Špargla, superhrana bez dileme: Kako je pripremiti i zašto bi trebalo uvrstiti je u ishranu?

Špargla. Foto: Pixabay

Svako malo, kad se nađem u supermarketu i kada im je sezona, špargle mi zapadnu za oko, ali se ne usudim da ih kupim, jer nisam sigurna na kako bih ih pripremila. Ipak, ove zelene ‘’grane’’ nisu samo lep ukras na policama - špargle su prava superhrana koja dolazi sa brojnim prednostima za zdravlje. Ova delikatesna biljka raste u proleće, obično u martu i aprilu, i bere se u prvim mesecima toplijeg vremena. Špargle spadaju u porodicu ljiljana, beru se ručno, kada su mladi izbojci dovoljno dugi, obično oko 20-25 cm, pre nego što se otvore u cvetne pupoljke. Proces vađenja iz zemlje zahteva preciznost, jer samo oni mladi izdanci koji izlaze iz zemljišta, a koji se prepoznaju po svojoj čvrstoj teksturi i zelenoj boji, mogu da se ‘’uberu’’.

Foto: Pixabay

Zašto bi trebalo da uvrstite šparglu u ishranu?

Špargla sadrži mnoge mikronutrijente, uključujući gvožđe, cink i riboflavin. Izuzetno je bogata vitaminom K, koji je ključan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Takođe, špargla je odličan izvor folata (vitamina B9), koji je važan za zdravu trudnoću i mnoge vitalne procese u organizmu, uključujući rast ćelija i formiranje DNK - nije ni čudo što je smatrana superhranom!

Takođe, za šparglu se uključuju i sledeći benefiti:

  • Dobar izvor antioksidanasa
  • Može poboljšati probavu
  • Može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi
  • Može smanjiti holesterol i krvni pritisak
  • Može pružiti zaštitu od raka
  • Može podržati imunitet

Potrebno je više istraživanja kako bi se u potpunosti razumela sva svojstva na molekularnom nivou, ali to ne umanjuje činjenicu da je špargla nutritivno bogata i da deluje pozitivno na naš organizam.

Saveti za pripremu špargle

Pržena špargla

Sastojci:

  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 500 g špargle, drvenasti delovi uklonjeni, isečena na komade od 2,5 cm
  • ¼ kašičice morske soli
  • Sveže mleveni crni biber
  • 1 kašičica svežeg limunovog soka

Uputstvo:

Zagrejte maslinovo ulje u srednjem tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte šparglu, so i biber, pržite 3-6 minuta, dok ne omekša. Sklonite sa vatre, prelijte limunovim sokom. Posolite dodatno po ukusu i poslužite.

Pečena špargla u rerni

Ovaj recept u 4 koraka daje savršeno pečenu šparglu:

  1. Zagrejte rernu na 220°C.
  2. Odsecite drvenaste krajeve stabljika - ovi delovi nisu laki za jelo, a ni pečenjem neće postati dovoljno mekani za žvakanje.
  3. Prelijte celu šparglu maslinovim uljem, pospite solju i biberom, pa je rasporedite u jednom sloju na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući oko centimetar razmaka između stabljika. Razmak omogućava da se špargla hrskavo peče, a ne da se pari.
  4. Pecite 12 minuta, dok stabljike ne postanu lagano hrskave i mekane. Uživajte u špargli sa limunovim sokom, ili je iseckajte i dodajte kao prilog omiljenom jelu.

Grilovana špargla na roštilju

Ako nikada niste grilovali šparglu, obožavaćete je!

Prvo, odlomite drvenaste krajeve. Zatim, lagano prelijte isečene stabljike maslinovim uljem, pospite solju i biberom. Grilujte 6 do 8 minuta na prethodno ugrejanom roštilju na srednjoj vatri. Špargla je gotova kada postane mekana i blago ispečena.

Blanširana špargla

Stavite veliki lonac posoljene vode da provri i pripremite činiju sa ledenom vodom. Iseckajte šparglu na komade od oko 2,5 cm, odbacujući tvrde, drvenaste krajeve. Ubacite iseckanu šparglu u ključalu vodu i blanširajte je oko 1 minut, dok ne omekša, ali da zadrži jarku zelenu boju. Kašikom sa rupicama prebacite šparglu iz vrele u ledenu vodu i ostavite je da se hladi 1 minut. Procedite, osušite i uživajte!

Špargla iz air fryer-a

Ako želite hrskavu i brzo pripremljenu šparglu, air fryer je savršen izbor!

Zagrejte fryer na 190°C. U velikoj činiji prelijte šparglu maslinovim uljem. Posolite, pobiberite i dobro promešajte. Poređajte šparglu u jednom sloju u korpu friteze - pazite da ne pretrpate. Po potrebi, radite u više tura. Pecite 6 do 8 minuta, okrećući na pola vremena, dok ne omekša i vrhovi ne postanu hrskavi. Tačno vreme može varirati u zavisnosti od friteze.

Kisela špargla

Ako želite da uživate u špargli i van njene sezone, kiseljenje je odličan način da produžite njen rok trajanja i dodate joj bogat ukus! Evo kako da je pripremite:

Odsecite i bacite drvenaste krajeve špargle, a zatim prilagodite dužinu tako da stane uspravno u tegle. Dodajte tanke kriške ljutike (oko polovine glavice, tanko isečene), čen belog luka presečen na pola i grančice mirođije. U šerpi zagrejte po čašu sirćeta i vode, šećer (2 kašike) i so (1 kašika) na srednjoj vatri, mešajući dok se šećer i so potpuno ne rastope (oko 1 minut). Prelijte vruću tečnost preko špargle u teglama, potpuno ih prekrivajući, a zatim dodajte nekoliko zrna bibera u svaku teglu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim zatvorite tegle i stavite ih u frižider da odstoje preko noći.

Kisela špargla može se čuvati u frižideru do dve nedelje. Uživajte u njenom osvežavajućem ukusu kao prilogu ili dodatku jelima!

Špargla se može koristiti kao prilog, dodatak salatama, pastama, supama i rižotu, samo je potrebno da iskoristite vašu kreativnost i prilagodite svom ukusu ovu top namirnicu!