• 1
 ≫ 

Nije moguće izgraditi mišićavo telo na veganskoj ishrani – mit ili istina?

 ≫ 

Poslednjih godina na društvenim mrežama i Internetu u velikoj je ekspanziji trend promovisanja veganske, odnosno plant based ishrane, od strane sportista i fitnes entuzijasta. Većina ljudi, međutim, još uvek veruje da je nemoguće imati velike mišiće hraneći se samo biljkama

  • 1
fitnes, noge, vežbanje, zategnute noge, vežbe za noge Foto: Shutterstock/Undrey

Iz dana u dan sve je veći broj profila na društvenim mrežama čiji kreatori sa ponosom prikazuju svoje rezultate u fitnesu i izgradnji mišićne mase na striktno plant based, odnosno veganskoj ishrani.

Masovnom širenju popularnosti plant based ishrane poslednjih godina (naročito među mladima) doprinelo je:

  • Saznanje o zdravstvenim benefitima koje je moguće dobiti unosom konzumacijom celovite biljne hrane i biljnih proteina
  • Zabrinutost vezana za štetne efekte konzumiranja životinjskih proizvoda na zdravlje (zasićene masnoće, loš uticaj na kardiovaskularno zdravlje, potencijalno kancerogeno dejstvo, …)
  • Zabrinutost oko razarajućeg uticaja masovne stočarske i mesne industrije na degradaciju okoline i klimatske promene
  • Etički problemi i nelagodnost pred saznanjima o surovom tretmanu životinja u mesnoj industriji
  • Saznanja o potencijalnim velikim rizicima pojave novih pandemija zaraznih bolesti, iniciranim na ogromnim industrijskim farmama za uzgoj životinja

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Derek Simnett, CNP (@simnettnutrition)

A šta kaže nauka, mogu li se dobiti mišići na veganskoj ishrani?

Suprotno od plant based fitnes entuzijasta na društvenim mrežama, većina ljudi i dalje se drži tradicionalnih uverenja da je za izgradnju mišićavog tela neophodno unositi meso, odnosno proteine životinjskog porekla.

Uzimajući u obzir ogroman broj dokaza o povoljnom uticaju celovite plant based ishrane na dugoročno zdravlje, čini se razumnim da bi sportisti trebalo da istraže da li mogu postići optimalne sportske performanse na plant based ishrani i postoji li razlika u odnosu na rezultate sa ishranom u kojoj preovlađuju životinjske namirnice?

Nauka se ovom problematikom bavi već neko vreme, pa postoji obilje naučnih izveštaja i studija koji su došli do zaključka da ne postoji razlika u performansama između plant based sportista i onih na mešovitoj ishrani.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Will Brooks | Vegan Athlete (@willbrooksofficial)

Na pr. jedna uporedna analiza studija koje su upoređivale plant based ishranu i mešovitu ishranu sportista i njihove performanse, nije pronašla razliku u izmerenim vrednostima mišićne snage, kao ni anaerobnih i aerobnih performansi.

Još jedna naučna studija, koja je uporedila mlade sportiste koji su bili ili na mešovitoj ishrani ili na vegetarijanskoj/veganskoj ishrani najmanje 2 godine, pronašla je da razlike u sportskim performansama skoro da ne postoje. Jedina razlika koju su pronašli je porast nivoa VO2 max kod devojaka na plant based ishrani, u odnosu na one na mešovitoj ishrani. Kod muških učesnika nije bilo baš nikakve razlike.

Jedna skorija studija je ispitala efekte na rezultate Cross Fit treninga muških i ženskih učesnika, koji su pratili plant based ili mešovitu ishranu tokom visoko intenzivnih treninga u trajanju od 4 nedelje. Iako su obe grupe za ovo vreme pokazale napredak u izvođenju vežbi, autori istraživanja nisu primetili razliku u performansama između učesnika na različitim vrstama ishrane. Praćenjem biohemijskih markera u krvi zaključili su da veganska ishrana ni na koji način ne umanjuje optimalne vrednosti parametara vezanih za optimalan rad mišića i povećanje njihove mase.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Nimai Delgado | Vegan Lifestyle Transformation Coach (@nimai_delgado)

A šta nam kaže zdrav razum?

Ako zdravorazumski preispitamo verovanje da je nemoguće imati velike mišiće i snažno telo hraneći se isključivo biljkama, vrlo brzo ćemo doći do zaključka da se ono kosi sa zdravim razumom. Kako? Prosto.

Dovoljno je baciti pogled na divlji svet, pa videti da su najveći i najjači sisari na planeti – biljojedi. Na pr. bilo koji mužjak gorile može u „mrtvom dizanju“ da podigne 800 kg. Ljudski svetski rekord je oko 530 kg, ali to diže samo 1 čovek na planeti, a onih 800 kg može da „cimne“ bilo koja muška gorila.

Planinska gorila Foto: Shutterstock

Ljudska vrsta se ponosi svojom inteligencijom, a nikako da se zapita… Kako je moguće da je čovek, koji anatomski ima sve karakteristike biljojeda, uspeo sebe da ubedi da ne može da bude snažan i zdrav jedući samo biljke?

Valjda mislimo da smo i tu „specijalni“… A nismo. Jedino po čemu smo jedinstveni u odnosu na ostale životinjske vrste je to koliko smo bolesni. I taj spisak bolesti se stalno produžava…

A sada kviz – znate li da prepoznate ko je vegan, a ko mesojed?

Za one koji nisu sigurni da li njihovim stavovima upravljaju predrasude ili ne, evo prilike da saznaju. Pogledajte sliku, pa probajte, bez gledanja odgovora ispod slike da pogodite ko je od momaka na slici vegan, a ko je mesojed.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Derek Simnett, CNP (@simnettnutrition)

Odgovor je: Svi momci na slici su vegani (neki od rođenja).

Ako ste pogrešili, ne sekirajte se, jer na isti način (nošeni usađenim predrasudama) razmišlja većina ljudi. O tome svedoči i ovaj simpatičan post jedne ankete sa Instragrama, gde su prolaznicima pokazane slike vegana bildera sa pitanjem da kažu svoje mišljenje da li su u pitanju mesojedi ili vegani...

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Brian Turner | Vegan Bodybuilder & Coach (@brianturnerofficial)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sportaš

    11. mart 2024. | 15:47

    Moguće je ja kao profesijonalni sportaš tako se nazivam jer svaki drugi dan idem u teretanu ne jedem meso a imam mišiće mogu da kažem nije teško jer ima puno suplemenata da se kupe koji nam ubrzavaju proces dobivanja mišića. I sve je plantbased i ekofrendli. I čuva našu planetu i nas