Iz jednog limuna ili limete izvucite daleko više soka uz ovaj jednostavan trik

Foto: Shutterstock

Nema tog recepta koji me više ne iznervira nego onaj koji traži „sok od jednog limuna“ - jer svi znamo da iz jednog limuna, ako nemamo sreće (ili dobar trik), ne izađe ni pola očekivane količine. Koliko puta ste i vi cedili limun za limunom, a na kraju dobili tek par kašičica soka? E pa, rešila sam da istražim kako da izvučemo maksimum iz svakog citrusa i otkrila sam nekoliko jednostavnih trikova koji zaista prave razliku.

Ceđenje počinje pre sečenja

Bez obzira na to da li pravite domaću limunadu ili sočnu pitu od limete, verovatno će vam trebati poprilična količina svežeg soka. I iako limun i limeta obiluju osvežavajućim ukusom, ceđenje često deluje kao mnogo truda za malo rezultata. Srećom, postoji jedan jednostavan trik koji mnogi kuvari redovno koriste - i počinje pre nego što uopšte isečete voće.

Potrebno je samo da voće stavite na radnu površinu, pritisnete ga dlanom i nekoliko puta valjate napred-nazad uz umeren pritisak. Primetićete kako voće postaje mekše - to je znak da su membrane popucale. Nakon toga, kada ga iscedite, sok će teći znatno lakše, pa ćete iz svakog komada dobiti više soka uz minimalan trud.

Foto: Shutterstock

Još trikova za više soka iz citrusnog voća

Valjanje voća nije jedini način da izvučete maksimum iz limuna i limete. Pomalo neobičan, ali vrlo efikasan trik uključuje mikrotalasnu pećnicu. Stavite ceo limun ili limetu u mikrotalasnu na 20 do 30 sekundi na najjače, zatim sačekajte da se ohladi do sobne temperature pre sečenja i ceđenja. Kako to funkcioniše? Toplota ubrzava kretanje molekula vode unutar ploda, pa dolazi do pucanja membrana koje sadrže sok.

Još jedan koristan savet: umesto da voće sečete popreko, probajte da ga isekate po dužini. Iako deluje kao sitnica, ovakav rez povećava površinu ploda, što omogućava da se oslobodi više soka.

Na kraju, ako nemate cediljku pri ruci, poslužiće i obična viljuška. Nakon što iscedite voće rukom, jednostavno uzmite viljušku i njom izdubite ostatak unutrašnjosti kako biste izvukli i poslednje kapi soka.

Kako da izaberete limun ili limetu punu soka

Ako ste ikada kupili limun koji je bio suv iznutra, znate koliko to može biti frustrirajuće - pogotovo kada vam treba samo malo soka za recept, a ceo plod ne da ni kap. Zato je važno znati kako da već prilikom kupovine prepoznate citrus koji krije maksimum soka.

Foto: Shutterstock/New Africa

Evo na šta da obratite pažnju:

  • Težina na dodir: Kada uzmete limun ili limetu u ruku, obratite pažnju na njegovu težinu u odnosu na veličinu. Teži plodovi obično sadrže više soka jer su bogatiji vodom.
  • Kora treba da bude tanka i glatka: Limun i limeta sa glatkom, zategnutom korom obično imaju tanji omotač i više mesa iznutra. Debela, gruba i porozna kora može značiti da plod ima manje soka i više bele unutrašnje kore (koja je gorka i neupotrebljiva).
  • Blago mekani na dodir: Lagani pritisak prstima treba da izazove blago „popuštanje“ ploda, ali ne sme biti premekan ni gnjecav. Takva tekstura ukazuje na to da su membrane unutar ploda već elastične i bogate tečnošću. Previše tvrd limun može značiti da je još uvek zelenkast ili suv iznutra.

Primer recepta sa sokom od limuna: Kremasti osvežavajući limun puding bez kuvanja

Ako ste u potrazi za brzim i osvežavajućim dezertom koji koristi svež limunov sok, ovaj veganski limun puding je savršen izbor. Recept je jednostavan, ne zahteva kuvanje, a rezultat je kremast i osvežavajuća poslastica.

Sastojci:

  • 1 šolja indijskih oraha (natopljenih)
  • 1/2 šolje kokosove kreme
  • 1/4 šolje sveže ceđenog limunovog soka
  • 1/4 šolje javorovog sirupa ili drugog zaslađivača po izboru
  • 1/2 kašičice kurkume (za boju)
  • Prstohvat soli

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu smesu.Smesu sipajte u posude za serviranje i ostavite u frižideru da se stegne najmanje 2 sata. Pre serviranja, po želji, ukrasite sa malo rendane limunove kore ili listićima mente.

Foto: Pexels / Ella Olsson

Dakle, sledeći put kad budete pravili limunadu, marinadu, sos ili kolač, isprobajte neki od ovih trikova - nećete verovati koliko više soka možete dobiti uz minimalan trud.