Kako da sami napravite biljnu pavlaku za kuvanje

Pavlaka za kuvanje je vrlo koristan dodatak jelima, koji može znatno poboljšati i ukus, ali i teksturu jela, čineći ih „kremastijim“, što svi volimo. Donosimo vam recept za homemade pavlaku za kuvanje u biljnoj verziji.

Foto: Shutterstock

Domaću verziju pavlake za kuvanje možete vrlo lako sami napraviti, a glavni sastojak joj je indijski orah.

Industrijske pavlake za kuvanje na bazi mleka, ili kombinacije mlečnih proteina i biljnih masnoća se danas masovno koriste u kulinarstvu, pa čak i u restoranima. Nažalost, one su vrlo lošeg sastava i sadrže visok procent masnoće, i to većinski one najopasnije za zdravlje - zasićene masnoće.

Zato je homemade verzija pavlake na bazi indijskog oraha mnogo bolja opcija. Vaša jela će dodatkom ove pavlake dobiti neverovatno kremastu teksturu, ali na zdraviji način.

Foto: Profimedia

Potrebno je:

  • 150 g sirovog indijskog oraha
  • 150 g vode (ili malo više, ako želite tečniju pavlaku)
  • 2 kašike maslinovog ulja (nije obavezno)
  • 2 kašike soka od limuna
  • 1/2 kašičice soli

Po želji možete dodati i:

  • 1/2 kašičice senfa
  • 1/2 kašičice belog luka u granulama

Postupak:

  1. Odmerite indijski orah, stavite ga u dublju posudu, sipajte vodu da ga prekrije i zagrejte u mikrotalasnoj ili prokuvajte kratko na šporetu. Ostavite indijski orah bar pola sata u vreloj vodi da „nabubri“.
  2. Prospite vodu u kojoj je stajao indijski orah i isperite ga. Stavite ga u blender, dodajte ostale sastojke i izblendirajte. Blendirajte onoliko koliko je potrebno da dobijete kremastu strukturu pavlake, u zavisnosti od snage blendera.
  3. Dodajte vode, ako je potrebno, do željene gustine pavlake. Imajte u vidu da će pavlaka od indijskog oraha postati nešto gušća stajanjem u frižideru.

Vašu pavlaku od indijskog oraha stavite je u teglu i smestite u frižider. Možete je čuvati na hladnom 7-10 dana, a možete je koristiti kao dodatak – potažima, kuvanim jelima, pastama, prelivima, sosovima ili dresinzima za salate.

Ne zaboravite da je ova pavlaka posna, pa je možete koristiti kao dodatak jelima i tokom posta.