Pire krompir bez griže savesti: Lakom promenom sastojaka do bolje kontrole šećera u krvi

Foto: Shutterstock

Pire krompir je za većinu ultimativna „komfi“ hrana – pripremljen na pravi način je pravo kremasto uživanje – i za nepca i za dušu. Međutim, za ljude koji se bore sa dijabetesom, insulinskom rezistencijom ili pokušavaju da skinu višak kilograma, tradicionalno pripremljen pire krompir (naročito ako je u njega dodat puter , mleko ili pavlaka za kuvanje), nije najsjajnije rešenje i uvek izaziva osećaj krivice.

Ipak, i za uživanje u omiljenom pire krompiru bez griže savesti postoji rešenje. Možete uživati u omiljenom kremastom zadovoljstvu ali sa manje unetih kalorija i boljim balansom šećera u krvi, ako primenite jedan vrlo moćan trik – dodajte u pire pored krompira i – karfiol. Zašto?

Trik za bolji balans šećera u krvi: Dodajte u pire karfiol + beli luk + sveže začinsko bilje

Blendiranjem obarenog karfiola i dodavanjem u izgnječeni krompir, dobićete laganiju teksturu pirea, snizićete glikemijsko opterećenje obroka i pojačati njegovu nutritivnu vrednost – a sve to bez žrtvovanja ukusa omiljenog jela.

Evo kako da pripremite ovaj mešani pire:

  1. Obarite u vodi ili na pari jednake količine isečenog karfiola i krompira (količina po želji).
  2. Ako ne izbegavate beli luk, ispecite umotanu u foliju celu glavicu belog luka. Pečeni beli luk dobija slatkast i dubok ukus i postaje neodoljivo kremast.
  3. Ispasirajte bareno povrće u šerpi štapnim mikserom ili gnječillicom, pa začinite  solju, biberom, dodajte ispasiran pečeni beli luk (ili granule), maslinovo ulje i podesite gustinu sa malo biljnog mleka (ili vruće vode od kuvanja povrća).
  4. Na kraju možete dodati i šaku iseckanog peršuna ili vlašca što osvežava ukus pirea i dodaje u njega i malo boje i dodatnih fitonutrijenata.

Ova jednostavna promena sastojaka transformiše klasičan pire krompir u laganije i mnogo hranljivije sporedno jelo ili prilog – idealan za svakoga ko vodi računa o šećeru u krvi ili želi da učini svoje obroke zdravijim.

Foto: Shutterstock

Nauka u pozadini magije ovako pripremljenog krompir pirea

Karfiol – izuzetno nutritivno bogato povrće koje nudi sledeće benefite:

  • Nizak sadržaj kalorija i ugljenih hidrata, a visok sadržaj vlakana – odlično za dobru kontrolu šećera u krvi i osećaj sitosti
  • Bogat je glukozinolatima i sulforafanom, prirodnim supstancama koje podržavaju detoksikaciju jetre, a povezane su i sa zaštitnim efektima protiv raka
  • Sadrži vitamine C, K i B vitamine – kojie pružaju podršku imunitetu i metabolizmu
  • Naučne studije su potvrdile potencijal karfiola da smanjuje upalne procese, smanjuje rizik od dijabetesa i pruža podršku lakšem gubitku kilograma zahvaljujući svom sadrćaju vlakana i antioksidanasa.

Zahvaljujući svom blagom ukusu i kremastoj teksturi kada se skuva, karfiol se potpuno neprimetno uklapa u pire od krompira ne remeteći ukus, a dodajući nutritivne benefite.

Krompir često ima lošu reputaciju kao „hrana koja goji“, ali u svom prirodnom neprerađenom obliku, on zaista ima mnogo da ponudi:

  • Bogat je kalijumom, što je sjajna podrška za zdrav nivo krvnog pritiska
  • Kada se skuva i ohladi, krompir sadrži rezistentni skrob – koji posredstvom bakterijske flore doprinosi boljoj osetljivosti na insulin i zdravlju creva
  • Sadrži vitamine C i B6, uz antioksidanse poput hlorogenične kiseline.

Jasno je da nikada nije problem u krompiru, već načinu na koji je pripremljen i sa čime se zajedno jede – je ono što čini veliku razliku. Dodavanjem obarenog karfiola i zdravih masti u pire, a izbegavanjem mlečne pavlake i putera, pire od krompira postaje nutritivno balansiran obrok, bez lošeg uticaja na šećer u krvi (zbog smanjenog glikemijskog opterećenja).

Sveže začinsko bilje za dodatne benefite

Koristite sveže začinsko bilje što češće, jer njihovi benefiti dobacuju mnogo dalje od prostog garnirunga:

  • Peršun je bogat vitaminom K i antioskidansima poput apigenina, koji pružaju podršku metabolizmu šećera.
  • Vlašac dodaje suptilan ukus luka, a bogat je i vitaminom C i sumpornim jedinjenjima koja su dobra podrška detoksikaciji.

Začinsko bilje ima još jedan benefit – poboljšavaju ukus na prirodan način, pa ćete imati manje potrebe da dodajete više soli ili masnoća, da dobijete zadovoljavajući ukus.

Zašto je baš ovakav pire odlično rešenje za dijabetes i gubitak kilograma?

U situacijama potrebe za menadžmentom dijabetesa tipa 2, insulinske rezistencije ili dijabetesa, kontrola naglih skokova šećera u krvi je ključna. Pire napravljen kombinovanjem krompira, karfiola i zdravih masti ima:

  • Manje ugljenih hidrata i kalorija od običnog pire krompira
  • Više vlakana, što usporava apsorpciju šećera iz krvi
  • Niže glikemijsko opterećenje
  • Bogatiji nutritivni profil, što doprinosi sitosti i smanjuje šansu za pojavu potrebe za prejedanjem.

A rezultat? Omiljena „komfi“ hrana koja deluje kao da je napravljena za uživanje, a pri tom podržava naše zdravstvene ciljeve, umesto da radi protiv njih. Isprobajte ovu varijanut pirea prvom sledećom prilikom – možda se nikada više nećete ni vratiti staroj verziji.