Kako da sami napravite biljnu pavlaku za kuvanje
Pavlaka za kuvanje je vrlo koristan dodatak jelima, koji može znatno poboljšati i ukus, ali i teksturu jela, čineći ih „kremastijim“, što svi volimo. Donosimo vam recept za homemade pavlaku za kuvanje u biljnoj verziji.
Domaću verziju pavlake za kuvanje možete vrlo lako sami napraviti, a glavni sastojak joj je indijski orah.
Industrijske pavlake za kuvanje na bazi mleka, ili kombinacije mlečnih proteina i biljnih masnoća se danas masovno koriste u kulinarstvu, pa čak i u restoranima. Nažalost, one su vrlo lošeg sastava i sadrže visok procent masnoće, i to većinski one najopasnije za zdravlje - zasićene masnoće.
Zato je homemade verzija pavlake na bazi indijskog oraha mnogo bolja opcija. Vaša jela će dodatkom ove pavlake dobiti neverovatno kremastu teksturu, ali na zdraviji način.
Potrebno je:
- 150 g sirovog indijskog oraha
- 150 g vode (ili malo više, ako želite tečniju pavlaku)
- 2 kašike maslinovog ulja (nije obavezno)
- 2 kašike soka od limuna
- 1/2 kašičice soli
Po želji možete dodati i:
- 1/2 kašičice senfa
- 1/2 kašičice belog luka u granulama
Postupak:
- Odmerite indijski orah, stavite ga u dublju posudu, sipajte vodu da ga prekrije i zagrejte u mikrotalasnoj ili prokuvajte kratko na šporetu. Ostavite indijski orah bar pola sata u vreloj vodi da „nabubri“.
- Prospite vodu u kojoj je stajao indijski orah i isperite ga. Stavite ga u blender, dodajte ostale sastojke i izblendirajte. Blendirajte onoliko koliko je potrebno da dobijete kremastu strukturu pavlake, u zavisnosti od snage blendera.
- Dodajte vode, ako je potrebno, do željene gustine pavlake. Imajte u vidu da će pavlaka od indijskog oraha postati nešto gušća stajanjem u frižideru.
Vašu pavlaku od indijskog oraha stavite je u teglu i smestite u frižider. Možete je čuvati na hladnom 7-10 dana, a možete je koristiti kao dodatak – potažima, kuvanim jelima, pastama, prelivima, sosovima ili dresinzima za salate.
Ne zaboravite da je ova pavlaka posna, pa je možete koristiti kao dodatak jelima i tokom posta.