana Foto:Shutterstock

A kakva je zapravo razlika između biološke i hronološke starosti?

Jednostavno rečeno – hronološku starost nam određuje kalendar i broj rođendana koje smo prešišali. Biološka starost je znatno fleksibilinija kategorija i govori o tome koliko su stare naše ćelije i naša tkiva. Sa jedne strane očigledno imamo moć da za nekoliko godina smanjimo svoju biološku starost, ali sa druge stoji opasnost da ubrzamo stvari i završimo biološki stariji od svojih godina zbog na pr. slabijeg zdravlja ili previše stresa.

Ako pogledamo hronične bolesti koje pogađaju ljude u sve mlađoj dobi, kao što je visok pritisak i dijabetes, oni koji od njih pate znatno ubrzavaju svoje biološko starenje. Istovremeno starenje nas čini i podložnijim da zaradimo neku od ovih bolesti. Ovo celu priču navodi u pravcu dilemu šta je starije kokoška ili jaje – da li ćemo ostariti brže zbog bolesti ili ćemo se brže razboleti ako ostarimo.

Vesela bakica Foto: Shutterstock

O biološkoj starosti se govori i kao „epigenetičkoj“ starosti. Epigenom čini mnoštvo hemijskih komponenti koje mogu da kažu genomu (DNK) šta da radi. Epigenom nije u stanju da promeni sekvencu DNK, ali je u stanju da promeni način na koji ćelije koriste komande „zapisane“ u našoj DNK. Epigenom je podložan uticaju faktora okoline i stila života koji mogu dovesti do promena koje mogu biti i štetne. Sve više studija demonstrira međutim, da se štetne promene na epigenomu mogu i preokrenuti i tako usporiti biološko starenje.

Prvi pouzdani epigenetički sat je pre 10-ak godina otkrio istraživač sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu, Stiv Horvat. On je odredio nekoliko različitih tipova tkiva na osnovu kojih je moguće ustanoviti biološku starost svake osobe. Danas u svetu postoje i komercijalno dostupni testovi za određivanje biološke starosti.

žena, buđenje, starenje, jutro Foto: Shutterstock/fizkes

Kako su učesnice studije uspele da preokrenu, odnosno uspore starenje?

U pogledu ishrane učesnice su dobile zadatak da svakoga dana konzumiraju sledeće vrste hrane:

  • 2 šolje tamno zelenog lisnatog povrća
  • 2 šolje povrća iz porodice kupusnjača (brokoli, kupus, prokelj, bok-čoj, karfiol, rukola,…)
  • 3 šolje povrća jarkih boja
  • 30 g semenki bundeve
  • 30 g semenki suncokreta
  • 1-2 cvekle
  • 1 jaje
  • Jetru (oko 200 g nedeljno)

Osim ovih namirnica, učesnice su dobile zadatak i da svakoga dana pojedu po dva dodatka ishrani od navedenih adaptogena za koje se smatra da stimulativno deluju na proces metilacije koji upravlja ekspresijom gena:

  • 1/2 šolje borovnica
  • 2 čena belog luka
  • 2 šolje zelenog čaja
  • 1/2 kašičice ruzmarina
  • 1/2 kašičice kurkume

Dodatne mere vezane za dnevnu rutinu:

  • Uzimati dve kapsule probiotika dnevno
  • Piti 8 čaša vode dnevno
  • Vežbati bar 30 minuta dnevno
  • Raditi vežbe disanja 2 puta dnevno (vežbe relaksacije)
  • Spavati najmanje 7 sati
  • Ne uzimati hranu 12 sati nakon poslednjeg obroka u toku dana (vremenski razmak između večere i doručka)
Zdrava hrana, ishrana Foto: Pixabay

Ako vam ove mere zvuče preozbiljno, znajte da ni sve učesnice nisu uspele da ispune baš sve navedene zadatke svakoga dana. Pozitivne promene u biološkoj starosti su se, po nalazima istraživača, desile kod onih koje su se držale preporuka 82% vremena. Ipak, rezultati ovakvih studija, kojih je poslednjih godina sve više i više, dokazuju da naši svakodnevni izbori vezano za ishranu i stil života imaju presudan uticaj na to kako ćemo živeti i koliko ćemo živeti. Možda nismo u stanju da ispratimo sve ovako rigorozne preporuke, ali one su i skrojene za one koji hoće drastično da se podmlade u što kraćem roku. Ono što mi možemo je da iskoristimo ovo iskustvo i primenimo ono što možemo da uglavimo u svoju dnevnu rutinu.

Oprez: Negativni efekti stresa na biološko starenje

Interesantno je da je sedmi učesnik studije trebalo da bude jedan muškarac, koji se povukao odmah na početku zbog hitnog slučaja bolesti u porodici. Ovom 71-godišnjaku je pre početka studije utvrđena biološka starost od svega 57.6 godina. Iako nije učestvovao u istraživanju on se nakon 8 nedelja podvrgao ponovnom testiranju, gde je utvrđeno da mu se u ovom kratkom, ali izuzetno stresnom periodu, biološka starost povećala za čak 4 godine. Ovo nije bilo iznenađujuće otkriće za istraživače koji su komentarisali da su i prethodna istraživanja pronašla da izuzetno stresni događaji mogu da dovedu do dramatičnog ubrzanja procesa starenja organizma. I to ne samo stres, već i razni mentalni poremećaji, kao što su depresija, anksioznost ili bipolarni poremećaj na pr., mogu dovesti do ubrzavanja biološkog sata i bržeg starenja.

Stariji covek u kolima Foto: Shutterstock

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari